Mestreech hoe en wat. Maastricht (Mestreech in het Limburgs, Maestricht in het Frans) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Limburg en telt circa 121.000 inwoners.
De naam Wyck is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord vicus. De naam Mosa Trajectum komt pas voor het eerst voor bij Gregorius van Tours in de 6e eeuw.
Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas). Maastricht is al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond.
Op 14 oktober 1831 legden de Grote Mogendheden in de Vier en Twintig Artikelen de scheidingsvoorwaarden tussen Nederlanden en België vast. De Maas tot Maaseik werd de scheiding tussen Belgisch en Nederlands Limburg en de vesting Maastricht met de ommelanden en Sint Pieter bleven Nederlands.
Door het verdrag werd Oost-Limburg bij Nederland gevoegd. Belgen − én Limburgers − verzetten zich hiertegen. De laatste negen jaar was het gebied, op Maastricht na, deel van België geweest.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Maastricht behoort tot de steden die zich "oudste stad van Nederland" noemen.
MAASTRICHTER TAAL
De website mestreechtertaol.nl is een uitgebreid taalkundig naslagwerk over het stadsdialect van de stad Maastricht. Het belangrijkste onderdeel is de Dictionair vaan de Mestreechter Taol, dat geldt als het officiële woordenboek van het Maastrichts.
De Belgische Revolutie, Belgische Omwenteling of Belgische Opstand is de gewapende opstand in 1830 tegen koning Willem I der Nederlanden die tot afscheiding van de zuidelijke provincies leidde en tot de onafhankelijkheid van België.
Zuurvlees, of beter gezegd 'zoervleis' op z'n Maastrichts. Het is misschien wel de bekendste specialiteit van ze allemaal.
De Romeinen bleven uiteindelijk zo'n 400 jaar in deze omgeving. Wist je dat… De Romeinen hun doortocht door de Maas 'Trajectum ad Mosam' noemden? Later is daar de naam Maastricht van afgeleid.
Oké, Nijmegen is dus heel oud, maar Maastricht is dat ook. Hoe zit het dan met die essentiële Romeinse stadsrechten? Die kreeg Nijmegen al in het jaar 89, in tegenstelling tot Maastricht. Die stad kreeg geen Romeinse stadsrechten, maar in 1203 wel middeleeuwse stadsrechten.
Als het om stadsrechten gaat, hebben Stavoren (1058-'68), Utrecht (1122), Deventer (1123) en Aardenburg (1127) de oudste papieren. Maastricht mocht van de hertog van Brabant in 1229 de aarden wal uit 1204 door een stenen vervangen.
Nijmegen vaakst geroemd als oudste stad van Nederland
De Romeinse nederzetting op die plek vindt zijn oorsprong rond het begin van de jaartelling. Na de verwoesting van het centrum in de Bataafse opstand werd het nieuwe Noviomagus – de Latijnse naam voor Nijmegen – op ongeveer dezelfde plek gebouwd.
De basics. Andere basics van het Mestreechs zijn natuurlijk begroetingen. Met “hoi jong” groet je een vriend en met “hoi keend” begroeten ouderen jongere mensen. Doei zeg je ook met hoi, namelijk met “hoi he” of “hòòjje-n-èh!”.
Maastrichtenaren zeggen nooit nee, maar ja ja. Iech haw vaan diech. Ik hou van je.
Maastricht (Mestreech in het Limburgs, Maestricht in het Frans) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Limburg en telt circa 121.000 inwoners.
MESTREECHS NEDERLANDS ENGLISH Goojendaag Goedendag Good day / Hello Goojemorge Goedemorgen Good morning Goojemiddag Goedemiddag Good afternoon Goojenaovend Goedenavond Good evening Vendaog Vandaag Today Mörge Morgen Tomorrow Daank uuch / Bedaank Dank u / Bedankt Thank you / Thanks Estebleef Alstublieft Please / Here ...
In absolute zin eindigt Maastricht qua woonlasten overigens op plek 5 van duurste steden: met gemiddeld 530 euro per maand zit het een tientje boven het landelijke gemiddelde. Hier is Amsterdam, samen met Den Haag, wél koploper met 580 euro.
Het antwoord ligt op de Veluwe. Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
Met een centrale ligging ten opzichte van Brussel kenmerkt Maastricht zich als een jonge, open, internationaal georiënteerde samenleving in het hart van Europa. Wereldwijd onderhouden we stedenbanden met de Chinese stad Chengdu en met de Nicaraguaanse stad El Rama.
De bekende stad Jericho ligt in het westen van Israël, vlakbij de Dode Zee en Jeruzalem. Jericho staat ook wel bekend als de 'palmenstad', omdat ze door haar vruchtbaarheid als een groene oase in de dorre woestijn is.