Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van onder andere rode bloedlichaampjes. Bij een foliumzuurtekort is het belangrijk dat je extra foliumzuur slikt, bijvoorbeeld bij bloedarmoede of tijdens de zwangerschap. Foliumzuur is ook aanwezig in ons dagelijkse voedsel en veroorzaakt daarom zelden bijwerkingen.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends.Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
je mag met foliumzuur stoppen als je 10 weken zwanger bent, maar langer slikken mag ook.
Foliumzuur en zwanger
Neem foliumzuur gedurende de eerste trimester van je zwangerschap in (totdat je 10 à 12 weken zwanger bent). Na de eerste drie maanden heeft het geen zin meer om extra foliumzuur te slikken, maar het is ook niet schadelijk.
Foliumzuur vergeten te slikken tijdens de zwangerschap
Ben je vergeten om foliumzuur tijdens de zwangerschap te slikken? Maak je dan geen zorgen.
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
Hoe merk je dat je foliumzuur tekort hebt? Een van de beruchtste symptomen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.
Als u gezond en afwisselend eet, krijgt u normaal voldoende foliumzuur binnen. Maar wanneer u zwanger wilt worden, heeft u in het begin van uw zwangerschap er wat extra van nodig. U moet er dan op letten dat u elke dag 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur gebruikt.
Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
MOGELIJKE BIJWERKINGEN
De volgende bijwerkingen werden zelden gemeld (bij 1 tot 10 op de 10.000 patiënten): Een allergische reactie: huiduitslag, zwelling van het gezicht, de lippen, tong of keel, of moeite met ademen of slikken. Dit is een zeer ernstige bijwerking.
Hoge niveaus van folaat vormen meestal geen probleem voor gezonde mensen. Een teveel aan foliumzuur kan echter schadelijk zijn. Zo kan het de hersenontwikkeling van kinderen vertragen en andere effecten op het brein hebben.
Blijf foliumzuur slikken tot je tien weken zwanger bent. Het is niet schadelijk om foliumzuur een langere tijd te gebruiken. Blijf dus ook foliumzuur slikken als het wat langer duurt voordat je zwanger bent.
Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede.
Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.
Als je een actieve kinderwens hebt en stopt met anticonceptie, dan moet je elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen. Ook van zodra je zwanger bent moet je de eerste 3 maanden van je zwangerschap (= 12 weken) elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen.
Foliumzuur wordt vaak in multivitaminen voor zwangere vrouwen gevonden, waardoor je al vrij snel tijdens de hele zwangerschap extra foliumzuur binnenkrijgt. Hoewel Pauwels aangeeft dat dit niet nodig is, is er nog geen directe reden om hiermee te stoppen.
Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen. Het is nuttig om te weten dat het bereiden van groenten de concentratie sterk kan doen dalen, in het bijzonder in contact met water (bijvoorbeeld koken/blancheren, foliumzuur blijft gedeeltelijk achter in het gebruikte water).
Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.
Foliumzuur draagt bij aan een gezonde celgroei, zoals de cellen in je haarfollikels die je haar laten groeien. Foliumzuur helpt ook om nieuwe rode bloedcellen te creëren die voedingsstoffen naar je haarfollikels transporteren, waardoor ze gezond haar kunnen laten groeien.
De 5-MTHF is gebonden aan calcium en staat meestal bekend als methylfolaat of calcium-L-methylfolaat. Kortom: De gezondste bronnen van vitamine B11 zijn volwaardige voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten. Als je supplementen wilt gebruiken dan is methylfolaat een gezondere keus dan foliumzuur.
Volgens de raad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken.
Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap
Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is.
Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden. Veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen vinden het moeilijk deze tabletten te blijven gebruiken.