De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
Wanneer cybercriminelen je telefoonnummer hebben, kunnen ze de gegevens aan andere criminelen verkopen.Ook deze hackers kunnen weer misbruik maken van jouw gegevens.
Via het alarmnummer (112) en het landelijk telefoonnummer van de politie (0900-8844) komen bij de meldkamer 24 uur per dag alle telefoontjes binnen. De meldkamermedewerkers beoordelen de meldingen op belangrijkheid.
Naast het in beslag nemen an sich valt namelijk ook het 'onderzoek doen aan' deze voorwerpen onder de bevoegdheid genoemd in de artikelen 94, 95 en 96 Sv. Van oudsher kan bij dat onderzoek gedacht worden aan het doorzoeken van een tas of het doorbladeren van een notitieboek.
De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd. En aan wie de politie de gegevens verstrekt.
Je ontvangt vreemde oproepen of vreemde berichten van jouw contacten. In je bel- of sms-geschiedenis staan vreemde of onbekende meldingen, doordat sommige soorten malware proberen te bellen of berichten sturen naar internationale servicenummers. Je wachtwoorden zijn gewijzigd zonder dat jij hiervan af weet.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Versnipper of verscheur daarom oude documenten met uw identiteitsgegevens en adresgegevens. En vernietig gegevens op oude computers en telefoons. Oplichters kunnen gegevens over u verzamelen via bijvoorbeeld Google of social media. Zo brengen ze zorgvuldig uw profiel in kaart.
Spoofing is een trucje waarbij een identiteit wordt misbruikt om je te misleiden. Tegenwoordig spreken we van spoofing als cybercriminelen een andere identiteit aannemen om je op te lichten.
Als ontvanger heeft u dat niet snel door. Op deze manier misbruik maken van een bekend telefoonnummer wordt spoofing genoemd. Het lijkt bijvoorbeeld dat u gebeld wordt door een rechtbank, maar in werkelijkheid spreekt u met oplichters die u zo informatie of geld afhandig proberen te maken.
Diefstal van gegevens en documenten. Uit uw huis, tas, of waar u het in bewaring geeft, uit uw brievenbus, computer of mobiele telefoon. U wordt verleid tot het delen van gegevens. Via phishing e-mails, online advertenties of babbeltruc aan de telefoon of aan de deur.
Meekijken met wat je typt
En als je het niet uitspreekt via een telefoongesprek, dan typ je het wel. In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen.
Ze vinden uw nummer op uw social media of Marktplaats. Dan verandert de cybercrimineel zijn telefoonnummer in zijn WhatsApp-profiel naar uw nummer. Vervolgens registreert de crimineel zich als u. Want zodra ze uw nummer hebben gaan ze proberen om uw contacten geld afhandig te maken en/ of uw account te kapen.
Gehackt worden via je telefoonnummer. Het kan, en dit jaar zijn al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze nieuwe hackmethode - ook wel sim-swapping genoemd. Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten.
Spyware detecteren
Toenemende traagheid en trage reacties. Onverwachte reclameboodschappen of pop-ups (spyware is vaak verpakt in adware). Nieuwe werkbalken, zoekmachines en internet-startpagina's die jij je niet herinnert te hebben geïnstalleerd. De accu raakt sneller leeg dan normaal.
Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand. Een hacker inhuren betekend meestal dat deze gewoon mSpy installeert en doet alsof hij toegang heeft gekregen tot de telefoon doormiddel van zijn werkzaamheden.
Door middel van IP-spoofing kunnen cybercriminelen kwaadwillende handelingen uitvoeren, vaak onopgemerkt. Zo kunnen ze je gegevens stelen, malware installeren op je apparaat of je server vast laten lopen. Your browser can't play this video.
Doe aangifte bij de politie
Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Een opsporingsbericht kan, zeker als naam en foto worden getoond, al snel een inbreuk zijn op de privacy van een persoon. Er moet daarom een zorgvuldige belangenafweging worden gemaakt.
De Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen.
De politie kan uw telefoon misschien traceren aan de hand van het genoemde IMEI-nummer. U kunt ook geluk hebben en ontdekken dat uw telefoon door een vreemde werd binnengebracht op het politiebureau. De politie kan ook zonder bevelschrift uw telefoon opsporen om deze terug te krijgen.