Voor een hottub is het verstandig om deze iedere keer na gebruik te legen. Dit heeft te maken met het feit dat er in de meeste hottubs geen filtratiesysteem zit. Ongefilterd en onbehandeld water blijft namelijk maar maximaal 5 dagen goed. Bacteriën kunnen zich in onbehandeld water makkelijk vermenigvuldigen.
Denk hierbij aan het gebruik, de hoeveelheid ijzer in het water, of het grond- of kraanwater is, de locatie van de hottub en de weersomstandigheden. Om toch een kleine indicatie te geven over hoe lang je met hetzelfde water kunt doen, rekenen wij met de volgende gemiddelden: Geen water onderhoud: 4 tot 5 dagen.
Hoe maak ik hottub hout schoon? Wanneer jouw hottub altijd buiten staat dan kan het voorkomen dat er groene aanslag ontstaat. Wij adviseren om hottub hout schoon te maken met groene zeep en een spons.Zorg altijd dat je met de nerf mee poetst.
Gemiddeld is een hottub met een goede houtkachel en stookhout al met 2 uur klaar voor gebruik. Maar hier moet je ook op de juiste manier stoken. Wij gebruiken altijd de Zwitserse manier om te stoken. Dit gaat niet alleen snel maar zorgt ook voor de minste rookontwikkeling!
Het chloor zorgt er namelijk voor dat alle bacteriën worden gedood. De ideale waarde is 7,4 pH. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per week chloor toe te voegen aan het water. Zo zorg je ervoor dat de pH-waarde op het juiste niveau blijft en je dus veilig in het bubbelbad kunt relaxen.
Voor een hottub is het verstandig om deze iedere keer na gebruik te legen. Dit heeft te maken met het feit dat er in de meeste hottubs geen filtratiesysteem zit. Ongefilterd en onbehandeld water blijft namelijk maar maximaal 5 dagen goed. Bacteriën kunnen zich in onbehandeld water makkelijk vermenigvuldigen.
Gebruik absoluut niet meer chloor dan voorgeschreven. Naast dat het niet goed voor jouzelf is, kan het de aluminium hottubkachels aantasten. Als je echt optimaal gebruik wil maken van het water in je hottub, kun je chloor het beste gebruiken in combinatie met een filtersysteem.
In een buitenspa wordt het water verwarmd tot wel 40 graden Celsius. Daarom is het verwarmingselement continu bezig om het water op deze temperatuur te houden en dat kost natuurlijk stroom. De kosten voor het 24 uur per dag verwarmen van een jacuzzi ligt tussen de €0,70 en €1,70 per dag.
Wanneer je een hottub van 1000 liter warm wilt stoken dan gebruik je gemiddeld zo'n 2/3 zakjes hout. Een zakje hout kost gemiddeld zo'n 4 euro.
Traditioneel gezien, moet een houtgestookte hottub na gebruik om hygiënische redenen worden geleegd. Maar dankzij het Skargards filtersysteem kan hetzelfde water meerdere weken worden gebruikt. Let op! Langdurige waterfiltratie vereist het gebruik van antibacteriële middelen.
De watercapaciteit van een hottub met 160 doorsnede is 1300 L, een hottub met 180 cm doorsnede kan 1800 L water houden en een hottub met van een doorsnede van 200 cm heeft een watercapaciteit van 2300 L water. In vergelijking met andere wellnessapparaten zoals bijvoorbeeld een spa is dit aanzienlijk minder water.
Door het ontspannen van je spieren in warme watertemperaturen kun je je lijf en geest laten ontspannen. Ook helpen hottubs bij het verbeteren van de bloedsomloop, waardoor je je energie kunt verhogen. Tot slot helpt de warmte in de hottub het lichaam om natuurlijke afweerstoffen te verhogen en infecties te verminderen.
Wat is de ideale temperatuur voor uw hottub, de beste temperatuur voor het water van uw hottub is 37 - 38 graden. Dit is afhankelijk van uw eigen wensen maar ook de temperatuur buiten. In de zomer kunt u het water een klein beetje verwarmen zodat u de hottub kunt gebruiken om af te koelen.
De hottub kuip kan goed tegen lichte bevriezing, er kan zelfs een klein laagje ijs in de kuip staan.
De hottubkachel bestaat uit twee onderdelen. Een compartiment waar je vuur in stookt en een gedeelte dat verbonden is met de hottub waar water in zit. Door een vuurtje te stoken wordt het water in de kachel warm en gaat via de bovenste slang de hottub weer in.
Bij een temperatuur van 37 graden spreken we dus van een aangename temperatuur voor de zomer. Voor als je echt wilt afkoelen kun je ervoor kiezen om de hottub niet op te stoken en de hottub te gebruiken als 'cooltub' een heerlijk koude hottub om echt goed in af te koelen.
De kachel en de hottub zijn slangen aan elkaar verbonden. Het verwarmen vindt plaats door natuurlijke circulatie. Wanneer de kachel vol met water is dan warmt het water op en stijgt het water naar boven. Via de bovenste slang gaat het water terug de hottub in.
Een hottub is goedkoper in aanschaf dan een bubbelbad.
Gemiddeld zal een elektrische spa zo'n 1275 kW/h per jaar verbruiken. Om de stroomkosten te compenseren zal je een kleine rekensom moeten maken.
Als je last hebt van water dat stinkt, is waarschijnlijk de spafilter organisch vervuild. Dit komt door een oude filter of door veel gebruik van de spa te maken zonder chloor aan het water toe te voegen. Om van het stinkende water af te komen moet de filter extra goed gereinigd worden.
Dit doe je het makkelijks met chloortabletten. Deze geven namelijk een geleidelijke hoeveelheid chloor af. Test minimaal 2 keer per week zowel de chloorwaarde, de alkaliteit en de pH-waarde van je jacuzzi.
Een filterpomp voor in een hottub wordt in de volksmond vaak ook wel een zwembadpomp of zandfilterpomp genoemd. Bij HottubSelect verkopen we alleen filterpompen van de allerhoogste kwaliteit. Deze reinigen het badwater continu.