Combineer eerst groen en rood, waardoor je een donkerbruine kleur krijgt.Voeg dit beetje bij beetje toe aan je karamelkleur tot je de kleur hebt die je wilt.
Wij raden je aan om blauw, geel en rood in gelijke delen te mengen. Op deze manier krijg je een bruine kleur. Aan dit mengsel voeg je dan wit toe om de tint lichter te maken. Voeg een beetje rood toe om de huidkleur realistischer te maken.
Het mengen van primaire kleuren creëert secundaire kleuren
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Meng de complementaire kleuren.
Bijvoorbeeld: blauw en oranje, rood en groen, geel en paars, zijn allemaal complementaire kleuren. Als je elk van deze kleurenparen mengt, krijg je verschillende tinten bruin.
Om een bronskleur te krijgen zou ik een beetje basiskleur goud gebruiken. Ga dit dan naar eigen inzicht wat mengen met cadmiumrood en sienna. Kleine beetjes gebruiken totdat je de juiste tint hebt. Higlights en lichte reflecties maak je met wit en licht-geel.
Kleur terracotta
De kleur is een mix van oranje, rood, roze en bruin. Veel mensen bij de kleur terracotta aan de aardewerk potjes. Deze zijn oranje van kleur, maar je hebt ook andere varianten en tinten. Zoals peach, een meer roze variant terracotta.
Onze ervaring is: Meng rood, beetje blauw en best veel geel en een beetje wit voor een mooie volle oker kleur.
Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken.
grijs.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
Naast primaire, secundaire en tussenliggende kleuren zijn er ook drie tertiaire kleuren. Deze kun je maken door twee secundaire verfkleuren met elkaar te mengen. De tertiaire kleuren zijn bruin (groen gemengd met oranje), roodbruin (oranje gemengd met violet) en leigrijs (violet gemengd met groen).
Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.
Crème is een kleur die zich tussen geel en wit situeert. De kleur heeft zijn naam te danken aan room, die geproduceerd is van de melk van runderen die grazen in een natuurlijk weiland met planten die rijk zijn aan gele, carotenoïde stoffen. Hierdoor krijgt de witte kleur een heel lichte gelige tint erdoorheen.
Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur. Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur. Voeg meer toe om een tint als magenta te krijgen.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Geel en blauw wordt samen groen.
Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn.
Op de voorzijde van het Color Wheel zie je welke kleuren je verkrijgt door het mengen van kleuren. Dus wanneer de kleur geel bovenaan staat en je draait de schijf zodat 'adding blue' erbij komt te staan dan zie je dat de kleur groen verkregen wordt. Op de achterzijde zie je de 'tint', 'tone' en 'shade' effecten.
Aubergine paars is een donkerpaarse of bruin paarse kleur die lijkt op de kleur van de buitenste schil van Europese aubergines. Het is een kleur paars die luxe aan doet. Bij Annie Sloan is dit de kleur Rodmell.
je kunt kleuren donkerder maken door er een of meerdere donkere kleuren doorheen te doen. Dat kan zwart zijn, maar ook bruinen, donkere blauwen en soms kun je kleuren ook mooi donkerder maken door er een complementaire kleur doorheen te mengen.
Geel kun je bijvoorbeeld niet mengen vanuit twee andere kleuren. Heb je geel nodig, dan heb je dus een tube gele verf nodig. Wat ons vaak niet verteld werd, is dat niet ieder geel, rood of blauw geschikt is om te gebruiken als primaire kleur. Er zijn nogal wat verschillende variaties van die kleuren te koop.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.