Een andere aanbeveling is, om bij bonbons en chocolade (-gerechten) een rode wijn met een laag tanninegehalte te schenken, bijvoorbeeld een Merlot. Bij romige, witte chocola kan witte, frisse en iets zoete wijn geschonken worden, bijvoorbeeld een Pinot Blanc.
Schenk er een biertje of een wijntje met hetzelfde frisse fruit in de neus of de mond bij. Denk aan kriek of een rode wijn op basis van merlot. Chocolade en bubbels doen het ook altijd goed. Kies voor de zoetere varianten, zoals demi-sec of semi-seco en rosé.
Denk aan lichte Pinot Noirs of Merlots aan de rode kant, of zoete Rieslings en Muscats, samen met witte dessertwijnen. Vermijd te zware rode wijnen bij melkchocolade, want dan overheerst de wijn de chocolade. Mousserende wijn werkt ook bij melkchocolade, vooral bij soorten met een fruitige smaak.
Wijn bij een romig dessert
Romige desserts zoals een mousse, pudding, roomijs en bavarois vragen ook om zoete wijnen. Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt. Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake.
Bij een panna cotta past een zachte, zoete witte wijn, liefst een muskaat. Een Moscato d'Asti is een leuk mousserend alternatief. De Beaume de Venise uit Zuid-Frankrijk kan en een lichtzoete, laat geoogste Duitse Riesling wil nog wel eens een schot in de roos zijn.
1. Frankrijk - Crème brûlée. Een Fransman maak je blij met een heerlijke crème brûlée!
Wijn en ijs
Net zoals bij fruit, past er bij de meeste soorten ijs (vooral roomijs) een lichtzoete (mousserende) wijn. Kies jij voor een bitter dessert zoals ijs van pure chocolade? Dan kan een krachtige rode wijn hier juist weer erg goed bij passen.
Donkere chocolademousse is ook zo'n klassieker. Hier kun je twee kanten mee op: zoek een bier met ook veel chocolade zoals een goede imperial stout of kies juist voor een lichtzuur fruitbier zoals de eerdergenoemde sours om te boosten naar chocolade met fruit!
Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all' Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.
Chocolade met kokos matcht goed met een mousserende wijn (Champagne, Cava of Prosecco).
Melkchocolade past goed bij Pinot Noir, Merlot en Gewurtztraminer, maar voor een echt perfecte match, probeer het eens met deze: Recioto della Valpolicella: Een zeer zeldzame zoete rode wijn uit dezelfde regio die Amarone produceert in Italië.
Tawny ports worden rijper op de markt gebracht en hebben tonen van gekonfijt fruit, eucalyptus en wat nootachtige aroma's. ZOET: De jongste en fruitigste port van Cálem is heerlijk bij rood fruit en chocoladedesserts. bijvoorbeeld een chocolademousse met vers rood fruit.
Let er vooral op dat de smaken van de whisky terugkomen in de chocola. Een zachte fruitige whisky past beter bij romige melkchocolade dan bij pure, bittere chocolade.
In de hoek van de dessert- en versterkte wijnen kun je veel kanten op met chocolade. De suikers en soms hogere alcoholpercentage zorgt ervoor dat de wijn tegen de smaken van de chocolade kan opboksen. Een ware match made in heaven bij een brownie vind ik Banyuls.
Welke wijn bij tarte tatin? Bij de friszoete en boterachtige smaak van dit bladerdeeggebak met appels passen diverse zoete witte wijnen. Met een Riesling Beerenauslese of Sauternes, wijnen met edele rotting, voeg je complexiteit toe en maak je er een chic dessert van.
Deze cocktail met sayah spekkoeklikeur en gingerale is een heerlijk zoet, fris en zomers drankje. Deze cocktail heb ik gepikt van de website van SAYAH, een heerlijke spekkoeklikeur. Sayah is een zoete likeur waarin je de smaken van kaneel, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat terug proeft.
Welke wijn bij een appeltaart
Zelfs een droge Muscat uit Spanje of een Tokaji uit Hongarije kan je hier goed mee combineren, lekkere kruidigheid tegenover de zoete appeltaart.
Lichte fruitbieren smaken erg lekker bij zoete nagerechten. Witbieren bevatten vaak koriander(zaad) en citrus. Daardoor combineren deze bieren erg goed met witte vis, vegetarische gerechten, salades, gevogelte en zoete desserts.
Het gebrande laagje karamel van de crème brûlée complimenteert de karameltonen uit de double ipa.
Bij een lekkere klassieker als vol-au-vent moet je gewoon gaan voor een klassieke Belgische tripel! Het maakt niet zozeer uit van welke brouwerij, zolang hij maar goede fruitige toetsen heeft.
Maar als dessertwijn past ijswijn prima bij wat zoete nagerechten, maar ook weer niet té zoet. Suggesties: tarte tatin met vanillesaus, toetjes met fruit (fris+zuurtje+zoet = heerlijk!) en roomijs, crème brûlée, gebak met appel of peer of mango. Ook met een blauwgeaderde kaas is ijswijn prima te combineren.