Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dit kun je doen om zo weinig mogelijk last van cementsluier te hebben: Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen.
De tegels afboenen
Maak vlak na het drogen van het voegmiddel gebruik van een warme, natte spons (gebruik een tegelspons; deze absorbeert beter), waarmee u de tegels volledig schoonveegt. Wees niet te ruw, omdat u anders onbedoeld voegmiddel uit de voegen kunt trekken.
Meestal is de droogtijd 24 uur, maar dit staat exact beschreven op de verpakking van de tegellijm. Als het droog is, kan het voegmiddel aangemaakt worden. Op de handleiding staat beschreven hoe u het voegmiddel dient aan te maken.
Kunststof sponzen en sponsspanen gebruik je voor cementgebonden voegen. Kunststof sponzen en sponsspanen gebruik je voor cementgebonden voegen. Kunststof sponzen en sponsspanen gebruik je voor cementgebonden voegen. Cellulose sponzen kun je voor alle soorten voegen gebruiken.
Een cementsluier is een klein laagje voegmiddel, vermengt met water, dat achterblijft na het voegen van tegelwerk. De cementsluier is te herkennen aan wit uitslaande wand- en/of vloertegels. Over het algemeen is deze sluier met normaal schoonmaken prima te verwijderen.
Cementsluier is een dun laagje voegmiddel of voegmortel dat na afloop van het drogen van de vloertegels of wandtegels achterblijft op de tegels. Dit laagje zorgt er voor dat er een doffe (vaak lelijke) waas achterblijft op de nieuwe vloer of wand.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien. '
Voor lijm- en voegproducten op cementbasis ligt de ideale temperatuur voor verwerking op 15 tot 20 °C. Bij temperaturen tussen 5 en 15 °C zijn de producten nog goed te verwerken, maar reageren ze wel anders.
Net als bij wandtegels moet de voeg zich bij vloertegels ook 'zetten' en daarom wordt bij het plaatsen van vloertegels ook een voegbreedte van minimaal 2 mm geadviseerd. Dit is een geschikte voegafstand voor bijvoorbeeld vloertegels van 60 x 60 cm, maar het mag dus ook zeker breder voor de beste hechting.
Voegmortel verwerken tot een omgevingstemperatuur van 0 °C, waarbij de morteltemperatuur ≥ 5 °C moet zijn. Eventueel moeten maatregelen worden getroffen, die er op gericht zijn bevriezing van de verse voegmortel te voorkomen. Op een bevroren ondergrond mag niet worden gevoegd.
Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Wij adviseren echter wel om dit mengsel vooraf te testen op een steen die over is, aangezien het mengsel schadelijk kan zijn voor uw tegels.
Het meest verkochte middels is HG cementsluierverwijderaar. Dit product heeft zeer goede reviews, beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers en met het middels kun je een stuk sneller en gemakkelijk cementsluier verwijderen.
Kalkuitbloei is met maximaal een jaar verdwenen, en zal in die periode steeds minder zichtbaar worden. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het kan duren: het kan dus voordelig zijn om in de drukke stad te wonen.
Ons advies: gebruik een schone spons en ververs regelmatig je water. Een cementsluier voorkomen is bijna niet mogelijk, maar je hebt er veel minder last van wanneer de spons schoon is en het water regelmatig wordt ververst. De glans van je tegels en je voeg is anders dof.
Gebruik lauwwarm water dat je hebt laten koken. Doe een scheut azijn in het water. Je kan ook speciale tegelreiniger of een neutrale allesreiniger gebruiken (zonder olie, zeep of vet). Spoel en dweil na het gebruik van schoonmaakmiddel de vloer na met schoon water.
Tip 1: maak een emmer lauw water en schuur de waas op de muur met een schuursponsje weg. Tip 2: Maak een mix van water en azijn (half/half) en probeer met een schuursponsje de sluier weg te boenen. Test dit middeltje eerst op een losse steen om te zien of het schadelijk werkt!
De makkelijkste manier om een voeg van 2 mm te krijgen is het gebruiken van een tegel levelling system van 2 mm of voegkruisjes van 2mm te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om een tegelvoeg te gebruiken die geschikt is voor smalle voegen.
Voegproducten hebben een houdbaarheidsduur van 24 maanden. Egaliseer- en reparatiemiddelen zijn in verband met de snelle beloopbaarheid zo'n 6 maanden houdbaar. Snel afbindende cementgebonden producten, zoals 991 Europlan Direct Rapid en 795 Uni-Quick, kunnen maximaal 6 maanden worden bewaard. '