Vingerhoedskruid. Een prachtige inheemse plant die ook in siertuinen aangeplant wordt. Vingerhoedskruid veroorzaakt irritatie bij aanraking, maar na inname via de mond ontstaan nog veel ernstiger symptomen. De gifstoffen werken in op het hart, waardoor ze zelfs een hartstilstand kunnen veroorzaken.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Enkele voorbeelden: zeer giftige tuinplanten: blauwe monnikskap (07), doornappel (10), gevlekte aronskelk (11) , goudenregen (05), herfsttijlroos (12), meiklokje (13), oleander (14), papaver (15), taxus (04), cipressen (16), vingerhoedskruid (08)
Er zijn geen algemene kenmerken die typisch zijn voor giftige planten. Van elke plant moet je dus de naam kennen. Hou daarom de namen van planten in de tuin en binnenshuis goed bij. Met de naam van de plant kan je de giftigheid opvragen bij het Antigifcentrum of opzoeken.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
De Chrysant of Chrysanthemum heeft als bijnaam de gouden bloem afgeleid van de Oudgriekse woorden chrysos voor goud en anthemon voor bloem. De gebogen chrysanten staat in veel landen symbool voor de dood en worden alleen gebruikt tijdens begrafenissen of tijdens Allerzielen voor op het graf.
Gympie Gympie heet deze plant in Australië, waar hij vandaan komt. Hoewel de naam iets schattigs doet vermoeden is het de 'pijnlijkste plant ter wereld'. Iedereen is wel eens door een brandnetel gestoken.
Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop. Dit komt door de Cyanide die in de plant zit.
Alle delen van de plant zijn zeer giftig doordat ze onder meer de stoffen nereïne en oleandrine bevatten. Het eten van bloemen, zaden of zelf een enkel blad kan voor een klein kind of huisdier al dodelijk zijn. De sappen van de plant kunnen huidirritatie veroorzaken.
'Roken, weinig bewegen zijn oorzaken'
"Dan gaat het vaak om roken, weinig bewegen, een hoge bloeddruk of suikerziekte." De kans op een hartstilstand wordt tijdens het sporten vergroot omdat het hart dan harder moet pompen, terwijl het hart deze extra inspanning dus eigenlijk niet aan kan.
Een hartstilstand kan veroorzaakt worden door een hartinfarct. Er is dan een kransslagader van het hart verstopt en een deel van het hart krijgt geen bloed meer en sterft af. Het systeem dat zorgt voor een regelmatig hartritme kan dan van slag raken. Dit kan leiden tot gevaarlijke ritmestoornissen.
Bij een plotselinge hartstilstand zakt iemand in elkaar. De hartslag valt weg, de persoon raakt buiten bewustzijn en stopt met ademen. Er is dan nog geen sprake van hersendood of overlijden. Als omstanders snel reageren, kan de persoon deze klap te boven komen.
Australische wetenschappers hebben een plant gevonden die mogelijk het oudste levende organisme op aarde is. De struik die ontdekt werd op een afgelegen berghelling op het eiland Tasmanië is waarschijnlijk 40 000 jaar oud.
De grootste vleesetende plant, Nepenthes Raja, groeit op Borneo en een volwassen plant heeft bekers met een diameter van zo'n dertig centimeter: genoeg om een muis of kleine hagedis op te slokken. Wie ze in Nederland wil zien, moet naar de botanische tuin in Leiden.
Het eerste plantaardige leven op aarde bestond één miljard jaar geleden uit algen. De planten vormen met algen als de groenwieren en de roodwieren de supergroep Archaeplastida.
Het meest voorkomende is de paarse kleur, deze staat voor rouw en ingetogenheid. Maar ook rood voor de liefde en oranje voor kracht worden veel gekozen.
Geel staat voor vriendschap en donkerrode rozen staan voor verdriet en rouw. Roze en witte orchideeën worden vaak gebruikt om sympathie te tonen en representeren gewoonlijk de eeuwige liefde.
Een roos wordt misschien wel het vaakste gelegd op een graf of op de kist van een overledene. De roos kennen we voornamelijk in het rood, wat de kleur van de liefde betekent.
Symptomen. Inademen: Krachtsverlies, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en braken, toename van de frequentie en diepte van de ademhaling, aanvankelijk versnelde hartslag en later vertraagde hartslag, ademhalingsdepressie, ademstilstand, bewusteloosheid en hartritmestoornissen.
Bijvoorbeeld, benzaldehyde en cyanide zijn verschillend van vorm maar ruiken beiden naar amandelen.