Soorten fruit welke een hoog gehalte aan kalium (meer dan 350 mg kalium per 100 gram) bevatten zijn: • Gedroogde abrikozen; • Gedroogde appeltjes; • Avocado; • Banaan; • Krenten/Rozijnen/TuttiFrutti/Vijgen/pruimen (gedroogd).
Kaliumrijke fruitsoorten zijn: suikermeloen, banaan, kersen, avocado, kiwi, abrikozen en rode bessen. Eet hier dus een kleinere portie van. Ook gedroogd fruit is erg kaliumrijk. Eén glas vruchtensap bevat evenveel kalium als één stuk fruit.
Kalium komt vooral voor in groente, fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, melk en noten. Indien er bij u sprake is van een kaliumtekort, kunt u de kaliuminname dus eenvoudig verhogen door dagelijks ruime porties aardappelen, groente en fruit te eten.
Postelein, spinazie en peulvruchten zoals witte/bruine bonen, kapucijners en linzen zijn voorbeelden van kaliumrijke groenten. Het kaliumgehalte in fruit is zeer wisselend, kies met name het fruit met een laag kaliumgehalte zoals appel, peer, sinaasappel en blauwe bessen.
Met gezonde en gevarieerde voeding (schijf van 5) kun je een kaliumtekort voorkomen. Dat betekent: voldoende groenten, fruit, zuivel en volkorenproducten. Ook in noten en pinda's zit kalium.
Veel kalium zit vooral in aardappelen (en alles wat daarvan gemaakt is, vooral friet), groente, fruit, vruchtensap, gedroogde vruchten, koffie, tomaat, melkproducten, chocolade, noten, peulvruchten en natriumarme dieetproducten met toegevoegd dieetzout.
Groenten bevatten veel kalium. Groenten die met name veel kalium bevatten zijn: spinazie, postelein, andijvie, tomaten, peulvruchten (kapucijners, bruine bonen, linzen, witte bonen). Eet vaker rauwe groenten, zoals ijsbergsla, tomaat en bleekselderij.
Kaas bevat geen kalium.
Per 80 gram tomaten krijgt je lichaam bijna 100 milligram kalium binnen. Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren, het zenuwstelsel en voorkomt een hoge bloeddruk. Doordat tomaten rijk zijn aan kalium staat de voedingswaarde van tomaat buiten kijf.
Kalium is nodig voor belangrijke lichaamsprocessen. Het regelt de vochtbalans, de bloeddruk en een goede werking van het hart. Ook zorgt het ervoor dat de zenuwen signalen kunnen doorgeven en dat spieren zich kunnen samentrekken. Bijna iedereen eet te veel zout en daardoor krijgen steeds meer mensen een hoge bloeddruk.
Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood. Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen.
Een mild kaliumtekort geeft weinig klachten. Bij een meer ernstig kaliumtekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Wanneer het tekort plots ontstaat kunnen verlammingsverschijnselen optreden.
Om kalium op te nemen, zijn we afhankelijk van voedingsmiddelen. Keuze in overvloed, want kalium is in bijna alle etenswaren aanwezig: vlees, vis, brood, noten, groenten, fruit … Het mineraal wordt opgenomen door de dunne darm. Daarna houden de nieren het kaliumniveau in het lichaam stabiel.
Kalium draagt onder meer bij aan een goede bloeddruk, en beschermt zo de nieren. Het advies is daarom vaak om producten met veel kalium te eten, zoals groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en brood. Als je gezond eet, krijg je voldoende kalium binnen.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Voedingswaarde: 100 gram magere kwark bevat 53 gram calorieën, 9,9 gram eiwitten, 3,5 gram koolhydraten waarvan 3,5 gram suiker, 0,5 gram vet waarvan 0,3 gram verzadigd vet. Mineralen: Natrium 40 milligram, Kalium 150 milligram, Calcium 130 milligram, Fosfor 100 milligram, Magnesium 10 milligram en Zink 1 milligram.
De ene soort groente bevat meer kalium dan de andere. In een portie groente van ongeveer 150 gram zit gemiddeld 450 mg kalium. Groenten waar veel kalium in zit zijn in het algemeen groene bladgroentes zoals spinazie en postelein.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
100 gram rauwe witlof bevat circa 5 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,7 mg ijzer en 25 mg calcium.
Eén middelgrote aardappel bevat maar liefst 941 mg kalium.
Een kalium normaalwaarde voor volwassenen varieert tussen de 3,5 en 5,2 mmol/L. Een kalium waarde tussen de 3 en 3,5 mmol/L wordt beschouwd als een mild kalium tekort. Alles lager dan 3 mmol/L wordt gezien als een ernstig tekort. Een kalium waarde van minder dan 2,5 mmol/l kan potentieel levensbedreigend zijn.