Het bij wijze van hulpbetoon, zonder winstoogmerk, ter beschikking stellen van arbeidskrachten valt volgens de wet niet onder het uitlenen van personeel. Ontvang je wel een vergoeding, dan krijg je te maken met de WAADI, meld het dan dus wel bij de KvK.
Ja, je mag medewerkers detacheren naar andere bedrijven, zoals zorginstellingen. Dit heet collegiaal uitlenen. Je doet dit bij wijze van hulpbetoon zonder winstoogmerk. Je berekent dan maximaal de loonkosten en een kleine opslag voor administratiekosten.
In de wet staat: 'het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander voor het onder diens toezicht of leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst verrichten van arbeid.
INGELEENDE WERKNEMER: persoon die een arbeidsovereenkomst of aanstelling heeft bij een andere organisatie, maar feitelijk werkzaamheden voor uw eigen organisatie verricht.
Dit wordt ook wel een inleen-doorleenconstructie genoemd. Uitzendbureaus kunnen onderling dus uitzendkrachten aan elkaar doorlenen maar de meeste uitzendkrachten gaan gewoon direct via een uitzendbureau aan de slag bij een inlener. Deze inlener kan bijvoorbeeld in de industrie, techniek, zorg enzovoort actief zijn.
Niet. Zowel jij als opdrachtgever moeten het woord "detacheren" snel vergeten. Jij bent geen uitzendbureau, dus kun je jezelf ook niet uitzenden en je moet dat ook niet willen. (tenzij je wilt gaan voldoen aan een hoop regelgeving en gedoe).
Het inlenen van personeel is altijd met 21% btw belast. Dit betekent dat wanneer een basisschool personeel inleent bij een kinderopvanginstelling of anders om, er btw verschuldigd is over de inhuur van personeel. Daar de inlener vrijgestelde prestaties verricht, is deze btw niet in aftrek te brengen.
Je bent inlener als je een werknemer inhuurt van een andere ondernemer en je de leiding hebt over en toezicht hebt op de ingeleende werknemer. Die werknemer blijft daarbij in dienst bij die andere ondernemer, de uitlener. Bij uitzendkrachten is dit het uitzendbureau.
De WAADI verstaat onder het ter beschikking stellen van arbeidskrachten: 'Het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander, voor het onder diens toezicht of leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst, verrichten van arbeid.
Het is uitzonderlijk toegestaan voor een werkgever die geen uitzendbureau is om zijn vaste werknemers voor een beperkte tijd uit te lenen aan een ander bedrijf (gebruiker), als hij daarvoor de voorafgaande toestemming heeft gekregen van het Toezicht op de Sociale Wetten (= de arbeidsinspectie).
uitzenden is het inhuren van een uitzendmedewerker via een uitzendovereenkomst. De medewerker krijgt een contract met flexibele uren, flexibele opdracht duur en een kort opzegtermijn. detacheren is het inhuren van een gedetacheerde via detacheringscontract.
Het inhuren (de inhuur) van personeel (derden) is het inzetten van mensen die 1) niet op jouw loonlijst staan en 2) onder jouw aansturing werken.
De intermediair: bijvoorbeeld een uitzend- of detacheringsbureau, of een bedrijf dat personeel tegen betaling uitleent. De uitlener is de werkgever van de uitgeleende medewerker en zorgt voor de betaling van het loon.
In de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) staan de arbeidsvoorwaarden voor tijdelijke buitenlandse gedetacheerde werknemers met een buitenlandse werkgever. De WagwEU beschermt deze werknemers beter en bestrijdt oneerlijke concurrentie op basis van arbeidsvoorwaarden.
U gaat personeel uitlenen of inhuren. Dan krijgt u te maken met de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, Waadi. Volgens deze wet hebben uitleners een registratieplicht. Als inlener van personeel moet u controleren of deze registratie in het Handelsregister juist is.
Je huurt de werknemer zolang in als nodig is. Is er geen werk meer te doen, dan ben je niet verplicht om deze persoon aan het werk te houden. Je betaalt dus alleen de daadwerkelijk gewerkte uren. Mocht de werknemer niet bevallen, dan kun je zonder problemen per direct afscheid van elkaar nemen.
Een rekensom: bruto uurloon x omrekenfactor = kosten per uur exclusief btw. Kosten die je betaalt voor de uitzendkracht is €11 x 2,5 = € 27,50 per gewerkt uur, exclusief btw.
De eerste fase in een uitzendcontract is fase A of fase 1 en 2. Deze periode duurt maximaal 78 weken. Start u vanaf januari 2022 met werken voor een uitzendbureau? Dan duurt fase A maximaal 52 weken.
Aftrekbare kosten binnen de Werkkostenregeling (WKR)
Over veel uitgaven die je doet vanwege je personeel, hoef je geen loonbelasting te betalen. Het gaat dan om vergoedingen aan werknemers, cadeaus en investeringen in werkmiddelen. Deze kosten vallen onder de werkkostenregeling (WKR).
Een ondernemer mag de BTW op zogenaamd loon in natura (en ook voor drank en eten) dat wordt verstrekt aan werknemers niet in aftrek brengen, tenminste als dit gratis of tegen een niet kostendekkende vergoeding worden verstrekt.
Het standaardtarief voor de btw is 21%. Soms rekent u een ander tarief: Voor bepaalde diensten rekent u 9 % btw . Bijvoorbeeld als u fietsen repareert of als u kapper bent.
U werkt in een land van de EU of EER (Europese Economische Ruimte) De detachering mag 24 maanden duren. Als u na deze 24 maanden nog buiten Nederland werkt, dan kunnen wij een overeenkomst sluiten met de bevoegde instantie in het land waar u werkt. Deze instantie moet dan wel akkoord gaan.
De arbeidsvoorwaarden bij detachering zijn over het algemeen vrij goed, soms krijgt de gedetacheerde zelfs meer betaald dan de werknemer in dienst bij de werkgever die hetzelfde werk doet. Daarnaast zijn goede opleidingsmogelijkheden en leaseauto's zeer gebruikelijk.