Aegopodium podagraria klinkt als een deftige plant, maar het is niets meer of minder dan het geduchte zevenblad. Tuinmansverdriet wordt de plant ook wel genoemd.
De Acanthus mollis ofwel zachte acanthus is een goede concurrent voor zevenblad. Hij heeft grote bladeren die hun schaduw werpen over de jonge uitlopers van het zevenblad. De lange stengels met paarse en witte bloemen zien er daarnaast ook nog eens hartstikke leuk uit.
De vrijwel onbehaarde rechtopgaand stengel van het zevenblad is geribbeld en hol, en wordt tussen de 60 en 90 cm hoog.De wit-roze bloemetjes staan in een scherm. Dit is een bloeiwijze waarbij alle bloemstelen uit één punt ontspringen. De schermbloemenfamilie is genoemd naar dit kenmerk van bloei.
Een perfecte bodembedekker tegen zevenblad is de ooievaarsbek of tuingeranium (Geranium macrorrhizum). Dit charmante plantje bloeit rijkelijk van mei t/m juni met lichtroze, paarse of witte bloemetjes en bedekt de grond snel.
In hun borders staan planten die sterk genoeg zijn om het tegen zevenblad op te nemen. Planten zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters.
Zevenblad bevat caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door de bladeren iedere paar weken te plukken put je de wortels uit en verdwijnt de plant uiteindelijk. Door het blad op de grond te laten leggen verbeter je de bodem. Wijst op een verdichte grond die zeer voedselrijk is en veel stikstof bevat.
Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien.
Is er weinig zevenblad in de tuin gebruik dan een vorkje of een riek en haal zorgvuldig alle wortels uit de grond. Een rigoureuze oplossing is de grond afdekken met zwart folie. Omdat het zevenblad geen licht meer krijgt sterft de plant af. Dit kan wel twee jaar duren.
Daarnaast dienen aardappelplantjes als dichte bodembedekker, net zoals geranium, waardoor zevenblad geen kans krijgt om aan de oppervlakte te komen. Ook ooievaarsbek is een goede bodembedekker die de grond beschermt tegen zonlicht, waardoor zevenblad niet kan groeien.
Zevenblad uitputten.
Iets wat je vaak hoort is dat je de zevenblad kunt bestrijden door hem uit te putten. Dit zal uiteindelijk wel werken maar vraagt wel heel veel geduld en vasthoudendheid. Door hem elke keer weer te blijven verwijderen met zoveel mogelijk wortel zal de plant vanzelf een keer de moed opgeven.
De wortels van de plant kunnen tot wel 40 centimeter diep de grond in gaan.
Zevenblad verwijderen met een spitvork of riek. Je kunt de grond losmaken en de plant er zo in zijn geheel, dus met wortels en inclusief de kiempunten, verwijderen uit de grond. Doe je dit niet dan zal elk kiempunt al gauw uitgroeien tot een nieuw plant. Het een tijdrovende klus is, is het wel een effectieve manier.
Je kan zevenblad enkel bestrijden door deze consequent uit te putten. D.w.z. door de energievoorraad van de wortels volledig leeg te laten lopen. Door de plant steeds te verdelgen en op die manier geen blad te laten krijgen, geraakt de energievoorraad volledig uitgeput en verdwijnt zevenblad.
Bestrijding van duizendblad
Bestrijd duizendblad door het gazongras er mee te laten concurreren. Voedt het gazon met stikstofrijke kunstmest en compost en geef water als het gazon droog is. Bij een enkel exemplaar van het duizendblad kan je deze uitsteken met een handvorkje.
Heermoes groeit overal, niet per definitie op arme grond. Sterker nog op echt arme grond groeit Heermoes niet. Heermoes ziet er misschien niet mooi uit maar het is geen slechte plant. Heermoes haalt mineralen heel diep uit de grond waar andere planten niet bij kunnen.
Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Van het blad kan ook pesto en kruidenboter worden gemaakt, het smaakt enigszins naar peterselie. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die men at na de winter. Versterkt de werking van de nieren en is urineafdrijvend.
Binnen 3 uur al een zichtbaar resultaat! Ecostyle Ultima pakt het onkruid niet alleen bovengronds aan maar werk door tot in de wortel. Juist deze werking is cruciaal om hergroei van lastige en hardnekkige onkruiden zoals bijvoorbeeld zevenblad en paardenbloem te voorkomen.
Dit onkruid groeit op schaduwrijke plekken zoals in heggen en bermen, maar ook in de tuin. Zevenblad wordt 60-90 cm hoog en kan wortels hebben die wel tot 40 centimeter diep in de grond zitten. Deze kruipende, ondergrondse uitlopers maakt het een lastig onkruid, omdat het in korte tijd jouw hele tuin kan overwoekeren.
Zevenblad is een lastig onkruid. Het vermeerdert zich ondergronds door wortelstokken of delen hiervan. ECOstyle Ultima tegen zevenblad. De effectieve en ecologisch verantwoorde onkruidbestrijder!
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
In de volksgeneeskunde en fytotherapie wordt zevenblad gebruikt bij reuma en jicht.Uitwendig wordt de plant gebruikt bij verbranding, insectensteken en bad bij aambeien (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, pp. 182-183). Het kruid zou een nuttige medicinale werking hebben bij jicht en reuma.
Heermoes kan gezien worden als signaalplant.Zodra deze plant opduikt, wijst het zich op een mankement in de tuin.In dit geval is dat een arme bodem en/of tekort aan mineralen. Heermoes wortelt zo diep, omdat in de diepere lagen van de bodem nog wel voeding aanwezig is.
Net zoals sommige zeldzame planten indicatorplanten zijn in een natuurgebied, kunnen onkruiden ook meer informatie geven over de grond waarop ze groeien. Zo kunt u ervan uitgaan dat wanneer u veel soorten onkruiden heeft, u een rijke grond bezit. Planten hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien.
Schoonmaakazijn is een effectieve onkruidverdelger die je zowel verdund als onverdund kunt gebruiken. Doordat het zo zuur is, sterft onkruid een snelle dood. Gebruik dit alleen niet op een grond die al zuur is en kijk ook uit met de hoeveelheid die je toepast.