Er zijn vijf soorten verkeersborden. De kleur en de vorm van een bord geven aan wat voor soort bord het is. Het teken op het bord vertelt de rest. Soms hangt er onder een verkeersbord een klein wit bordje.
Nederland telt in totaal 3 miljoen verkeersborden.
Meer dan 1,6 miljoen verkeersborden en -lichten staan er in Vlaanderen, zo blijkt uit de cijfers uit de verkeersbordendatabank die De Morgen opvroeg bij het departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Zo wordt het met de nieuwe borden eenvoudiger om rijbanen of rijstroken te bestemmen voor tram, bus en/of vrachtauto's. In plaats van verbodsborden met onderborden kan worden volstaan met één bord. Bij de borden F19 en F21 mogen de vermelde voertuigsoorten geen gebruik meer maken van de andere verkeersstroken.
E1:Parkeerverbod. Aan de kant van de weg waar dit bord is geplaatst, mag je niet parkeren. Je mag hier wel passagiers laten in- of uitstappen of goederen laden of lossen. Het parkeerverbod geldt niet voor parkeervakken, maar wel voor de berm.
bord E1 is het officiële verkeerssymbool voor een parkeerverbod bord. Combineer dit met een eigen tekst en je hebt een duidelijk bord verboden te parkeren voor jouw eigen terrein of prive terrein.
Het blauwe bord is in de binnenvaart een sein waarmee een schip aan een tegengesteld naderend ander schip kan aangeven dat het voorbijvaren stuurboord op stuurboord zal gebeuren. Midden in het blauwe bord bevindt zich een wit knipperlicht.
C01 – Gesloten in beide richtingen verkeersbord
Wanneer je dit bord tegenkomt betekent het dat je deze weg niet in mag. Het betekent ook dat je de weg vanuit de andere kant ook niet in mag. Deze weg is afgesloten voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee.
Eenvoudige uitleg: Hier mogen auto's en vrachtauto's of motoren elkaar niet inhalen op de weg.
Iedereen kent de betekenis van het verkeersbord C1: “verboden richting voor iedere bestuurder“. De betekenis van verkeersbord C3 is, daarentegen, minder bekend: verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder. Het verkeer in de straat is dus volledig verboden voor alle voertuigen.
Het zijn er tenslotte heel veel; in Nederland kennen wij gevaarsborden, voorrangsborden, verbodsborden, gebodsborden, parkeren- en stiltaanborden en aanwijzingsborden.
Betekenis verkeersbord:
C3: Verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder.
Verkeersbord C14 - Verboden voor fietsen
Dit bord geeft aan dat de weg is gesloten voor fietsers, fietsen en gehandicaptenvoertuigen zonder motor.
Dit bord geeft de afrit van de autosnelweg aan. U verlaat met het nemen van de afrit ook het snelwegennet.
Het bord B6 betekend letterlijk het volgende: Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg.
Waarschuwingen. Een driehoekig wit bord met een rode rand waarschuwt je voor mogelijke gevaren op de weg. Op het bord wordt aangegeven waar voor wordt gewaarschuwd.
Er moet parkeergeld worden betaald.
Verbodsborden: rond bord met rode rand. Gebodsborden: rond blauw bord. Waarschuwingsborden: driehoekige borden met rode rand. Aanwijzingsborden: rechthoekige of vierkante blauwe borden.
Onze gele borden zijn perfect geschikt om informatie van (tijdelijke) aard weer te geven. Denk hierbij aan omleidingen of wegversperringen, maar ook informatie over evenementen. Je kunt bij ons kiezen tussen diverse borden met informatie en pijlen, of ontwerp eenvoudig je eigen gele verkeersbord.
Eenvoudige uitleg: Hier mag je parkeren als vervolgens met iemand verder rijdt richting je eindbestemming.
E3: Dit verkeersbord geeft aan dat je hier niet mag stilstaan of parkeren. Het verbod geldt voor de kant van de weg waar het geplaatst is, tot aan het eerstvolgende kruispunt.
Dit officiële verkeersbord met E02 geeft aan dat het verboden is om hier stil te staan. Je mag hier daarom niet stil staan met je voertuig, alsmede ook niet parkeren en niet stoppen.