Eventueel loof moet je er afbreken. Vervolgens kun je een kleine wortel, zoals een waspeen of bospeen, schrappen. Daarbij haal je een mesje langs de schil zodat alle vuil en onregelmatigheden eraf worden geschraapt, maar niet noodzakelijkerwijs de gehele schil. Grotere en grovere wortels moet je wel schillen.
Wortelen hoef je eigenlijk niet te schillen, want ook de schil is eetbaar. Toch doen we dat meestal wél, want de schil kan een beetje bitter smaken. Gebruik in dat geval een dubbelzijdige dunschiller, zo klaar je de klus in de helft van de tijd.
Was de winterpeen, snijd het 'kontje' eraf en schil de winterpeen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele winterpeen is 20-25 minuten, voor plakken winterpeen ca. 7 minuten.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Snijd eerst de bovenkant van de wortel eraf. Daarna snijden we de wortel in blokken van ongeveer vijf centimeter lang. Dit is de lengte die we in het filmpje voor de julienne reepjes aanhouden. Ieder blok snijden we in dunne vlakken die we daarna weer boven op elkaar leggen en nog eenmaal doorsnijden.
Dan zijn er een hoop kruiden en specerijen geschikt voor worteltjes. De volgende kruiden en specerijen passen er perfect bij: peterselie, rozemarijn, laurierblad, salie, tijm en kruidnagel. Rooster ze bijvoorbeeld in de oven met knoflook en rozemarijn. Of ga voor Italiaanse kruiden: succes gegarandeerd!
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Rauwe wortels stimuleren namelijk de speekselproductie in je mond, waardoor de zuurgraad in je mond wordt behouden, je tandglazuur sterk blijft en tanderosie kan worden voorkomen. Ook zorgt het eten van rauwe wortels ervoor dat etensresten en tandplak van je tanden worden geschraapt.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt ze ook koken, bakken, roerbakken en stoven. Je kunt winterpeen het beste op de fruitschaal bewaren.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Leg de snijkant van het schilmesje tegen de bovenkant van de wortel aan. Druk het schilmesje naar beneden toe over het oppervlak van de wortel heen. Je schraapt nu een dunne laag schil van de wortel af. Als je geen dunschiller hebt, dan kun je ook een schilmesje gebruiken.
De schil van een ananas, meloen of granaatappel is echt niet te genieten. Dat geldt ook voor kiwi's, hoewel deze in Nieuw-Zeeland graag ongeschild worden gegeten.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet. Dat houden we vast en wordt opgeslagen in ons vetweefsel.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Waarom mogen er geen wortelen gegeten worden tijdens een proteïnedieet? Gekookte wortelen hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten (suikers) in de wortelen snel in de darmen worden verteerd en hierdoor ook snel in het bloed worden opgenomen waardoor de bloedglucose spiegel te snel stijgt.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
Hakken is een techniek waarbij we een product heel fijn willen verkleinen. Je houdt het koksmes in je hand en legt de andere hand op de bovenkant bij de punt. Door een schommelbeweging te maken kun je bijvoorbeeld peterselie heel fijn hakken.
'Brunoise' en 'julienne' zijn snijwijzes van groenten. De term 'julienne' verwijst naar (flinter)dunne sliertjes of reepjes. Lees je 'brunoise', dan gaat het over kleine blokjes.
Groenten in grove stukken of schijven snijden noemen we mirepoix. Verwijder de uiteinden van de gereinigde wortel zo kort mogelijk. Als de wortel te groot is snij je ze best eerst in twee. Maak een plat vlak aan de wortel en leg ze met de platte kant op de snijplank.