Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
De beste inductie kookplaat van 2021: Samsung NZ64K5747BK. Deze inbouw inductiekookplaat heeft 4 kookzones inclusief een flexzone. Deze kookzone is geschikt voor een hele grote pan, of twee kleinere. Net wat je zelf fijn vind.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat AEG IKB64401FB de beste inductie kookplaat is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de AEG IKB64401FB is de AEG IKB64301XB.
Ook moet je er op letten dat de hoofdverzekering het verhoogde stroomverbruik aankan. Er zijn verschillende soorten inductiekookplaten, die in drie groepen zijn onder te verdelen naar het stroomverbruik. Platen die maximaal 3.680 watt (dit noem je de aansluitwaarde) tegelijkertijd nodig hebben.
Wil je elektrisch koken, ga dan voor een inductiekookplaat: die gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Maar als de stroom duurzamer wordt, wint inductie het van koken op gas.
De AEG IKB6430SFB is door de Consumentenbond als best getest. Je doet dus geheid een goede koop met deze kanjer van een kookplaat. Het is een plaatje om te zien en het zal een echte blikvanger voor je keuken zijn. De bediening reageert goed en is duidelijk aangegeven.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo'n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.
Neem de plaat na het koken af met wat warm water en een microvezeldoekje. Verwijder etensresten zo snel mogelijk. Ook op een inductieplaat kunnen etensresten aankoeken. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken, maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel.
Een inductieplaat van 90 cm is lastig te vinden. Er zijn er niet héél veel en daarom is de prijs ook niet klein. Je moet denken aan een prijsklasse van 700,- tot 1400,-.
De nadelen van koken op inductie
Niet elke pan is geschikt voor inductie, het kan dus zijn dat je wat pannen moet vervangen. Soms is de magnetische straling van een inductiekookplaat een risico voor mensen met een pacemaker. Raadpleeg daarom altijd eerst een cardioloog voor je de overstap naar inductie maakt.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Volgens MilieuCentraal kost koken op gas per jaar zo'n 37 kuub. Met de gemiddelde gasprijs is is de afgelopen maanden sterk gestegen naar 2,65 euro per kuub en dat brengt de jaarlijkse kosten op zo'n 96 euro. Dat maakt koken op gas nu (2022) al snel twee keer duurder dan een jaar geleden.
De inductiestromen veroorzaken trillingen in de panbodem. U hoort dit bijvoorbeeld aan een brommend of hoog zoemend geluid of een hoge pieptoon. Dit is de normale werking van de kookplaat. Het geluid verdwijnt als u de pan van de kookzone haalt.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Let er wel op dat je deze pan dan niet sleept of draait over het oppervlak, daardoor kunnen snel krassen ontstaan. Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt.
Een koekenpan (inductie) zonder een anti-aanbaklaag is een goede keuze voor bakken en braden. Voor inductie is het belangrijk dat de bodem van de koekenpan magnetisch is. Koekenpannen van van roestvrijstaal, gietijzer en plaatstaal zijn alle drie geschikt voor inductie.
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.
1. Verwarmen. Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.