Katholieken, protestanten, Joden en Islamieten hebben allemaal hun eigen eredienstplaatsen en belijden vrij hun religie. Meer dan 80% van de bevolking is katholiek.
Het grootste deel van de lokale bevolking op Curacao is rooms-katholiek. Daarnaast zijn er ook een klein aantal moslims, protestanten en joden. Op het eiland zijn dan ook een aantal kerken en andere gebedshuizen te vinden. Daarnaast is de cultuur van Curacao ook enigszins beïnvloedt door natuurgodsdiensten.
Je hebt altijd lokale bandjes die spelen, mensen brengen hapjes en drankjes, ze zetten hun tafels en stoelen neer en genieten van het prachtige uitzicht op onze drijvende brug tot de klok 12 slaat. Zowel lokalen als toeristen omarmen allemaal deze prachtige Curaçaose traditie tijdens de feestdagen.
Curacao was een van de eilanden, het hoofdeiland zelfs, die tot 2010 bekend stonden als de Nederlandse Antillen. Deze zijn echter opgeheven op 10 oktober 2010. Door deze opheffing werden zowel Curacao als Sint Maarten vervolgens nieuwe landen in het Koninkrijk der Nederlanden.
Onder de noemer Antillianen zijn in Nederland de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en hun nazaten bekend. Het betreft de inwoners van de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, en de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
Toerisme, een van de belangrijkste inkomens voor Curaçao. De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse Gulden. Op het eiland zijn veel havens. Zo heeft Willemstad een grote haven met een olieraffinaderij.
Vergeleken met Latijns-Amerikaanse landen is Curaçao rijk en welvarend. Het inkomen per hoofd van de bevolking bedraagt gemiddeld 15.000 dollar per persoon per jaar (2014).
Het geweldige eiland staat natuurlijk bekend om de felblauwe zee, vuurtoren, fantastische onderwaterwereld en de gezellige inwoners. Curaçao telt maar liefst 155.000 inwoners, maar ontzettend veel verschillende bevolkingsgroepen.
Op Curaçao komen tien soorten inheemse zoogdiersoorten voor: vleermuizen (8 soorten), het Curaçaos witstaarthert en het Curaçaos konijn. Daarnaast zijn er de afgelopen eeuwen grote groepen zoogdieren op het eiland gebracht die uiteindelijk verwilderden. Geiten en katten zijn daar voorbeelden van.
Tropische kleding
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
Behalve vis eten de Antilianen ook vaak geitenvlees. Ook eet men veel stoofpotten in dit land. Er wordt tevens veel met groente gewerkt en kun je veel bonen en rijst eten. Als tussendoortjes kiezen de Antilianen vaak voor gevuld bladerdeeg.
Texel is het grootste eiland van Nederland. Het eiland behoort officieel tot de provincie Noord- Holland en telt al met al 14.000 inwoners. In de oppervlakte is het in aantal vierkante kilometers groter dan Curaçao.
Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
Toen in 1791 de West Indische Compagnie failliet ging werd Curacao een echte Nederlandse kolonie. Vier jaar later kwamen op Curacao slaven in opstand maar deze werd neergeslagen. De Engelsen veroverden het eiland in 1800 en in 1807 en vanaf 1816 na het verslaan van Napoleon is Curacao echt Nederlands.
Waar komt de naam Curacao vandaan? De meest populaire theorie is dat de Spanjaarden het eiland "Corazón" noemden vanwege zijn hartvorm, dat later "Curaçao" werd, afgeleid van het Portugese woord voor hart, "Coração".
Een van de meest gestelde vragen die ik krijg als het over m'n geliefde eiland gaat: is Curaçao duur? Mijn antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en dito beach clubs.
De vluchten naar het eiland Curaçao worden bij ons vanaf Amsterdam 5x per week uitgevoerd door KLM. Je vliegt in ca. 9 uur comfortabel naar Hato International Airport, vlak bij Willemstad. Door de langere afstand is het mogelijk dat er zowel op de heen- als de terugvlucht een tussenstop wordt gemaakt.
Curaçao is een swingend aantrekkelijk eiland, waar je behalve zon, zee en mooie stranden ook cultuur vindt. In historisch en cultureel opzicht zijn er vooral in Willemstad interessante uitstapjes te maken. Ook de landhuizen die herinneren aan het koloniale verleden, leveren mooie foto's op.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland.
Reisdocumenten en identiteitsdocumenten Caribisch Nederland en Caribische landen. In het Caribisch deel van het Koninkrijk worden Nederlandse paspoorten verstrekt, maar geen Nederlandse Identiteitskaarten (NIK). Ieder eiland heeft een eigen identiteitsdocument, de sédula.
Het scheelt uiteraard per branche en functie, maar ter indicatie kun je aanhouden dat je ongeveer 70% van je salaris in Nederland zult gaan krijgen voor een vergelijkbare baan. Dus per € 1.000 die je in Nederland als salaris ontvangt, krijg je op Curaçao rond de NAF 1.400 (ongeveer € 700).
Ons antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en beach clubs. Maar ja, dat kost natuurlijk wel meer dan de minder luxe.
Rond de twintigduizend Nederlanders wonen op Curaçao; een behoorlijk aantal op de totale bevolking van ruim 150.000 mensen. En ook al spreekt iedereen Nederlands en kun je boodschappen bij de Albert Heijn doen, het leven is on-Nederlands; er is namelijk altijd zon.