Krachtens artikel 6:171 BW is de opdrachtgever (risico) aansprakelijk voor fouten van niet-ondergeschikten aan wie hij bedrijfsgerelateerde werkzaamheden heeft uitbesteed of overgelaten.
In beginsel is de aannemer aansprakelijk voor de door hem veroorzaakte bouwschade. Meestal is de aannemer daarvoor verzekerd via een CAR verzekering. Soms is niet duidelijk wie in het bouwproces de aansprakelijke partij is; vraag onze bouwrecht advocaat advies daarover.
Een hoofdaannemer en een onderaannemer zijn allebei hoofdelijk aansprakelijk voor iemand die schade tijdens de werkzaamheden oploopt. Het maakt dus niet uit hoe deze partijen onderling de verplichtingen van het vergoeden van schade hebben geregeld.
In de bouwwereld geldt dat een hoofdaannemer moet instaan voor de kwaliteit van het door zijn onderaannemer(s) geleverde werk. Partijen kunnen contractueel van die hoofdregel afwijken, maar doen zij dat niet en maakt een onderaannemer een fout, dan is de hoofdaannemer daar dus in beginsel voor aansprakelijk.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Als het de schuld van iemand anders is, en je de kosten vergoed wil krijgen, dan moet je de wederpartij aansprakelijk stellen. Dit betekent dat je aangeeft dat de andere partij een onrechtmatige daad heeft begaan waardoor jij nu schade hebt. Met andere woorden, de andere partij is aansprakelijk voor jouw schade.
Verjaringstermijn voor aansprakelijk stellen
Is de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM) van toepassing, dan is de verjaringstermijn drie jaar. De verjaring kan gestuit worden door zo snel mogelijk naar de voor het ongeval aansprakelijke persoon een aangetekende brief te sturen.
Wanneer ben ik als zzp'er aansprakelijk voor schade? Als u als ondernemer (onbedoeld) financiële of fysieke schade veroorzaakt, dan kunt u aansprakelijk gesteld worden om de nadelige gevolgen te compenseren. Schade kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk tijdens het klussen of het (te laat) leveren van goederen.
Een onderaannemer werkt in opdracht van een hoofdaannemer. De onderaannemer verlegt de btw over de werkzaamheden naar de hoofdaannemer. Een aannemer kan tegelijkertijd onderaannemer en hoofdaannemer zijn. Als aannemer A werk uitbesteedt aan aannemer B, is A hoofdaannemer en B onderaannemer.
In een verklaring betalingsgedrag verklaren wij schriftelijk dat de onderaannemer op dat moment zijn loonheffingen heeft betaald. Wij geven alleen een verklaring betalingsgedrag aan de onderaannemer als hij daar zelf om vraagt. Wij geven zo'n verklaring niet aan de aannemer.
De hoofdaannemer, die een gedeelte van de werken uitbesteedt aan een onderaannemer, is tegenover de bouwheer contractueel verantwoordelijk voor de werken die hij aan onderaannemers heeft toevertrouwd.
Wat is onderaannemerschap zorg? Bij onderaannemerschap in de zorg geeft de zorgaanbieder die de zorgovereenkomst met de cliënt heeft, een deel van het werk door aan andere zorgaanbieders. Deze zorgaanbieders kunnen zzp'ers in de zorg zijn, maar bijvoorbeeld ook een zorgbureau, coöperatie, VOF of maatschap.
De aannemer is nu ook al op basis van het Burgerlijk Wetboek 20 jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken. Van deze termijn mag je afwijken, en dit gebeurt ook in veel algemene voorwaarden in de bouw, zoals de UAV of de AVA. De termijn is dan 5 jaar voor verborgen gebreken en 10 jaar voor ernstige gebreken.
Wanneer de verhuurder de woning goed heeft onderhouden, draait u zelf op voor de kosten van de gevolgschade, wanneer de schade door uzelf is veroorzaakt. Is de huurder in gebreken gebleven bij het onderhouden van de woning, dan kunt u het verhuurbedrijf aansprakelijk stellen.
Gaat het om gebreken die niet redelijkerwijs ontdekt hadden kunnen worden, zoals een constructiefout, dan ben je als aannemer wel aansprakelijk voor schade én voor herstel. Om de aansprakelijkheid te regelen, zijn de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken (UAV) opgesteld.
In tegenstelling tot de inlenersaansprakelijkheid kent de ketenaansprakelijkheid in principe geen aansprakelijkheid voor niet-betaalde omzetbelasting. De ketenaansprakelijkheid speelt bij uitbesteding van werken, anders dan in dienstbetrekking, van stoffelijke aard tegen een te betalen prijs.
“De Inspectie constateert dat in de schoonmaakbranche vaak sprake is van aanneming én onderaanneming van werk”, schreef SZW in haar rapport. “Hierdoor ontstaat een groter risico op het niet naleven van wet- en regelgeving, omdat in de keten hiervoor steeds minder verantwoordelijkheid wordt gevoeld.”
Inschrijving (en aanmelding) met beroep op draagkracht derde(n) (onderaanneming) Bij inschrijving met een beroep op de draagkracht van een derde (vaak 'onderaannemer' genoemd) dient een ondernemer zelfstandig een inschrijving in. Als de opdracht aan hem wordt gegund, is alleen hij contractspartij van de aanbesteder.
Schade veroorzaakt door een zzp'er
Volgens de wet zijn zowel de niet-ongeschikte, onder andere zzp'ers, als de opdrachtgever aansprakelijk voor schade aan een derde, wanneer een niet ondergeschikte de werkzaamheden verricht ter uitoefening van het bedrijf van de opdrachtgever(Artikel 6:171 BW).
Aansprakelijkheid voor zzp'ers
Met een zakelijke verzekering voor aansprakelijkheid wel. Er zijn 2 soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp'ers: een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met een Zakelijke rechtsbijstandverzekering heeft u recht op juridische hulp bij een conflict.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je als ZZP'er tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Als je een beroepsfout maakt waardoor anderen schade lijden. Je geeft bijvoorbeeld een verkeerd advies en jouw klant verliest hierdoor vermogen.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Stuur een ingebrekestelling
Laat de andere partij dan via een aangetekende brief weten dat hij 'in gebreke' is. Dit betekent dat hij zich niet houdt aan de overeenkomst. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ingebrekestelling. U geeft de andere partij dan een laatste kans om de afspraken na te komen.
Op [datum] heeft u mij een brief doen toekomen waarin u mij aansprakelijk stelt voor de door u geleden schade. Middels deze brief laat ik weten dat ik de aansprakelijkheid voor uw schade niet erken. Daarvoor heb ik de volgende beweegredenen. [uitleg waarom u de aansprakelijkheid afwijst].
In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt.