Van origine bevatten druiven natuurlijk pitten. Helaas worden dezer dagen vooral pitloze druiven verkocht. Dat is jammer, want druivenpitten bevatten waardevolle stoffen die OPC's heten.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Druivenpitten zijn een goede bron van vitamine E en kunnen helpen het zicht te verbeteren en de haarvaatjes in de ogen te versterken, waardoor je minder snel vermoeide ogen krijgt. Ook zijn druivenpitten een goede bron van collageen en resveratol, die helpen huidveroudering tegen te gaan en de huid stralend te houden.
Eet je liever pitloze druiven? Geen probleem, ook die voorzien je van vitaminen en mineraalstoffen. De positieve eigenschappen van druivenpitten kan je dan bijvoorbeeld ook in de vorm van druivenpitolie of druivenpitmeel in smoothies of muesli gebruiken.
Druiven hebben een laxerende werking. Wie gedurende een bepaalde tijd veel druiven eet, kan de darmen en de galblaas schoonmaken. De stoelgang wordt er dus mee op gang gebracht.
Behalve dat witte en rode druiven ieder een andere kleur hebben, verschillen ze ook iets in voedingswaarde. Ook al is dit niet een groot verschil, rode druiven bevatten net iets meer vitamine C, magnesium, calcium en vezels dan witte druiven.
Zo worden pitloze druiven gekweekt
Met groeistoffen en plantenstokken worden planten gefopt, zodat ze zich gaan vermenigvuldigen zonder dat ze zaadjes hebben die ze kunnen verspreiden. Zo brengt de scheut van een goede druivenplant trossen sappige, pitloze druiven op.
De druif Himrod is een bekende pitloze druif. Hij heeft middelgrote bessen en een goede opbrengst. De kleur van deze druif is een groengeel. Deze druif kan ook als wijndruif gebruikt worden.
Om druiven te ontpitten, gebruik je het beste een grote naald. Verse druiven zijn heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief, in een fruitslaatje of bij een kaasschotel. Maar ook in salades en sausen komen druiven goed tot hun recht.
Als je er veel te veel zou eten wel, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen. Alles met mate! Een portie druiven of ander fruit bevat veel minder calorieën en een stuk meer gezonde voedingsstoffen dan snoep, koekjes en andere snacks. Het is een gezond tussendoortje waar je echt niet zo maar van zult aankomen.
Rode druiven zitten boordevol flavonoïden, mineralen en ook vitaminen. De hoge niveaus van vitamine C, vitamine K en vitamine A in druiven geven een gezonde boost aan veel orgaansystemen, en dan vooral het immuunsysteem. Dit betekent dat een persoon die regelmatig druiven eet, minder kans heeft verkouden te worden.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Frambozen, braambessen, bosbessen of andere bessen zijn prima voor je menu. Ze bevatten vezels en kunnen je natriumgehalte reguleren. Bovendien bevatten ze anthocyanen, componenten die suiker- en vetassimilatie stimuleren.
Druiven bereiden & bewaren
In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed. Leg ze daar bij voorkeur onafgedekt op een bord. Of bewaar ze in een papieren zak. In de diepvries kun je de druiven in een goed gesloten plastic zakje of bakje 8-10 maanden bewaren, bij minimaal -18°C.
Druiventelers 'stekken' de pitloze druiven. Ze snijden een stukje van de moederplant af (bijvoorbeeld van de wortels) en laten dat uitgroeien tot een nieuw plantje. Het plantje dat uit het stekje groeit, is een precieze kopie van deze moederplant. De druiven aan de nieuwe plant hebben daarom ook geen pitten!
Ben je fan van blauwe druivenwijn, en wil je zelf wijndruiven planten? Dan is de Vitis vinifera Regent de beste keuze. Deze druivensoort is resistent tegen schimmelziekten, zoals echte en valse meeldauw. Ook is dit soort druiven winterhard tot min 20 graden Celsius.
Om lekkere en zoete druiven te oogsten, is het van belang om niet te veel druiventrossen tot ontwikkeling te laten komen. Door niet te veel trossen uit te laten groeien, gaat er meer energie naar de overgebleven trosjes. Dat betekent dus dat je een aantal trossen gaat verwijderen.
Hoe eet je druivenpitten op
Dat kan heel makkelijk. Gewoon een druif in je mond en kauwen. De pitjes zijn wat bitter, maar als je ze met druif en al opeet, proef je dit nauwelijks.
Blauwe druiven zijn de donkerste van alle druifsoorten. Ze zijn wat zoeter en bevatten naar verhouding de meeste antioxidanten. Die zorgen voor een sterke weerstand.
De wijngaard is volledig gelegen op het grondgebied van de gemeente Sablet, in de Vaucluse. Het wijngoed paalt aan dat van Gigondas in het noorden van de Dentelles de Montmirail. Sablet is afkomstig van 'sable' want het dorp is gebouwd op saffer, een soort verhard zand.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.