Planten met grote, dunne bladeren zullen de kou niet waarderen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Alocasia, Calathea en de bananenplant. Ook een Ficus zou zijn bladeren kunnen laten vallen als het te koud wordt. Andere tropische planten als de Monstera deliciosa wil ook niet te koud staan.
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.
Plaats. De pannenkoekplant houdt niet van kou en kan dus niet buiten staan en mag ook zeker niet op de tocht staan. De bladeren zijn het mooist als er genoeg licht is, maar de volle zon is niet goed voor de plant. Bij volle zon krijgen de bladeren rimpels en wordt de plant geel.
De lucht in je slaapkamer is vaak te droog en bevat weinig zuurstof. Er zijn planten die de luchtkwaliteit van je slaapkamer verbeteren door zuurstof af te geven en tevens de verontreinigende stoffen kunnen verminderen. Planten helpen zeker voor een betere nachtrust!
* De Ficus kan in de natuur wel wind verdragen, maar binnenshuis heeft de Ficus moeite met tocht. Sterker nog, hij kan er absoluut niet tegen. Koude, maar ook warme luchtstromen veroorzaken bladval en zwakken jonge blaadjes af.
Ook een Ficus zou zijn bladeren kunnen laten vallen als het te koud wordt. Andere tropische planten als de Monstera deliciosa wil ook niet te koud staan. Krijgt je plant het te koud, dan zullen de bladeren beschadigen, er kunnen vlekken ontstaan of het blad kan afvallen.
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.
In een normale winter heeft de vlinderstruik geen bescherming tegen de vorst nodig. Strenge vorst zorgt er echter voor dat de takken tot aan de basis kunnen bevriezen. Om dit tegen te gaan, wordt de basis met dennennaalden of droge mulch ingepakt.
Nachtvorst is geen probleem voor bomen, planten of hagen die net geplant zijn. Dankzij het opkuilen, zijn deze planten al bezig met inwortelen en is nachtvorst niet schadelijk. Je kunt de boom of (haag)plant overdag planten, uiteraard wanneer de grond niet bevroren is.
Een kamerplant die ook geschikt is voor buiten is de Monstera. Zowel de Monstera Deliciosa als de Monstera Obliqua kunnen mee naar de tuin. Deze gatenplant staat superleuk op je balkon of dakterras.
Zet 'm alleen niet in ruimte waar helemaal geen licht is, hij heeft wel wat zonlicht nodig. In de zomer kan je de Sansevieria gerust buiten zetten, maar zorg er dan wel voor dat de grond goed vochtig blijft. In de winter zit de Vrouwentong in een diepe winterslaap en heeft dus absoluut geen extra voeding nodig.
De meeste succulenten kunnen prima tegen kou, maar van al die nattigheid in de winter gaan ze dood. Bescherm vetplanten buiten in de winter dus tegen neerslag, bijvoorbeeld door ze in een kas of serre te zetten. Laat je ze buiten staan, zet ze dan op een afgeschermde plek, zoals onder een dakrand of bij een muur.
Planten kunnen bevriezen en het ook koud hebben. Planten bevatten, net als mensen, water dat kan bevriezen en de plant of boom zelf ook. Dat betekent dat planten het koud kunnen krijgen in de winter, maar ze kunnen natuurlijk geen jas aantrekken.
Door de dikke stam kan de Yucca wel tegen een stootje en zal deze lang mooi blijven. Dit geldt ook voor de Cycas, de Beaucarnea en de andere sterke kamerplanten uit ons assortiment. Ook de cactus valt onder de sterke kamerplanten en deze zijn dan ook terug te vinden in onze webshop.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.