De Dracaena staat ook wel bekend als Drakenbloedboom en Drakenplant. Deze kamerplant komt van nature voor in Afrika, Azië en Midden-Amerika waar hij groeit in de onderlaag van het woud en heeft daarom weinig behoefte aan daglicht.
denk o.a. aan de Anemone Blanda, de Geranium Macrorrhizum, de Euphorbia Amygdaloides 'robbiae', de Tricyrtis formosana en natuurlijk de Liriope muscari. 'In elk randje groeit een plantje' is ons devies, maar ook 'de mooiste bloemen bloeien in de schaduw'.
Ze veranderen lichtenergie dus in chemische energie, in de vorm van koolhydraatrijk stoffen. Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan.
Ficussen zoals de Ficus elastica en de Ficus lyrata. Deze plant kan een klein beetje volle zon verdragen, maar de felle middagzon voelt hij liever niet op zijn bladeren. Als de plant blad laat vallen kan dat betekenen dat hij iets te donker staat.
Door de dikke stam kan de Yucca wel tegen een stootje en zal deze lang mooi blijven. Dit geldt ook voor de Cycas, de Beaucarnea en de andere sterke kamerplanten uit ons assortiment. Ook de cactus valt onder de sterke kamerplanten en deze zijn dan ook terug te vinden in onze webshop.
Planten in het licht vormen meer pigment dan planten in de schaduw. Planten die in het donker groeien blijven zelfs helemaal wit en sterven uiteindelijk af omdat er geen fotosynthese plaatsvindt. Bontbladige cultuurvariëteiten, zoals bijvoorbeeld van de ficus, worden vaak gekweekt om hun sierwaarde.
Als je plant te donker staat, kan hij niet voldoende energie uit het zonlicht halen om goed te groeien. Hierdoor kan de groei stil komen te liggen. Zet in zo'n geval je plant op een plek met wat meer licht.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Plaats. De pannenkoekplant houdt niet van kou en kan dus niet buiten staan en mag ook zeker niet op de tocht staan. De bladeren zijn het mooist als er genoeg licht is, maar de volle zon is niet goed voor de plant. Bij volle zon krijgen de bladeren rimpels en wordt de plant geel.
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.
Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. 's Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit.
"Ik zou denken aan rond de tien planten in je huis. Een goede luchtzuiverende in je slaapkamer en in de woonkamer twee grote planten met wat stekjes hier en daar. Het maakt je interieur af en het mooi om te zien hoe de natuur werkt."