Teveel vitamine A kan leiden tot gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, neusbloedingen, haaruitval en/of uitdroging van huid en slijmvliezen.
Een teveel aan vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en niet om carotenoïden (provitamine A) uit groente en fruit.
Te veel vitamine a symptomen
Een teveel kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, duizeligheid, gebrek aan eetlust en vermoeidheid. Een teveel komt bij volwassenen voor bij een dosis van ongeveer 3000 microgram en kan bij zwangere vrouwen ook voor schade zorgen bij het ongeboren kind.
Voor vrouwen is 700 mcg vitamine A per dag dan de aanbevolen hoeveelheid. Mannen hebben iets meer nodig: daar ligt de ADH op 900 mcg per dag.
Een tekort aan vitamine A kan een droge huid, droge ogen, dof haar en een slecht tandvlees veroorzaken. Ook zul je een verminderde weerstand hebben.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Maar wat doet vitamine A precies voor je huid? Vitamine A is een antioxidant die je huid beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die vroegtijdige huidveroudering in de hand kunnen werken. Doordat vitamine A je hiertegen beschermt, kan het vroegtijdige huidveroudering tegengaan.
Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur.
Hier is een extra stap voor nodig. Dit is het omzetten van bètacaroteen, naar vitamine A. Bètacaroteen zit in allerlei groenten en fruit: wortels, koolsoorten, pompoen en groene bladgroenten, mandarijnen en sinaasappels. Voor de vorming van 1 microgram vitamine A is 12 microgram bètacaroteen nodig.
Oorzaken van vitamine A-tekort
Een vitamine A-tekort ontstaat simpelweg door een te geringe inname van voedingsmiddelen die vitamine A of provitamine A bevatten. In Nederland komt een gebrek aan vitamine A niet vaak voor, terwijl het in ontwikkelingslanden een grootschalig probleem vormt.
De vitamine C en andere antioxidanten in grapefruit helpen ontzettend om je lever te ondersteunen. Een glas verse grapefruitsap kan de productie van ontgifting enzymen boosten die helpen om giftige stoffen te verwijderen.
Een overschot aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en ook tot ongewenste bijwerkingen. Het gaat om bijvoorbeeld vitamine C, ijzer, kalium, bètacaroteen, fosfor en mangaan. Zo kun je volgens het Voedingscentrum bij meer dan twee gram vitamine C darmklachten krijgen.
Als je normaal eet komt een gevaarlijk hoge inname niet voor. Te veel vitamines of mineralen krijg je alleen binnen als je lange tijd voedingssupplementen met hoge doseringen hebt geslikt. Of wanneer je heel veel voedingsmiddelen hebt genomen waaraan extra vitamines zijn toegevoegd.
Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je om voldoende vitamine C binnen te krijgen, voldoende groenten en fruit eet. Voor vitamine D ligt dat anders, vitamine D-rijke groenten zijn er niet echt, behalve champignons en andere paddenstoelen die een half uurtje in de zon gelegen hebben.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Een voeding met te weinig fruit is in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Volgens de nieuwe voedingsrichtlijnen eet je dagelijks best 2 stukken fruit of 250 g.
Vitamine A is op dit moment een zeer populair ingrediënt in huidverzorging, maar wat doet vitamine A nu precies voor de huid? Vitamine A bevordert de productie van elastine en collageen. Hierdoor wordt de huid elastisch, sterker en gaat de huid er jonger uitzien.
Retinoïden is de verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne (vitamine A-zuur) en retinol.
De vitaminen A, C, B2, B3 en biotine helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit. Elk van deze vitaminen vind je terug in verschillende voedingsmiddelen. Eet daarom gevarieerd, dagelijks voldoende groenten en fruit en breng variatie aan in je eetpatroon. Drink ook voldoende: bij voorkeur water of thee.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Vitaminen B5 en B12 spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Vitamine B5 ondersteunt niet alleen tijdens drukke werkzaamheden,maar ook in spannende tijden en in stress-situaties. Zowel voor lichaam als geest. Samen met vitamine B12 helpt vitamine B5 ook bij vermoeidheid en moeheid te verminderen.
Uit haar onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort, vooral bij patiënten die veel zout gebruiken en daardoor een sterker ontregeld RAAS hebben, sneller leidt tot nierschade. Ook blijkt uit haar studie dat vitamine D-tekort een groter risico op overlijden geeft.