Bovendien kun je ervan uitgaan dat als een brood wordt verkocht als volkoren, het ook écht volkorenbrood is. Dat is namelijk vastgelegd in de wet. Daar staat in geschreven dat als brood 'volkoren' wordt genoemd, het meelbestanddeel voor 100% afkomstig is van de hele graankorrel.
Het bijzondere aan roggebrood is dat het langer wordt afgebakken dan veel andere broden, wat resulteert in een donkere bruine kleur. Het brood is vaak compacter en zwaarder dan tarwebrood. Roggebrood bevat meer vezels dan tarwebrood en kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering.
Maar voor het meestgezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort.
Zemel en kiem
De clue zit 'm nu in het tarweMEEL. Want je mag een brood pas 'volkoren' noemen als de zemel en kiem gemengd zijn met meel. Als het brood gemaakt is van tarweBLOEM, is het gewoon witbrood, ook al ziet het er bruin uit.
Bekende broodsoorten zijn casinobruin, tijgerbruin, Zaans bruinbrood en bruine stokbroden. De ingrediënten voor bruinbrood zijn bijna gelijk aan die van witbrood. Alleen wordt bruinbrood wél gebakken met meel.
Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Zolang de hele korrel gebruikt wordt is het 100% volkoren. Gehele graankorrels worden gemalen tot volkorenmeel. Brood gemaakt van (volkoren)meel waarin de hele graankorrel is verwerkt, heet volkorenbrood.
Staat er 'volkoren' in de naam dan is het meel van dit brood 100% volkoren. Dat wil zeggen dat al het goede van de gehele graankorrel in het meel zit verwerkt.
Lidl Nieuwsbrief
Alles van onze Warme Bakker wordt gemaakt van alleen de beste ingrediënten. Mede daardoor is ons fijne volkorenbrood door BNN-VARA Kassa als BESTE GETEST! Kortom, bij Lidl kunt u terecht voor het beste en verste brood en, zoals u van ons gewend bent, voor de laagste prijs!
Is het brood uit de supermarkt even gezond als dat van de Warme Bakker? Als je dezelfde broodsoort kiest, bijvoorbeeld volkoren, blijft de voedingswaarde gelijk.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Over het algemeen is bruin brood inderdaad gezond. Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruin brood zijn donkerder van kleur dan minder vezelrijke broodsoorten zoals wit brood. Maar soms worden we voor de gek gehouden. 'De meeste donkere broden zijn gekleurd met gebrande mout of zelfs cacaopoeder.
Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren. Bruinbrood is een mix van volkorenmeel en bloem. Witbrood is gemaakt van bloem.
Het winnende brood van Lidl scoort veel beter op de aanwezigheid van vezels en minder gebruik van zout. Op dat laatste element scoort Lidl het hoogste cijfer van allemaal. Het smaakpanel van bond geeft dit brood echter met 6,4 het laagste rapportcijfer van alle broden.
Het boeren meergranenbrood van C1000 is door de Consumentenbond aangewezen als het beste supermarktbrood.
Supermarkten strijden om het beste en lekkerste brood. In een test van Kassa werden zes fijne volkorenbroden uit verschillende winkels geproefd. Het panel van deskundige bakkers en consumenten vond het volkorenbrood van Lidl het lekkerst, met een 6,4 als rapportcijfer.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren.
Kloosterbrood is gemaakt van volkorenmeel, roggemeel en tarwebloem.
Wit geroosterd brood: af en toe knabbelen op wat wit geroosterd brood of crackers houdt je vertering op gang zonder het te belasten.
Volkoren meergranenbrood staat - net als gewoon volkorenbrood - in de Schijf van Vijf. Beide broodsoorten passen in een gezond voedingspatroon. Bruinbrood en bruin meergranenbrood bestaan voor een deel uit bloem en voor een deel uit volkorenmeel.
De lekkere geur, krokante korst en malsheid van brood verminderen naarmate het brood ouder wordt. De samenstelling daarentegen verandert niet. Alle vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven gewoon in het brood aanwezig.