Hardsteen glanst niet van zichzelf, door hierna met het juiste onderhoudsmiddel periodiek te dweilen komt de glans vanzelf weer terug. - Onderhoud: Het onderhouden van Belgisch hardsteen doe je met een dweilzeep of een dweilwas.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Normaal reinigen
Wanneer u Belgisch hardsteen regelmatig afneemt met een geschikte zachte zeep, is dit eigenlijk al voldoende om hier jaren plezier van te hebben. Voor het dagelijkse onderhoud is de P324 edelzeep van Moeller een goedwerkende zeep. Dit maakt het natuursteen vuilafstotend en minder gevoelig voor vlekken.
De hardsteenolie HMK P333 van Moeller is geschikt voor alle soorten hardsteen. De meest bekende hardsteen soort is Belgisch hardsteen dat ook wel Arduin, Petit Granit of Blauwe Steen genoemd wordt.
Ziet u spetters van een zuurhoudend middel, zoals citroensap of azijn op uw blauwe hardsteen? Zuur tast de steen aan, om zuurvlekken weg te krijgen, dient u deze te schuren. Bevochtig de vlek, maakt kleine, cirkelvormige bewegingen met het fijnste schuurpapier dat mogelijk is en spoel het vervolgens af.
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Voor het beschermen en verfraaien van natuursteen, zoals bijvoorbeeold Belgisch Hardsteen, wordt vaak Ruwol Gekookte Lijnolie gebruikt. Ruwol Gekookte lijnolie dringt in de zeer kleine poriën van de steen waardoor het beschermd wordt tegen vuil en water. Deze toepassing is zowel voor binnen als buiten geschikt.
Boenzeep is een natuurlijke zeep met plantaardige oliën. Hiermee kunt u de toplaag van natuursteen reinigen en voeden. Door de toplaag te voeden wordt uw natuurstenen minder gevoelig voor beschadigingen en verkleuring.
Vlekken uit de vloer verwijderen
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Schud de natuursteen polish goed voor gebruik. Breng vervolgens HG natuursteen glans polish dun aan met een zachte, niet pluizende doek. Laat de polish drogen en wrijf het oppervlak op met een droge, niet pluizende doek door middel van draaiende bewegingen. Doe dit totdat er een mooie glans ontstaat.
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
U kunt ervoor kiezen om de renovatie van uw leisteen te combineren met impregneren. Deze techniek legt een speciale beschermlaag met een vuil- en waterafstotende werking. Dit verlaagt de gevoeligheid voor vlekken en maakt uw leisteen meteen ook makkelijker om te onderhouden.
Opteer voor een pH-neutrale zeep, zoals Marseille-zeepvlokken, Carolin, … Waterafstotende producten (op basis van water) beschermen jouw blauwe steen. Olieafstotende producten beschermen de steen, maar versterken en versnellen de patina.
U kunt een laag van een water- en/of olieafstotend middel van het merk Lithofin aanbrengen op de Belgische blauwe hardsteen. Als u een lichte blauwe steen heeft, kunt u beter een middel op waterbasis kiezen, zoals Fleckstop W. Deze middelen zullen de helderheid van de steen helpen behouden.
Normaal reinigen en onderhoud
Voor het normale schoonmaken kunt u de Belgisch hardsteen tegels dweilen met een zachte zeep. Gebruik hiervoor bij voorkeur de P324 van Moeller. Deze zeep bevat naast een reinigende zeep namelijk ook voedingsstoffen voor uw natuursteen. Hierdoor wordt uw vloer direct onderhouden.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Wat is het verschil tussen rauwe en gekookte lijnolie? Wat is het verschil tussen rauwe en gekookte lijnolie? Gekookte lijnolie is een olie die sneller opdroogt en er mooier uitziet. Rauwe lijnolie kan weer beter tegen vocht, maar is niet weerbestendig, terwijl gekookte lijnolie dat wel is.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
De Parel Lijnolie gekookt - Welkoop.
Kies dan altijd voor natuurzeep. De lijnolie in dit neutrale schoonmaakmiddel beschermt het natuursteen zeer goed. Ook met een neutrale pH-waarde maakt deze zeep de vloer grondig schoon. Let alsnog op dat u niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt.
Bestaande natuursteen vloer of gevel
Het beste kunt u een kleur verdieper aanbrengen als de temperatuur tussen de 12 en 25 graden is. Verwijder eventueel residu met een tissue of een droge pluisvrije doek. Herhaal dit desgewenst nog een keer voor een nog donkerdere uitstraling.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....