Hoe en wanneer vraag ik het rouwverlof aan? Vraag je rouwverlof aan bij je socialeverzekeringsfonds, dat een aanvraagformulier ter beschikking stelt. Je kan je aanvraag ter plaatse afgeven of versturen, ofwel via aangetekende brief ofwel via beveiligde elektronische weg (indien beschikbaar).
Soms zijn er in de cao aanvullende afspraken gemaakt over de verlofperiode tot de uitvaart en rouwverlof. Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals een partner, ouder of kind) heb je recht op vier verlofdagen. Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie.
Langdurend zorgverlof aanvragen
Langdurend zorgverlof vraagt u schriftelijk aan bij uw werkgever. Dat doet u minstens 2 weken voordat u het verlof wilt opnemen. Uw werkgever mag u om informatie vragen om te beoordelen of u recht heeft op verlof. Dit kan bijvoorbeeld een afsprakenbriefje met de arts zijn.
Verlof bij overlijden
De regels voor verlof bij overlijden zijn: echtgenoot/partner, bloed- of aanverwanten in de 1e graad: vier dagen (vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis/crematie) bloed- of aanverwanten in de 2e graad: twee dagen (de dag van overlijden en de dag van begrafenis/crematie)
Omgaan met rouw en verlies doet iedereen op zijn of haar eigen manier. De beste manier om je werknemer te helpen is een open gesprek. Vraag hoe hij of zij het liefste behandeld wil worden op de werkvloer. Hebben ze behoefte aan rust, willen ze erover praten of liever een zo 'normaal' mogelijke omgeving?
De 10 dagen van rouwverlof worden door de werkgever betaald. De laatste 7 dagen van het rouwverlof kunnen aangerekend worden op de periode van gewaarborgd loon, waardoor de werkgever geen 30 dagen gewaarborgd loon moet betalen, maar slechts 23 dagen (30 – 7).
Wanneer de pleegouder van de werknemer overlijdt, heeft hij of zij recht op 3 dagen rouwverlof, op te nemen tijdens de periode tussen het overlijden en de begrafenis.
Cijfers laten zien dat bijna iedereen, binnen een maand na het verlies van een dierbare, zijn of haar werk weer oppakt (97 procent). Maar 15 procent geeft aan dat hij of zij hiertoe eigenlijk nog niet in staat was; bij iemand met een overleden partner of kind is dit 50 procent (bron: Krechting en de Jong, 2009).
Concreet heeft de werknemer voortaan recht op 10 dagen rouwverlof bij overlijden van: de echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner van de werknemer; een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
Nadat een dierbare overlijdt, hebt u als werknemer vaak langer de behoefte aan vrije tijd dan de vier dagen die er nu vastgelegd zijn in de wet. Bij sommige bedrijven kunt u rouwverlof opnemen, maar een wettelijk recht hierop bestaat nog niet.
De werkgever is verplicht het zorgverlof te geven. Ook is deze verplicht om tenminste 70% van het loon door te betalen. Hierdoor wordt voorkomen dat werknemers deze noodzakelijke zorg niet geven omdat het financiële consequenties heeft.
Je kunt in sommige gevallen calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof geven van maximaal twee weken. Je betaalt minimaal 70 procent van het loon door. Als de situatie dit vereist kan je werknemer ook een beroep doen op langdurend zorgverlof van maximaal zes weken. Je hoeft geen loon te betalen over deze uren.
Je hebt recht op maximaal 10 dagen kortdurend zorgverlof per jaar. Volgens de wet heb je recht op minstens 70% van je loon tijdens je zorgverlof. Je bouwt tijdens je zorgverlof ook vakantiedagen op. De dagen die je opneemt voor het zorgverlof mogen niet worden ingehouden op je vakantiedagen.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Iemand die rouwt, kan tijdelijk echt niet in staat zijn om te werken. Helaas bestaat er geen wettelijk recht op rouwverlof. Direct na een sterfgeval kunnen medewerkers wel calamiteitenverlof (ook wel kort verzuimverlof) opnemen.
Bij het overlijden van een naaste heb je als werknemer recht op klein verlet. Het aantal dagen varieert naargelang de relatie die je had met de overledene. Gaat het bijvoorbeeld om je echtgenoot, je kind, je (schoon)vader of moeder die gestorven is, dan heb je wettelijk recht op drie dagen rouwverlof.
Interpretatie VPS: geen verlies werkdag omstandigheidsverlof als begrafenis op een zaterdag valt. Vraag: Ten gevolge het overlijden van een bloed- of aanverwant in de tweede graad heeft een personeelslid recht op 1 werkdag omstandigheidverlof.
Als werknemer hebt u het recht om in welbepaalde gevallen afwezig te blijven van het werk met behoud van loon. Het gaat om een verlof bij bepaalde familiale gebeurtenissen, zoals een huwelijk of een overlijden, of voor het vervullen van bepaalde staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten.
In de meeste cao's is het maximale rouwverlof, bij het verlies van een partner, tien werkdagen. De gemiddelde rouwperiode bij het verlies van een partner is echter 170 dagen, zo blijkt uit onderzoek van Arboned.
Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee. Lichamelijke klachten door rouw zijn te verklaren door de schok die het plotselinge verlies bij je teweegbrengt.
Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld. Soms staat het in de cao van je werkgever. Of maakt je baas daar zelf afspraken over in je arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. De personeelsafdeling van je werkgever kan je vertellen welk bijzonder verlof je precies kunt krijgen.
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen. Wat is je huidige job? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Ben je ziek, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst.