Reacties. Multiplex bestaat uit om en om verlijmde en samengeperste laagjes hout, waardoor de de plaat goed bestand is tegen doorbuigen (vervorming) en zeer taai is en daarbij niet krom trekt. Mdf is samengesteld uit verlijmde en samengeperst houtschilfers. Daardoor is het hout erg stug en trekt niet krom.
Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom.
Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden.
De eigenschappen van MDF
Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen. Het reageert wel op hitte en vocht, maar in plaats van kromtrekken zal het gaan uitzetten. MDF heeft een sterk zuigende werking.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Tegenwoordig bestaan er aluplex of ook wel alustabiel platen genoemd. Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.
Maar hoe sterk is de MDF? De standaard MDF kan tot 90 kg dragen. Daarom is de duurzaamheid van MDF-meubelen een superieur voordeel in vergelijking met massief hout. Op enkele uitzonderingen na zijn MDF-materialen veel goedkoper dan hun natuurlijke tegenhangers.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Conclusie. Voor de beste duurzaamheid zijn met name hardhoutsoorten als Acacia, Robinia en Eucalyptus uitermate geschikt voor tuinmeubels. Allen zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Ook het veelgebruikte eiken is een goede keuze.
De meest populaire plaat voor buiten is de Okoume multiplex plaat. Deze plaat heeft een prachtige opbouw. De houtsoort is daarnaast ook nog beter geschikt voor buitentoepassing. Okoume laat zich makkelijk schilderen en verzagen.
Elke houtsoort krimpt op het moment dat het droogt. Echter zal dit in een gelijkmatig tempo moeten gaan. Op deze manier krijgt het hout ook de kans om daadwerkelijk te krimpen. Op het moment dat dit te snel gaat kan er te snel veel spanning worden opgebouwd waardoor het hout scheurt of krom trekt.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Een OSB-constructieplaat bestaat uit verschillende lagen van grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. Deze platen zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden.
Okoume multiplex is de meest gebruikte multiplexplaat voor interieurtoepassing (en voor timmerwerk buiten). Deze plaat heeft een exterieure verlijming en is makkelijker glad te schilderen. StarPlex® multiplex is geschikt voor binnen, in licht vochtige omstandigheden.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Zo wordt er voor spaanplaat gebruikgemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF. Vaak is spaanplaat hierdoor ook wat grover dan MDF. Spaanplaat is beschikbaar in verschillende varianten.
De goedkoopste variant is de OSB plaat. Daarnaast hebben we verschillende kwaliteiten Underlayment: Elliottis underlayment: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 18 mm en eventueel verkrijgbaar in messing en groef.
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee. Lariks heeft hiermee een gemiddelde duurzaamheid en zal naast de mogelijke aantasting van schimmels na verloop van tijd gaan vergrijzen, uitdrogen en kromtrekken.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder. Maar het gaat langer mee en is dus duurzamer dan Douglas.
Lariks hout is een veelzijdig houtsoort met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Er wordt vaak voor dit houtsoort gekozen om te gebruiken voor een overkapping, schutting of terras. Lariks hout lijkt qua kenmerken erg veel op Douglas hout, daardoor worden beiden soorten vaak door elkaar heen gebruikt.