Mars is de enige planeet die een atmosfeer bezit en waarvan men tegelijk het oppervlak kan zien.
Astronomen hebben direct bewijs gevonden voor de aanwezigheid van atomaire zuurstof, zwevend boven de giftige wolken van onze 'kwaadaardige' buurplaneet. In ons zonnestelsel vinden we twee opvallend gelijkende planeten: de aarde en Venus.
Dan is hij 's nachts heel helder te zien. Jupiter is een enorme gasbal en heeft dus geen vast oppervlak. De planeet bestaat vooral uit de heel lichte gassen waterstof en helium.
In de binnenste regionen van ons zonnestelsel vinden we vijf objecten die tot dezelfde familie behoren: de aardachtige planeten, ook wel terrestrische planeten genoemd. Het zijn Mercurius, Venus, de aarde, de maan, en Mars.
Maar Jupiter is geen ster, het is een planeet, gemaakt van gas. Je kunt er dus niet op lopen. Jupiter is erg groot, maar dat betekent niet dat hij langzaam beweegt.
In het zonnestelsel bevinden zich twee gasreuzen, de planeten Jupiter en Saturnus. Zoals de terrestrische planeten Aardse planeten genoemd worden, worden gasreuzen ook wel Joviaanse planeten genoemd.
Jupiter wordt weleens een mislukte ster genoemd.
Jupiter is de grootste en zwaarste planeet van het zonnestelsel. Hij weegt 1.898.000 miljard miljard ton en is 142.984 kilometer in doorsnee. Dat is 318 keer zo zwaar als de aarde en 1300 keer zo groot!
Pluto draait dan twintig jaar lang mee in de baan van Neptunus, maar zal nooit botsen met zijn buurman. In de tijd die Neptunus nodig heeft om drie ronden rond de zon te draaien, maakt Pluto er maar twee. Door deze zogenoemde baanresonantie kunnen twee hemellichamen niet direct met elkaar in aanraking komen.
Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.
En hoe zwaarder de planeet is, hoe sterker zijn zwaartekracht is. Door zijn supersterke zwaartekracht beschermt Jupiter het leven op Aarde, en is dus de held van ons Zonnestelsel.
De op een na buitenste planeet, Uranus (links), is de koudste planeet in het zonnestelsel. De op een na binnenste planeet, Venus (rechts), is het warmst. Terwijl de temperatuur op Mercurius gemiddeld 167 °C is, is Venus met 480 °C veel heter.
Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel.
Wat erg raar is aan deze planeet, is dat een jaar korter duurt dan een dag. Een dag duurt namelijk 243 Aardse dagen en een jaar duurt maar 225 dagen. Dat is erg raar en moeilijk voor te stellen! Op Venus kan de temperatuur oplopen tot wel 500 graden boven nul!
Astronomen en (asto-)biologen gaan er dan ook vanuit dat de aarde niet de enige 'levende planeet' in het heelal is. Hoe zeldzaam buitenaards leven precies is, is echter onbekend. Op andere planeten (of manen) in ons eigen zonnestelsel zijn tot op heden nog nooit sporen van buitenaardse organismen aangetroffen.
De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel. Venus bevindt zich op 108 miljoen kilometer van de zon, dus dichterbij dan de aarde (op 42 miljoen kilometer afstand).
Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de Zon. Haar gemiddelde afstand tot de Zon is slechts 58 miljoen kilometer. Zo dicht bij de Zon kan de temperatuur op Mercurius overdag oplopen tot wel 465 graden Celsius.
Mercurius is de allersnelste planeet in het zonnestelsel met een gemiddeld baansnelheid van 172 kilometer per uur: tweemaal sneller dan de aarde. Dit komt omdat Mercurius het dichtst bij de zon staat. Saturnus (foto links) heeft de meest heldere ringen in het zonnestelsel.
Venus is de helderste planeet aan onze sterrenhemel. Doordat de planeet binnen de aardbaan om de Zon draait, staat Venus vanaf de Aarde gezien nooit al te ver van de Zon aan de hemel, al kan zij —in tegenstelling tot Mercurius— nog rond middernacht worden waargenomen wanneer zij op grote hoekafstand van de Zon staat.
Licht weerkaatsen
"De planeten zelf geven geen licht, maar ze weerkaatsen het licht van de zon." Venus is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde en de helderste planeet. "Die heeft een erg dik wolkendek waar licht makkelijk op kan weerkaatsen.
De planeten
Om dat te onthouden kan je het ezelsbruggetje 'Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nieuwe Pyjama' gebruiken. Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.
Alle planeten zouden er wel inpassen. Ook is Jupiter de eerste van de gasplaneten. De planeet wordt ook wel de 'reuzenplaneet' genoemd.
Jupiter is met afstand de grootste planeet in ons zonnestelsel. De planeet heeft een doorsnede van 69.911 kilometer en is daarmee elf keer zo breed als de aarde. Anders gezegd: als we de aarde zien als een druif, dan is Jupiter zo groot als een basketbal.