Bij een bezoek aan de woning meet de arbiter dat in de negge de afstand naar het kozijn overwegend tussen de 10 en 12 mm bedraagt. Slechts op sommige plaatsen meet hij een afstand van 15 à 16 mm.
Bij kunststof kozijnen moet een speling van 0,5 cm rondom zijn voor eventuele werking i.v.m. temperatuur verschillen. De juiste nieuwe kunststof kozijnmaat is dus in principe het oude houten kozijn (maat tussen de stenen) minus 1 cm=voor een halve cm speling rondom.
De dagmaat is de breedte en de hoogte van de opening van je raamkozijn of deurkozijn.
Om de juiste kozijnmaat op te meten, meet je de breedte en hoogte van het gat in de buitengevel. Dit doe je op een aantal verschillende plekken; in de hoeken, het midden en ertussen. De kortste hoogte en breedte afmeting noteer je.
Is het betreffende kozijn onderdeel van de gevel, dan moet er een stelkozijn worden geplaatst. Stelkozijnen worden bij nieuwbouwwoningen geadviseerd. Bij de renovatie van oudere woningen wordt het gebruik van stelkozijnen meestal afgeraden. Dit komt omdat de muren van oudere huizen niet allemaal recht zijn.
De kleinste maat in de sparing bepaalt de grootst mogelijk op te geven sparingmaat. Met andere woorden: De op te geven sparingmaten zijn: De grootst mogelijke maat verticaal en de grootst mogelijke maat horizontaal. Voor het mooiste resultaat dienen de hoeken en ondergrond vlak, haaks en waterpas te zijn uitgevoerd.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
De kozijndikte is afhankelijk van de dikte van je muur. In principe worden er 3 standaard maten gehanteerd, 70 mm en 90 mm. Voor een muurdikte van 70 mm kies je voor een kozijndikte van 90 mm en voor een muurdikte van 90 mm kies je voor een kozijndikte van 114 mm.
De dagkant van een kozijn wordt ook wel de dag of dagzijde van een kozijn genoemd. De afmeting van de ene dagkant naar de andere dagkant wordt de dagmaat genoemd. Deze dagmaat betreft de gemeten vrije doorgang tussen het raamkozijn of deurkozijn.
benodigdheden voor stelkozijnen
Vuren regel (meestal) 44mm dik. Breedte afhankelijk van de gewenste spouw. Panlatten voor het stellen van het kozijn.
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Tips voor kunststof kozijnen inmeten
Kunststof kozijnen inmeten doe je op 3 verschillende punten in de breedte en hoogte. Gebruik een speling van 10mm in de breedte en 10mm in de hoogte. Behalve bij aanwezigheid van een dorpel. Gebruik dan een speling van 20mm in de hoogte.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit is niet overschilderbaar.
Kies voor een kit die dezelfde kleur heeft als de voegen van je gevelsteen, zo krijg je een zachte overgang tussen het raam en de muur. Soudal Ramen & Vensters bestaat in wit, grijs, bruin of transparant. Heb je voegen in een andere kleur? Gebruik dan Soudal Glaskit, die kan je overschilderen in een kleur naar keuze.
De aansluiting kozijn en stelkozijn moet luchtdicht zijn
Dit kan worden gerealiseerd door een kitvoeg die op de rugvulling wordt aangebracht. Er kan ook worden gekozen voor het alternatief; met een elastische PUR schuim afdichten en een kitvoeg aan de binnenkant plaatsen.
De sponningmaat is de maat van het kozijn vanuit de sleuf waar het glas in komt. De glasmaat die u moet hanteren is dus de sponningmaat - 1 cm speling. De 1 cm is benodigd voor de ventilatieruimte rondom de ruit en hier wordt dus meestal 0.5 cm per zijde voor genomen.
Veel deurkozijnen hebben namelijk een standaard deurmaat voor de breedte: Standaard breedte deur: 63 cm. Standaard breedte deur: 68 cm. Standaard deurbreedte: 73 cm.
Het ligt even aan de leeftijd van het kozijn, maar meestal zit er in de buurt van de scharnieren (al dan niet onder dopjes) een schroef. Hiermee wordt een klem aangedraaid die het kozijn op de muur klemt. Draai deze los en je kunt de staanders naar binnen trekken.
Wanneer glas te strak in de sponning is geplaatst, is het risico op ruitbreuk groot. Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig.
artikel 2.18, lid 3, Bouwbesluit 2012 In afwijking van het eerste en tweede lid heeft een afscheiding als bedoeld in artikel 2.17, eerste lid, ter plaatse van een al dan niet beweegbaar raam een hoogte van ten minste 0,85 m, gemeten vanaf de vloer.
Overmeten maat: De afmeting gemeten van de ene buitenzijde van de koepel naar de andere.
De sparingmaat is de maat door het kozijn op te vullen. Optioneel is aanslagdichting te kiezen, maar is noodzakelijk bij rook en geluidwerendheid.
daksparing. De daksparing is het gedeelte dat uit het dak moet worden verwijderd voor het plaatsen van bv. een lichtkoepel. Kort gezegd de maten van "het gat in het dak", van de uitsparing in het dak.
De buitenwerkse maat van een kozijn is de maat vanaf buitenkant linkerstijl tot buitenkant rechterstijl. Deze maat is de maat welke gebruikt wordt voor productie. De buitenwerkse maat is dus de maat hoe het kozijn gaat worden.