Wil je afvallen, maar wil het niet vlotten? Eet dan voortaan wat vaker komijn. Dit is namelijk een van de kruiden en specerijen die je kan helpen om sneller vet te verbranden. Sterker nog: één theelepel komijn per dag kan de vetbranding zelfs verdriedubbelen.
Komijn blijkt de aanmaak van enzymen door de schildklier te stimuleren. Deze enzymen zorgen voor een betere spijsvertering. In de lever zitten ook enzymen waarvan de aanmaak wordt gestimuleerd door komijn. Deze leverenzymen zorgen voor ontgifting, ook detoxificatie of kortweg detox genoemd.
In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als 'djinten' of 'djintan', een verbastering (of oude schrijfwijze) van de Indonesische naam voor komijn 'jintan'. Komijn wordt vaak verward met karwij.
Een ander voordeel van yoghurt is dat het rijk is aan voedingstoffen en relatief weinig calorieën bevat. Doordat yoghurt, en dan vooral de Griekse variant, veel eiwitten bevat en vullend is, kan het helpen bij het afvallen.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Komijnzaad (of poeder) kom je tegen in de Indiase keuken in kaasgerechten, sauzen, curries, vleesgerechten in chutneys. In de Indonesische keuken wordt komijn in rijsttafelgerechten en sauzen gebruikt. In de Nederlandse keuken zie je de zaden in zuurkool en kaas: komijnekaas.
Het woord 'komijn' is afgeleid van het Akkadische 'kamunu'. In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als 'djinten' of 'djintan', een verbastering of oude schrijfwijze van de Indonesische naam voor komijn 'jintan'. De Surinaams-Nederlandse benaming is 'djiera', afkomstig uit het Hindi.
Komijn is goed voor de spijsvertering
Komijn kan de activiteit van de spijsvertering verhogen. Ook is gebleken dat het kruid de afgifte van gal uit de lever versnelt. Gal helpt om voedingsstoffen in de darmen te verteren.
Er is geen gestandaardiseerde dosis voor het nemen van zwarte komijn olie voor de gezondheid. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat tweemaal daags 100-200 mg zwarte komijn kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Of twee keer per dag 500 mg zwarte komijn nemen kan goed zijn als je astma hebt.
Medicinale werkingen
Een onderzoek uit 2003 meldt: ´Zwarte komijn heeft een ontstekingsremmende, pijnstillende, koortswerende, antimicrobiële en antineoplastische activiteit. De olie vermindert bloeddruk en verbetert de ademhaling. Thymoquinon en carvacrol hebben een sterke antioxidantwerking.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Komijn is een specerij waarvan de zaden in de keuken worden gebruikt. Je kunt het herkennen aan de scherpe, bittere smaak met een vleugje pepermunt. Als het zaad verwarmd wordt, geeft het meer smaak af en is het zaad sterker van smaak.
Komijn wordt vaak verward met karwij, dat ook wel wilde komijn wordt genoemd. De twee kruiden hebben niet alleen bijna dezelfde naam, ze ogen en smaken ook vrijwel hetzelfde: warm, kruidig en anijsachtig. Er is wel verschil: karwij smaakt dubbel zo sterk en is scherper, terwijl komijn wat bitterder is.
Karwijzaad is rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren zoals omega-3 en omega-6. Onverzadigde vetzuren zijn nodig om ontstekingen te remmen, hartziektes te voorkomen en het cholesterol te verlagen. Karwijzaad bevat ook flavonoïden zoals caroteen, luteïne, cryptoxanthine en zeaxanthine.
Het gebruik van komijn is zeer gevarieerd. In Nederland voegt men komijn toe aan kaas, in India is het een onderdeel van kerrie en in Noord-Afrika kruidt men er tajines en couscous mee. In Spanje vormt komijn een van de kruiden in chorizo en in Mexico is komijn onmisbaar in de gekende chili con carne.
De specerij komijn is het gedroogde zaad van de komijnplant. De plant hoort tot de schermbloemenfamilie. Net als bijvoorbeeld wortel, peterselie, koriander, venkel, anijs, dille en dus ook karwij. Veel van de zaadjes lijken nogal op elkaar.
Alternatief. Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.