Ingebouwde stopcontacten worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer geplaatst (gerekend vanaf de sokkel). Indien je van plan bent om zelf de leidingen voor stopcontacten uit te slijpen, vergeet dan niet om de vloeropbouw in rekening te brengen.
Monteer stopcontacten in de tuin nooit lager dan 30 centimeter boven de grond, zodat deze nooit onder water kan komen te staan door bijvoorbeeld hevige regenval. De hoogte maakt boven de 30 centimeter niet uit. Vergeet vooral niet dat een buitenstopcontact altijd door een 30ma aardlekschakelaar moet worden beveiligd!
Plaats stopcontacten niet lager dan 30 cm boven de vloer. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen mogelijk. Met die 30 centimer heb je eigenlijk direct de ideale hoogte van een stopcontact te pakken. Zolang de afstand van de onderkant naar de bovenkant van de plint maar maximaal 25 centimeter is.
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
Stopcontacten e d worden tegenwoordig inderdaad veel op 20 a 30 cm hoogte geplaatst. Omdat de hindelijke kabels van tv radio en dergelijke niet meer in het zicht zitten. Wel is het belangrijk om bij de lichtschakelaar een stopcontact te zetten. Anders moet je voor het stofzuigen bukken om de stekker er in te doen.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Houd rekening met de breedte van uw bed, om de plaatsing van de stopcontacten te bepalen. Ook is het handig om aan de overkant van het bed contacten te hebben, voor bijvoorbeeld de televisie of de stofzuiger. Vaak vind je ook op de overloop of de gang een stopcontact voor de stofzuiger.
Voorzie een ingebouwd stopcontact op 40 cm hoogte in de spoelbakkast of in de kast er naast. De afvoer van de vaatwasser kan aangesloten worden op de sifon van de spoelbak. Plaats geen buizen, kabels of stopcontacten achter een vaatwasser of wasmachine!
Reken op zo'n 8 à 10 stuks. Vooral aan de televisie moet je veel stopcontacten plaatsen: eentje voor de TV, een digibox, een blu-ray speler, een spelconsole, het surround systeem… Denk ook aan woonkamerverlichting in de vorm van staanlampen en tafellampen.
In de slaapkamers voorzie je best minimaal 4 stopcontacten. Maar 4 stopcontacten is vaak nog weinig. Reken daarom op ongeveer 3 stopcontacten per bedzijde. Som de toestellen maar eens op die doorgaans langs het bed staan of liggen: gsm-laders, nachtlampje, misschien nog een wekkerradio, ...
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Inbouw, half opbouw en opbouw stopcontact of WCD
Doordat deze stekkerdoos geaard is steekt wandcontactdoos een stukje uit de muur. Bij half opbouw zit inbouwdoos niet diep (genoeg) in de muur. Mogelijk is de muur niet dik genoeg of is hier achteraf een geaard stopcontact ingezet.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
De meeste modellen buitenstopcontacten zijn volledig regen-proof en kunnen veilig worden gebruikt voor je tuinverlichting. Als je dit zeker wilt weten moet je een buitenstopcontact kopen waar en klepje op zit met een IP-beschermingscode IP44. Deze beschermingscode zegt datt het buitenstopcontact spatwaterdicht is.
Een bed is max 1,80m dus als je de stopcontacten plaatst op 2m minstens van elkaar zit je normaal goed.
Een ongeschreven wet zegt dat elektrische leidingen in de muur 30 cm van het plafond of de vloer en 15 cm van hoeken en ramen verwijderd moeten blijven. Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden.
Ruimtes zoals de badkamer en waskamer zijn dat wel. Volgens de AREI voorschriften moeten de stopcontacten in vochtige ruimtes op minimaal 25 cm hoogte geplaatst worden. Voor andere ruimtes volstaat 15 cm.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
De keuken, badkamer en toilet zijn de 3 meest voorkomende natte ruimtes in ons huis. Natte ruimtes wil zeggen ruimtes met een groter risico op overmatige hoeveelheden vocht in de ruimte. In deze ruimtes is ventileren nog belangrijker.
De groengele draad is de aarde. Deze bevestigt u altijd in het midden van het stopcontact. De bruine en blauwe draad kunt u zowel links als rechts aansluiten. Het is alleen wel van belang dat zowel de ingaande als uitgaande kabels van dezelfde kleur maar aan één kant zitten.
40 of 50 mm diep
De basiselementen van schakelmateriaal passen over het algemeen prima in 40 mm diepe inbouwdozen. Een 50 mm diepe inbouwdoos heeft echter wel de voorkeur, zo beschikt u over meer ruimte om bijvoorbeeld installatiedraad beter weg te werken en/of door te lussen.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.