Je stopt 1 week Na 21 dagen stop je een week met de pil. Deze stopweek duurt 7 dagen. In die week word je ongesteld. Je hebt dan bloedverlies.
Anticonceptiepil
Het is volkomen onschuldig (en soms zelfs een welkome bijwerking) als je niet ongesteld wordt in de stopweek van je pil. 'Wanneer je gestopt bent met de pil, kan het soms ook enkele maanden duren voordat je weer ongesteld wordt.
Het verkorten van de stopweek, bij bijvoorbeeld een 21/7 pil, kan op een veilige manier, zonder dat de bescherming tegen zwangerschap vermindert. Wil je langer dan 7 dagen stoppen met de pil of wordt deze in de week voor of direct na de stopweek een keer vergeten, dan is de pil niet meer betrouwbaar.
Zwangerschapstest en de pil
Het innemen van de pil heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de test. Als je de pil neemt en denkt dat je zwanger bent, is het moeilijk om te bepalen wanneer je overtijd bent. Als je denkt meer dan drie weken zwanger te zijn, kan je een test doen.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
In deze stopweek verlies je bloed. Je blijft beschermd tegen zwangerschap. Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De kans op zwangerschap is het kleinst bij vergeten van de pil in de 2e week. Deze adviezen gelden alleen voor de éénfase combinatiepil die je al 1 maand slikt.
Betrouwbaarheid Bij zorgvuldig gebruik (zonder pillen te vergeten) is de kans op zwangerschap heel klein (0,3% per jaar).
Een vergeten pil
Als je in de periode van minder dan zeven dagen na het moment waarop je de pil had moeten nemen, geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan bestaat er kans op een zwangerschap.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen.
Slik de tablet zo snel mogelijk. Het liefst binnen 12 uur, maar in ieder geval niet later dan 72 uur (3 dagen) nadat u onbeschermde seks heeft gehad. Stel het innemen van de tablet niet uit. Hoe sneller u de tablet na de onbeschermde seks inneemt, hoe beter het werkt.
In het kort
Soms komt je ongesteldheid pas later. Bijvoorbeeld door stress, hard sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Ook als je nog niet ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger kunt worden. Ongeveer 2 weken voor je ongesteld wordt, komt namelijk een eitje vrij.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Bruine afscheiding wijst meestal op het verlies van wat oud bloed.Dit soort licht bloedverlies, zónder dat je echt menstrueert, noemen we spotting. Het wordt veroorzaakt doordat je hormoonhuishouding ineens 'ontregeld' is. Progesteron en oestrogeen zijn normaal perfect met elkaar in balans.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Het is altijd toegestaan om seks te hebben tijdens je stopweek. Ook als je een onttrekkingsbloeding krijgt, kun je veilig intiem zijn met je partner.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Als je de anticonceptiepil slikt, moet je de pilstrip gewoon afmaken naast de inname van de morning-afterpil.
Stop nooit langer dan 7 dagen
Maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Als je langer dan 7 dagen stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Elke zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hoeveelheid die daarin aangetroffen wordt, bepaalt de uitslag van de test. Dit hormoon wordt door jouw lichaam aangemaakt direct na de innesteling. In het begin is dat hormoon nog heel erg weinig, maar het wordt al snel heel veel meer.
Zodra je overtijd bent hoop je natuurlijk dat je zwanger bent, overtijd zijn is namelijk één van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Het is normaal dat de menstruatie van maand tot maand een beetje varieert in lengte. Over het algemeen is een menstruatie te laat wanneer je meer dan vijf dagen over tijd bent.
Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.