Ze is altijd negatief
Is jouw vriendin zo'n klager, die nergens het positieve in ziet kan dat te maken hebben met haar jaloerse neigingen. Lopen jullie bijvoorbeeld samen een ruimte binnen en heb jij meteen leuk oogcontact? Dan zal zij klagen dat er geen leuke mensen zijn en aandringen om zo snel mogelijk weg te gaan.
Als je jaloers bent, wil je iets hebben wat een ander heeft. Het kan daarbij gaan om materiele zaken of eigenschappen. Maar ook om relaties die iemand heeft met anderen. Een andere vorm van jaloezie is een ander iets niet gunnen.
Jaloezie herkennen
je voelt je onzeker, angstig of boos wanneer je geen aandacht krijgt van je partner. je wil niet dat je partner aandacht schenkt aan iemand anders. je vergelijkt jezelf met anderen en ziet hen als bedreiging. je controleert je partner door bijvoorbeeld hun gsm of social media te checken.
Jaloezie kan om verschillende redenen optreden. Je kunt jaloers zijn omdat je het beter wilt doen dan een ander, iemand iets misgunt of omdat je bang bent dierbaren te verliezen. Meestal wil je zelf ook bezitten wat een ander bezit. Hierbij kan het gaan om materie, eigenschappen of relaties.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.
Mensen die te maken krijgen met jaloerse mensen kunnen op hun beurt hier bijzonder onzeker en nerveus van worden. Zij krijgen continu de boodschap dat zij niet voldoen of iets horen te doen wat niet bij hen past. De kracht van herhaling werkt in zo'n geval tegen iemand in.
Controlerende en bezitterige mannen worden gekenmerkt door obsessieve persoonlijkheden. Ze willen alles weten en lijken altijd in de verdediging te schieten. Ze worden gemakkelijk boos, hoewel ze hun agressie soms in toom proberen te houden.
Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.
“De beste manier om om te gaan met jaloezie, is door te luisteren naar de bron. Wat zijn de onderliggende tekorten, verlangens en behoeften. Sta jezelf toe om jaloers te zijn, dat is oké. Jaloezie kan een emotie zijn die je in contact brengt met datgene wat nog mist in je leven.
De woorden overlappen in de betekenis 'benijden', maar afgunst geeft ook aan dat je een ander iets niet gunt. Als de afgunst tot woede leidt, kan het zelfs gebeuren dat men iets kapotmaakt, alleen maar om te zorgen dat de ander het niet heeft. Bij jaloezie wil men juist zelf iets hebben.
Jaloezie lost niets op, maar het is een menselijke emotie.
Het beste dat je kunt doen is eens realistisch kijken naar het beeld dat jij hebt van je 'bestie' en eens een goed gesprek met haar aangaan. Of ze ook nog veel werkt in de avonduren bijvoorbeeld, haar baan als zwaar ervaart en wat haar werk nou precies inhoudt.
Iedereen vergelijkt zichzelf met anderen, dat is heel normaal en het kan je helpen je eigen waarden te ontwikkelen. Maar wanneer je alsmaar het gevoel hebt dat je niet zoveel kunt bereiken als je vriendin, of altijd in vergelijking niet tevreden bent, kan dit jaloezie tot gevolg hebben.
Een claimerige man doet dingen om indruk te maken op anderen, een niet-claimerige man doet dingen vanwege zichzelf, want dat is precies wat hij wil. Een niet-claimerige man buigt niet voor de mening van anderen. Hij zoekt geen goedkeuring, maar doet dingen om het plezier van het doen.
In de negatieve zin wordt controlerend gedrag een neiging om over je eigen grenzen heen te reiken in de levens van anderen. Vaak rationaliseren mensen dit door te denken dat ze de ander helpen.
Wanneer verliefdheid en het gevoel een sprookje te beleven plaats maakt voor een emotionele kwelling en hel. Drama, conflict, twijfel, teleurstelling, verstikkend, gemene woorden, sorry's die niks betekenen,… zijn kenmerken van destructieve relaties.
Achterbaks is niet open maar stiekem, achter de ellebogen, geniepig of slinks. Een tweede kenmerk: het is niet eerlijk. Men heeft bijbedoelingen of men speelt onder één hoedje. Kortom: je kunt er niet op aan, het is gemeen, gluiperig, gehaaid, slinks, sluw, doortrapt en vals.
Haters zijn mensen die een ander iets misgunnen. Hoe lief of aardig je ook bent er zal altijd wel iemand op je pad komen die jou het licht in de ogen niet gunt. Soms zijn het vreemden maar vaker zijn het mensen die wat dichterbij je staan.
Met een beetje jaloezie houd je het spannend. Je komt minder makkelijk in een sleur terecht, omdat je altijd nog een beetje met verleiden bezig bent. Natuurlijk vertrouw je elkaar, maar je blijft wel je best doen voor elkaar. Daardoor blijft het leuk tussen jullie en verras je elkaar ook sneller.
Door rationele jaloezie kan jouw onzekerheid toenemen en kan het zijn dat je achter alles iets gaat zoeken, ook als daar geen aanleiding voor is. In dit geval kan rationele jaloezie soms overgaan in irrationele of ziekelijke jaloezie.
Symptomen jaloezie
- Je bent bang dat je partner iemand anders leuker of aantrekkelijker vindt dan jou. - Je vindt het erg als je partner iets doet zonder jou. - Je kan er niet tegen als je partner plots veel over iemand anders begint te praten. - Je bent bang dat je partner met iemand anders vrijt.