Kortgezegd is de betekenis van een sabbatical dat je tijd neemt om rust te nemen. Je kunt een sabbatical nemen van een paar maanden, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een jaar tussenuit gaan. Hoe lang je ook gaat: je hebt in die periode alle tijd en ruimte om je op andere zaken te richten dan op je werk.
Er zijn geen regels of wetten over hoelang een sabbatical mag duren. Dat kan dus een paar maanden, half jaar, jaar of langer zijn. Je moet zelf bepalen hoe lang je er tussenuit wilt en dit bespreken met je werkgever. Je baas moet jou een periode missen dus je moet bespreken wat haalbaar is.
Hoe vaak mag mijn werknemer een sabbatical nemen? In principe staat er geen maximum op het aantal sabbaticals dat je werknemer mag aanvragen of nemen. Als je werknemer meerdere sabbaticals na elkaar neemt, is dat natuurlijk niet handig voor jou als werkgever.
In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof.
Ook als je langer verlof nodig hebt dan de jaarlijkse vakantiedagen, is een sabbatical een optie. Een sabbatical is een vorm van buitengewoon onbetaald verlof. Dit betekent dat je in de meeste gevallen geen recht op salaris hebt en geen vakantiedagen opbouwt.
Werknemers vragen een sabbatical aan voor allerlei verschillende redenen. Vaak gaat het om recreationele doelstellingen. Sommige werknemers bijvoorbeeld een wereldreis maken en zich onderweg niet bezighouden met werk. Andere werknemers hebben tijd nodig om een belangrijke studie te volgen.
Overig onbetaald verlof
Uw werknemer neemt tijdelijk onbetaald verlof. Bijvoorbeeld om een sabbatical op te nemen. Als uw werknemer met onbetaald verlof gaat, blijft deze hetzelfde pensioen opbouwen. U moet dit onbetaalde verlof wel doorgeven.
Door daling van uw inkomen tijdens uw onbetaald verlof, kan betaling van gemeentelijke belastingen lastig voor u worden. Bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing of rioolrecht. U kunt bij uw gemeente informeren of u kwijtschelding van belastingen kunt krijgen.
Heb je recht op een sabbatical? Als medewerker heb je geen recht op een sabbatical. Het staat je werkgever dan ook vrij om je aanvraag te weigeren.
Regelgeving voor ontslag tijdens onbetaald verlof
Een medewerker kun je niet zomaar ontslaan tijdens de verlofperiode. De arbeidsovereenkomst loopt (in de meeste gevallen) gewoon door. Dit betekent dat de ontslagbescherming ook van kracht blijft.
Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen. Het akkoord van de werkgever is nodig.
Een sabbatical vraag je aan bij je baas, meestal door onbetaald verlof aan te vragen. Vroeger kon je voor je sabbatical leave sparen met de levensloopregeling van de overheid. Maar die regeling is er sinds 2012 niet meer. Je hebt dus geen wettelijk recht op een sabbatical.
Sabbatical. Wanneer je tijdens je werkzame leven een sabbatical hebt genomen of een wereldreis hebt gemaakt tussen twee banen in, kun je ervoor kiezen deze periode te benoemen in het cv-onderdeel Werkervaring.
In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode. In het begin van het jaar vakantie bijkopen betekent maandelijks een kleine inhouding op het salaris totdat het saldo bereikt is.
Hebben werknemers recht op een sabbatical? Het antwoord daarop is heel kort: er bestaat geen wettelijk recht op een sabbatical. Je werkgever hoeft een verzoek tot het opnemen van langdurig verlof dus niet toe te staan. Het is feitelijk een buitengewone onbetaalde verlofvariant.
Met ingang van de dag dat zijn onbetaald verlof eindigt, heeft hij mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering. Onbetaald verlof in deeltijd is ook mogelijk. Als uw werknemer ziek wordt tijdens zijn deeltijdverlof, kunt u een Ziektewet-uitkering voor hem aanvragen over de uren dat hij werkt.
Het Nibud adviseert om iedere maand tien procent van je netto-inkomen te sparen. Stel dat je 2500 euro netto per maand verdient, dan zet jij 250 euro op je spaarrekening. Maar wat als je het minder breed hebt? Misschien verdien jij wel niet genoeg om maandelijks 10 procent van je netto-inkomen te kunnen missen.
Gemiddeld sparen we minder dan die tien procent per maand, zo laten cijfers van het CPB en CBS zien. En dat is minder dan het Nibud ons adviseert. Het kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën raadt namelijk aan om maandelijks (minstens) tien procent van het nettosalaris opzij te zetten.
Vanwege de leerplicht moet je sowieso tot je zestiende een voltijdopleiding volgen. Zodra je 16 bent, ben je dus vrij om een tussenjaar te nemen, mits je voldoet aan de kwalificatieplicht. Oftewel, je mag dan alleen een tussenjaar nemen als je een diploma hebt op mbo niveau 2, havo of vwo.
Wanneer je een havo, vwo of MBO-diploma op zak hebt, kun je direct een tussenjaar nemen. Het is uiteraard wel verstandig om alles goed te plannen. “Wat is mijn doel tijdens mijn tussenjaar en hoe ga ik dit bereiken?” Als je dat weet, dan is een concrete planning maken de volgende stap.