Je kunt je paddenstoelen ook in stukjes scheuren in plaats van snijden. Scheelt weer afwas en het staat heel mooi in een rustiek gerecht.
Snijd een stukje van de onderkant van het steeltje. Snijd daarna in reepjes of plakjes. De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees en mag maar een paar minuten worden verhit, anders verliest hij zijn stevigheid. Oesterzwammen bevatten minder water dan champignons en slinken daarom niet bij de bereiding.
Wanneer de growkit volledig gevuld is, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de eerste zwammen verschijnen. Je kan het groeiproces wat versnellen door de gevulde growkit voor 24 uur in de koelkast te zetten.
Plaats hem nu op een bij voorkeur onverwarmde plek, omdat de verwarming zorgt voor een droge en schrale lucht. Wel heeft de oesterzwam licht nodig om te groeien. Een plek waar daglicht binnenkomt is dus noodzakelijk.
Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
De oesterzwam bevat volop vitamines, mineralen en vezels. De B-vitamines riboflavine (vitamine B2) niacine (vitamine B3) en folaat (vitamine B11) zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Riboflavine en niacine zijn onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De paddestoelen zijn slap, beschimmeld of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het meest ideale is een vochtige badkamer. Indien de ruimte niet vochtig genoeg is, kun je een natte doek over de worst hangen. Laat de worst de eerste vier dagen met rust zodat het broed zijn netwerk kan bouwen en breng daarna sneden in het plastic aan. Na een paar weken laten de zwammen zich zien!
Koffiedik is namelijk de perfecte grondstof voor het kweken van verschillende soorten paddenstoelen. Oesterzwammen, shiitakes en fluweelpootjes bijvoorbeeld. Zo is iets wat vaak achteloos wordt weggegooid, en wordt beschouwd als afval, toch erg nuttig.
De teelt van oesterzwam op tarwestro
Het mycelium van de oesterzwam groeit zeer snel, bij een temperatuur van 20 tot 25°C is het stro na 2 weken al doorgroeid en kan de vruchtzetting beginnen.
Oesterzwammen worden meestal op stro gekweekt, maar ook wel op houtstammen, houtpulp en zelfs koffieprut. Het bewerken van het substraat, de temperatuur, licht, tijd en vochtgehalte spelen een belangrijke rol bij het kweken van de verschillende soorten oesterzwammen.
Het stukje mycelium kan je in vele vormen krijgen. Je kan het zelf van een paddenstoel afsnijden of je kan het via een sporenspuit of een agar kweekje krijgen. Voor de beginner raden we onze eigen sporenspuiten aan. Hiermee kan je snel meerdere pogingen wagen met een hele kleine hoeveelheid.
Je kan ze ook rauw eten, bijvoorbeeld door salades. Maar ze zijn net als de witte champignon ook lekker om te grillen, bakken, er soep van te maken en lekker in combinatie met vlees.
Bewaren. Oesterzwammen zijn in de verpakking 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Vanwege het lage watergehalte zijn ze minder gevoelig voor uitdrogen dan andere paddenstoelen. Bewaar paddenstoelen niet bij sterk ruikende groenten zoals prei en ui.
Oesterzwammen invriezen kan door ze eerst te blancheren of sauteren (kort roerbakken). Ze zijn dan ongeveer drie maanden houdbaar.
Met de RotterZwam Growkit kun je zelf thuis oesterzwammen kweken. En daar hoef je echt geen groene vingers voor te hebben. Het enige dat je nodig hebt is koffiedik en wat geduld. Leuk voor jezelf of als origineel en duurzaam cadeau.
e-mail ons!) Met RotterZwam oesterzwammenbroed kun je je eigen koffiedik omzetten in overheerlijke oesterzwammen. Het proces werkt met koffiedik van gewone koffie, koffiedik uit de percolator, de espressomachine en senseopads.
Een Oesterzwammen GrowKit is gewoon een klein zwart emmertje met in de deksel en de zijkant twee gaatjes van ongeveer een centimeter doorsnede. Over de gaatjes zit ademende tape. Je krijgt er een zakje 'broed' bij. Daarin zit de oesterzwam-schimmel al.
Het vlees van de oesterzwam is vlezig maar ook weer zacht, en de smaak is wat meer aromatisch dan de smaak van champignons. Simpelweg in één woord te omschrijven: heerlijk. Het is, na de champignon, de meeste bekend paddenstoel.
Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken.
Verse champignons moeten een beetje zoet en aards ruiken, maar niet vies. Als je even ruikt en ze ruiken scherp of naar vis, is het tijd om ze weg te gooien. Gooi bedorven voedsel meteen weg om te voorkomen dat bacteriën en schimmelgroei zich verspreiden naar andere dingen in je koelkast.
De oranje oesterzwam is niet giftig, maar geldt wel als oneetbaar, mede dankzij de sterke en onplezierige geur van rottende kool en bedorven eieren die zelfs opgedroogde exemplaren nog kenmerkt.
De van oorsprong Japanse paddenstoel bevat behalve veel meer vezels, aanzienlijk meer kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer dan de gewone huis-, tuin- en keukenchampignon. Een echte mineralenbom dus. Volgens De Vries zit er ook meer vitamine E in.
Darmen. Champignons zijn een darmvriendelijk voedsel. Ze zijn een prebioticum, wat betekent dat ze de goede bacteriën in de darm voeden. Daarnaast brengen ze de gunstige bacteriën van het microbioom, zoals Acidophilus en Bifidobacterium, in balans.