Voor een maximum aan veiligheid in jouw werkomgeving, kies je voor een S3. Dit is de hoogste veiligheidsnormering voor werkschoenen. S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen.
De S3 veiligheidsschoen voldoet aan de eisen van de S1 en S2 schoen en heeft daarnaast een tussenzool die penetratie van onderaf voorkomt. Een S3 schoen is vergelijkbaar met een S1P schoen maar dan met de waterafstotende eigenschappen van een S2 schoen.
Een veiligheidsschoen die voldoet aan de S3 norm heeft: Een stalen, aluminium of composiet veiligheidsneus die bescherming biedt tegen vallende objecten en een indeuk resistentie die bestand is tegen een kracht van tenminste 200 Joule.
Met S2 veiligheidsschoenen ben je dus beschermd tegen een impact, maar ook tegen vocht. Een S3 veiligheidsschoen is op het oog niet anders dan een S2 veiligheidsschoen. Wat is dan het verschil tussen S2 en S3 veiligheidsschoenen? S3 veiligheidsschoenen beschikken over een extra eigenschap van S1P-schoenen.
Voor schoeisel houdt dit ondermeer in dat er twee categorieën worden onderscheiden, waarvoor verschillende eisen gelden: de O-klasse werkschoen en de S-klasse veiligheidsschoen.
S1P veiligheidsschoenen (S1P-classificatie)
S1P veiligheidsschoenen hebben een stalen of staalvrije tussenzool om te voorkomen dat uw voeten doorboord worden door scherpe voorwerpen. S1P veiligheidsschoenen zijn niet waterafstotend en daarom alleen geschikt in droge werkomgevingen.
Werkschoenen die voldoen aan de S1 normering, hebben minimaal een veiligheidsneus, zijn antistatisch en nemen energie op in de hak. S1 werkschoenen zijn in vergelijking met andere veiligheidsklassen vrij basic met niet teveel bijzonderheden.
S1P werkschoenen hebben dezelfde eigenschappen als de S1 normering, maar heeft daarnaast ook een antiperforatie tussenzool. Zo'n zool is handig als je in een omgeving werkt waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen voorkomen waar je in kunt trappen, zoals spijkers of schroeven.
S4 Klasse zijn Werklaarzen/Veiligheidslaarzen met composite of stalen veiligheidsneus. Deze laarzen zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen en zijn daardoor waterdicht.
In de bouwnijverheid is het verplicht om schoenen te dragen die zijn voorzien van een S3 codering, voor veiligheidslaarzen geldt een S5 codering. SAS of SZ staat voor stalen tussenzool. SN staat voor stalen neus. Veiligheidsschoenen moeten voldoen aan EN-345 en codering S3.
Werklaarzen met een S5 normering hebben dezelfde eigenschappen als de laarzen met een S4 normering. Daarnaast hebben de laarzen nog een tussenzool en antislip profiel. Werklaarzen met een S5 normering hebben: Een veiligheidsneus.
Wat zijn ESD schoenen? ESD staat voor 'electrostatic discharge', ofwel elektrostatische ontlading. ESD schoenen beschikken over het vermogen om een elektrostatische lading weer te ontladen. Het zorgt ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt afgevoerd kan worden.
Binnen de veiligheidsschoenen zijn er verschillende veiligheidsklassen, het beroep dat u uitoefent bepaalt in welke veiligheidsklasse u uw schoen moet kiezen. De meest voorkomende veiligheidsklassen zijn S1/S1P, S2 en S3. De veiligheidsklassen die betrekking hebben op veiligheidslaarzen worden aangeduid met S4 of S5.
Joule is de hoeveelheid arbeid die nodig is om een gewicht van 98.1 gram een meter op te tillen. Die energie komt weer vrij als je dat gewicht op je tenen laat vallen (200 joule = 20 kilo). Deze normering is van kracht in Europa onder de norm: EN ISO 20345:2011 (CE EN-345) voor veiligheidsschoenen.
Veiligheidsschoenen voor in de bouw
In de bouw zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Voor werklaarzen binnen de bouw geldt een verplichte S5 normering. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.
Categorie S2
Het bovenmateriaal voorkomt dat water wordt geabsorbeerd of voorkomt dat water doordringt tot in de schoen.
Het SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen (sacrum) en bekkenvleugel (ilium) aan de achterzijde van het bekken. Tijdens het belasten worden enorm grote krachten door deze gewrichten vanuit de heupen naar de wervelkolom geleid.
Beschrijving. Veiligheidsschoenen zijn voorzien van verharde (staal of kunststof) neuzen en tussenzool (optioneel) om zo de voet te beschermen tegen beschadiging. Veiligheidsschoenen zijn er in vele uitvoeringen, al naargelang de eisen die er aan gesteld worden.
Wat helpt wel!
draag bij voorkeur katoenen of linnen kleding. draag ingelopen schoenen met een lerenzool. draag liever geen schoenen met een nieuwe rubberen zool. gebruik voor kleding wasverzachters met antistatische eigenschappen.
- Smeer je lichaam en gezicht in met een hydraterende crème voor een hogere weerstand. - Draag ingelopen schoenen met een leren zool, rubberen zolen zorgen ervoor dat je elektrische lading opbouwt. - Behandel je kleding met een koolstofvezelborstel, zo veeg je de geladen deeltjes er in een handomdraai af.
Dan liever S5, wat stond voor geestelijk instabiel en niet geschikt voor het leger.
Duizenden Nederlandse jongens zijn in de jaren vijftig tot en met tachtig aan de militaire dienstplicht ontkomen doordat ze S5 kregen: dat betekende dat er iets aan hun stabiliteit mankeerde. Vaak gedroegen ze zich opzettelijk sterk afwijkend om uit dienst te blijven.