Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen houden hiervan. Ook kamerplanten zijn gebaat bij bananenschillen. Hak of snijd de schillen daarvoor fijn en verwerk ze door de potgrond van uw planten in huis. Planten met stevig groen blad kunt u behandelen met bananenwater voor glanzend blad.
Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen genieten van bananenwater. Kies liefst voor biologische bananen. Andere soorten worden met pesticiden behandeld, en die kunnen vrijkomen wanneer je de schillen voor je planten gebruikt.
Een bananenschil werkt als natuurlijke meststof voor de planten in je tuin. Plaats de schil van de banaan dicht bij de wortels voor het allerbeste resultaat. Leuk weetje: de zoete geur van de bananenschil trekt vlinders aan!
Vooral rozen maak je blij met wat bananenschillen als plantenvoeding. Een bananenschil onder een plant helpt ook tegen bladluis. Bladluis komt namelijk op de zoete geur van de bananenschil af en zal daardoor niet langer van de planten snoepen.
Ook een bananenschil blijft nog aardig lang circuleren in de natuur. Doordat de schil het taaie cellulose bevat, bedraagt de afbraaktijd 1 jaar. Een ander product waarvan je niet verwacht dat het zo lang duurt, is een papieren zakdoek. Deze zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat hij is afgebroken.
Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
Ook een banenschil of het klokhuis van een appel horen niet thuis in de natuur, maar netjes in de vuilbak of – nog beter – in je groene GFT container thuis. Want ook organische producten hebben tijd nodig om te vergaan.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
De voedingsstoffen in de koffieprut zijn niet voor alle planten even goed gebalanceerd. Zo zit er veel stikstof in en vrij weinig fosfor en kalium, de hoofdbestanddelen van de meeste plantenvoeding. Hierdoor is het niet geschikt om als enige plantenvoeding aan je plant te geven.
Allemaal dol op koffie
Zeker groenten zoals aardappels, pastinaak, rabarber, rucola, selderij en andijvie krijgen er graag een extra boost van. Ook maïs, paprika, tomaten en pompoen houden van een schepje koffieprut. Maar niet alleen planten zijn er gek op: ook wormen lusten er pap van.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Dankzij de grote hoeveelheid kalium en fosfor, is bananenschil een wondermiddel voor planten. Laat de schillen 2 dagen weken in water, voeg daarna 1 deel van het geïnfuseerd water toe aan 4 delen kraanwater en geef aan je planten als natuurlijke meststof. Herhaal dit ongeveer één keer per maand.
Vogels vinden rijpe bananenschillen erg lekker. Wanneer je ze buiten neerlegt komen ze er zeker op af. Het enige nadeel: ook bijen en wespen zijn dol op de schillen van een banaan.
De voedingsstoffen in eierschalen zijn ideaal voor vruchtdragende planten en je maakt het simpelweg door de eierschalen fijn te malen, bijvoorbeeld met een vijzel. Voeg de fijngemalen eierschalen toe in bijvoorbeeld de moestuin. Tomaten-, aubergine- en paprikaplanten worden heel blij van die extra boost calcium.
Even naar het tuincentrum voor beendermeel. Het is een bron van fosfaat en bevorderd de bloei en zorgt daarmee ook voor meer vruchten. Een handjevol per plantgat. Aanvullend kan er in het plantgat nog wat speciale tomatenmest.
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie. Qua groenten moet je denken aan wortels, tomaten en pompoenen.
Slakken bestrijden bij jonge planten
Slakken kruipen niet graag door droge, scherpe producten, zoals koffiedik (de caffeïne in koffie schijnt kleine slakken te doden), cacaodoppen, sparrennaalden, grind, kalk, zaagsel, hulstbladeren, fijngemaakte eierschalen of houtas.
Koffiedik. Een geur waar ze helemaal niet van houden, dus strooi dat op je terras en ze trippelen snel weg. Planten.
Door een beetje koffieprut in je tuin te gooien kan je je tuin dus naaktslak- en katvrij houden! Ook leuk: koffie is een goede meststof. Als je een beetje in je tuin gooit help je dus ook je plantjes met groeien!
Gazon strooien
En als je dat ook niet bezit zou je het gewoon in de tuin of op het gazon kunnen strooien. Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan. Die wormen produceren wormenmest en zijn op die manier weer goed voor het gazon.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
Deze overblijfselen kunnen worden afgebroken in een periode van enkele weken tot maximaal enkele jaren. Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren.
Rijk aan voedingsstoffen
Dat je van bananenschil iets heel lekkers kan maken, daar blijft het niet bij. Het is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12.
“Bananen zijn een topper omdat ze goed verteren en lief zijn voor je maag. De banaan zit boordevol vezels, vitamine B6 en magnesium. Deze stoffen helpen tegen diarree en een opgeblazen gevoel doordat je lichaam water vasthoudt. Bovendien helpt de magnesium om je spieren te ontspannen.”