Pijn onder de voet tijdens het staan, lopen en sporten kan wijzen op klachten van de peesplaat onder de voet. Dit wordt ook wel een fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris is een blessure door overbelasting van de voetzool. Deze blessure komt bij sporters regelmatig voor.
Wat te doen tegen pijn onder de voet? Bij hielspoor en peesplaatontsteking is het advies om niet heel lang achter elkaar te staan of lopen. In beweging blijven is wel belangrijk, maar ga zitten zodra je pijn krijgt. Ook het dragen van stevige schoenen is belangrijk voor zo min mogelijk pijn.
Je voetzolen kunnen constant pijnlijk aanvoelen, je kunt een stekend of strak gevoel ervaren. Als de belasting van je voeten niet is veranderd, maar je wel steeds pijn ervaart, betekent dat dat de spieren overbelast zijn. Soms kun je je pijn wegmasseren, dat geeft even verlichting, maar het neemt de oorzaak niet weg.
Heb je klachten door steunzolen? Dat komt doordat de stand van je lichaam verandert. Net als de gewrichtsvlakken, banden en spieren. Deze worden anders belast dan dat ze gewend zijn.
Afhankelijk van de oorzaak van de klachten in de voorvoet kan een overbelasting vanzelf overgaan, maar vaak keert de pijn gemakkelijk terug. Het dragen van de verkeerde schoenen is een veel voorkomende oorzaak. Zorg ervoor dat u op goede, stevige schoenen loopt en houd rekening met de belasting van uw voeten.
Bij een doorgezakte voet is de voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of in zijn geheel op de grond rust. Een doorgezakte voet hoeft geen pijnklachten te veroorzaken, maar dat is wel mogelijk. Zo kan vermoeidheid in de voeten en pijn in de knieën en heupen voorkomen in combinatie met een doorgezakte voet.
Als de onderkant van je voeten tussen de hiel en bal van de voet de grond bijna of helemaal raken, dan is er vaak wel sprake van een doorgezakte voet. Niet alleen spieren en pezen kunnen pijn gaan doen. Bij het doorzakken van de voet, zakken de kootjes van de voorvoet in en komen ze dichter bij elkaar te staan.
Draag uw zolen de eerste dag een uur en gebruik uw zolen de daaropvolgende dagen telkens een uur langer, totdat u de zolen een hele dag kan dragen.
Spierpijn in je kuiten, hamstrings of onderrug: je kunt verschillende klachten krijgen door het dragen van je nieuwe steunzolen. Heb je klachten door steunzolen? Dat komt doordat de stand van je lichaam verandert. Net als de gewrichtsvlakken, banden en spieren.
Vaak beginnen mensen steunzolen te dragen als ze voetklachten (bv.pijn aan de hiel of aan de bal van de voet) ervaren of een voetafwijking hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan platvoeten, holvoeten, hielspoor, hallux valgus en andere voetaandoeningen.
Naast de pijn en de stijfheid die artrose met zich meebrengt zijn er nog andere symptomen: Schurend en knarsend geluid bij beweging: Het kraakbeen in het gewricht van de voet zorgt ervoor dat de voet soepel kan bewegen. Wanneer dit kraakbeen verdwenen is, dan is een soepele beweging niet meer mogelijk.
Symptomen. Een peesontsteking in de voet geeft in de meeste gevallen klachten zoals pijn en zwelling. De plek van de zwelling kan rood van kleur worden en de bewegingsvrijheid is vaak beperkt. Helaas nemen de pijnklachten vaak toe, naarmate de tijd verstrijkt.
Stressfracturen kunnen op meerdere plaatsen in het lichaam voorkomen, maar komen vooral in de voet voor door overbelasting van een voetbotje. Normaal beginnen de klachten met een lichte pijn die pas later tijdens de beweegactiviteit ontstaat en wegtrekt na de belasting.
Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen en de pijn kan uitstralen naar de achillespees. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.
De voetpijn trekt doorgaans binnen een aantal dagen weer weg. In dat soort gevallen hoeft u niet naar de huisarts. Wanneer de voetpijn echter alsmaar erger wordt of zo nu en dan heel heftig van aard is, dient u een afspraak bij de huisarts te maken.
Hielspoor gaat meestal vanzelf over. Dit kan een aantal maanden tot een jaar duren.
Dit hangt af van de intensiteit waarmee u de zolen gebruikt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van uw beroep, uw leeftijd en of u sportieve activiteiten doet. Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan.Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden.
Steunzolen: wat doen ze eigenlijk? Steunzolen zorgen ervoor dat je lichaam weer meer in balans kan staan en bewegen. Het lichaam bestaat uit allemaal kleine en grote schakels. Door de voetspieren gewrichten de goede kant op te sturen zorg je dat de lichaamsdelen hogerop ook anders wordt belast.
Wat zijn de meest hippe schoenen voor steunzolen? Sneakers met uitneembaar voetbed worden het meeste gemaakt. Dit komt omdat deze schoenen zo gemaakt zijn dat er voldoende ruimte is om een steunzool te plaatsen en omdat dit de meest stevige schoenen zijn.
Steunzolen zijn bij gezonde en sterke voeten niet nodig. Ze worden vaak voorgeschreven bij voetklachten maar het is een passieve oplossing. De voet wordt ontlast door de steunzool waardoor er geen pijn meer is, maar de voet wordt niet sterker gemaakt.
Bouw het gebruik van je steunzolen rustig op. Je lichaam moet namelijk gewoon geraken aan die extra steun. Draag ze een paar uur en geef je lichaam vervolgens een paar uur rust door ze weer uit je schoenen te nemen. Vertrek ook zeker niet direct voor een lange wandeling of duurloop met je nieuwe steunzolen.
Kan een doorgezakte voet herstellen? Ja, dat kan met behulp van voet- en houdingsoefeningen.
Schoenen met een goed voorgevormd voetbed, zijn zeer geschikt voor mensen met doorgezakte voeten. Let er hierbij vooral op dat het voetbed een bolling heeft op de plek waar jouw voetboog zou moeten zitten. Dit zit comfortabel en voorkomt dat je voeten naar binnen gaan staan tijdens het lopen.