Het risico dat uw kind overlijdt is 0.2% (2 op de 1000 kinderen). Omdat de geboorte van uw kind moeizamer kan gaan bij een stuitligging, wil de gynaecoloog dat de ontsluiting vlot verloopt. Gebeurt dit niet, dan kan de gynaecoloog adviseren om alsnog een keizersnede te doen.
Soms moet de keizersnede erg vroeg in de zwangerschap worden gepland om een spontane bevalling te voorkomen. Dan kan het kind longproblemen krijgen, waarvoor opname op de couveuseafdeling noodzakelijk is. Daarom doet men bij een stuitligging pas een keizersnede vanaf 39 weken zwangerschap.
Een stuitligging kan een geringe invloed hebben op de heupontwikkeling van de baby.Er is daardoor iets meer kans op heupdysplasie. Het advies is om 3 maanden na de geboorte een echo te laten maken van de heupjes van de baby.
Voorbeelden van redenen om een geplande keizersnede uit te voeren, zijn: Het bekken is te smal voor het hoofdje van de baby. Bij een stuitligging van de baby (dat wil zeggen dat de baby niet, zoals het hoort, met zijn hoofdje naar beneden ligt). Als de zwangere al meerdere keren eerder een keizersnede heeft gehad.
'Gewone' bevalling vaak wél een optie bij stuitligging
En ook als dat niet lukt, kan het kind vaak wel op natuurlijke wijze ter wereld komen als de zwangere dat wil.
Wat zijn de risico's bij een stuitbevalling? Een stuitbevalling houdt meer risico in voor de baby dan een bevalling in hoofdligging, omdat de navelstreng wat kan worden geklemd en het hoofdje soms niet vlot geboren kan worden. Daardoor kan de baby minder zuurstof krijgen.
De kans op complicaties voor de moeder is bij een bevalling in stuitligging niet groter dan bij een bevalling in hoofdligging. Wel is er meer kans dat de arts tijdens de bevalling besluit tot een keizersnede.
Nadelen voor toekomstige zwangerschappen
Als je een keizersnede krijgt is de kans groter dat de placenta voor de uitgang van de baarmoeder komt te liggen. De placenta kan ook in het litteken van de baarmoeder ingroeien. In beide gevallen heb je een grotere kans op hevig bloedverlies tijdens de bevalling.
Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken.Doe geen zwaar huishoudelijk werk in de eerste 6 weken. Ga nog niet sporten in de eerste 6 weken. Rij geen auto zolang je je nog niet goed kunt concentreren of nog pijn hebt bij bewegen.
Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen
Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie. Was het maar zo. Veel vrouwen hebben daarom na de bevalling een lossere buikhuid.
Mogelijke gevolgen en complicaties van het draaien
De buik kan door het duwen een paar dagen gevoelig en pijnlijk zijn. Dat is vervelend, maar kan geen kwaad. Na het draaien is de hartslag van de baby soms wat trager maar bijna altijd wordt deze vanzelf weer normaal.
Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën.Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.
Via het Verloscentrum krijgt u te horen op welke datum de keizersnede is gepland. Als het kan, is dit na 39 weken zwangerschap. Voor 39 weken kan het kind nog veel vocht in de longen hebben bij een keizersnede waardoor het kind na de geboorte soms problemen kan hebben met ademhalen.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
De meeste vrouwen kunnen na 2 tot 3 dagen na de keizersnede naar huis. Ligt jouw baby op de kinderafdeling? Dan kun je misschien ook daar blijven. Dat is niet in alle ziekenhuizen hetzelfde.
Na de keizersnede kun je last krijgen van je darmen. Dit komt omdat je darmen vaak enige dagen stilliggen en dan langzaam weer gaan werken. Dit kan krampen en obstipatie veroorzaken. Net als na een normale bevalling verlies je bloed na een keizersnede.
Vooral de eerste dagen heb je vaak veel last van de hechtingen en van pijn in je buik. Als je een algehele narcose hebt gehad, voel je je vlak na de keizersnede bovendien misselijk en bibberig. Net als bij een natuurlijke bevalling kun je ook bloedverlies hebben.
De eerste 1-2 dagen na je operatie verblijf je samen met je baby in het ziekenhuis om te herstellen. Zo kunnen de artsen alles in de gaten houden en voor je zorgen. Meestal mag op de tweede dag je blaaskatheter eruit en kun je zelfstandig weer naar de wc, weer douchen en een stukje lopen.
Risico is nog steeds heel laag
En 1 op de 10 sterftegevallen na een keizersnede was het directe gevolg van de operatie. Maar er is ook goed nieuws. Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.
De gynaecoloog maakt een snee in je buik en baarmoeder en haalt de baby daardoor naar buiten. De baby wordt meestal binnen 5 minuten na het begin van de operatie geboren. De hele operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na de keizersnede blijf je zo'n 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.
Meestal wordt een keizersnede uitgevoerd met plaatselijke verdoving via een ruggenprik (spinale verdoving). Je blijft dan wakker, maar je voelt geen pijn meer in je onderlichaam.Wel voel je dat er wordt geduwd en getrokken.
De keizersnede bij een stuitligging
De operatie duurt ongeveer 45 minuten, soms langer, soms korter. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht.
Als er voldoende vruchtwater is kan de baby vanaf 35-36 weken tot aan de bevalling gedraaid worden. Daarvoor kan de baby vaak zelf nog draaien. Baby's veranderen vaak van ligging in de zwangerschap. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de baby's in stuit- of dwarsligging.
Er is een duidelijke erfelijke factor in het risico op een baby in stuitligging. Dat wijst een omvangrijk Noors onderzoek uit.