De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Maar natuurlijk zijn er meerdere soorten kaas om je pizza mee te beleggen. Zo kiezen ook veel mensen voor gewone geraspte kaas of geraspte mozzarella. Ook kun je kiezen voor parmigiano, pecorino, cheddar, fetakaas, schimmelkaas, gorgonzola, ricotta of brie.
Een te natte pizzabodem is vaak te wijten aan de mozzarella. Immers: een goede bol mozzarella is smeuïg en bevat dus heel wat vocht. Logisch dat die sappen vrijkomen tijdens het bakken en dat ze in de bodem van je pizza sijpelen. Het resultaat: de bodem van de pizza is niet knapperig maar nat en klef.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Vooral bij pizzabakkers zijn Italiaanse kruiden populair: rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Daarnaast is peterselie erg populair als pizzakruid. We gebruiken deze vijf pizzakruiden voor de Sensazione, onze populaire steenovenpizza, en Rustipani.
Verwarm de oven voor: Elektrisch 220 graden, Hetelucht 200 graden, Gas stand 4. Verwijder de folie. Bak de diepgevroren pizza op een rooster onderin de voorverwarmde oven 11-13 minuten.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.
Conclusie: neem een extra vierge olijfolie (of een met pepertjes) als het je gaat om de smaak. Neem een neutrale (olijf of plantaardige)olie als je vooral de andere ingrediënten op je pizza de ruimte wilt geven. Verhit olie in ieder geval nooit te lang en zeker niet te heet.
Als de pizzasteen op temperatuur is kan je beginnen met het bakken van de pizza. Je strooit wat bloem over de pizzasteen en legt je pizza er direct op, hiermee voorkom je dat je pizza aan de steen vastkoekt. Omdat de steen loeiheet wordt zal het vocht in je deeg snel verdampen en wordt je pizzabodem goed knapperig.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Hierdoor zal het deeg krokanter en luchtiger zijn. In Italië wordt pizzadeeg zowel met als zonder olijfolie gemaakt, het is een persoonlijke kwestie. Er is geen goed of fout, het is persoonlijke smaak. Wil je het wel gebruiken, neem dan goede extra virgine olijfolie.
Je wilt dat het lekker warm wordt daarbinnen, dus zet je oven op de maximale temperatuur. Laat hem minimaal dertig minuten opwarmen. Terwijl de oven aan het opwarmen is, leg je de pizza op een groot stuk, met bloem bestuift bakpapier.
Een pizza voorbakken werkt bijna hetzelfde als het maken van een normale pizza, maar je bakt het deeg veel korter. Bak de pizza 3-6 minuten, tot de bodem net stevig genoeg is om eruit te halen. Laat de bodem afkoelen, beleg deze desgewenst alvast met een topping naar keuze.
Twee of meer pizza's tegelijk in de oven bakken doe je als volgt: Snijd pizza's door de helft of in kwarten en verdeel ze op het rooster. Er passen nu twee pizza's per rooster. Gebruik een pizzarek met meerdere lagen om tot wel vijf pizza's tegelijk te bakken of koop een extra ovenrooster.
Haal het een uurtje voordat je gaat bakken uit de koelkast en laat het rijzen op kamertemperatuur. Eventueel kun je je pizza's ook al vooraf beleggen en invriezen.
* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken.
Het gebruik van olijfolie in je deeg maakt het deeg elastischer en verhoogt de bewerkbaarheid ervan. Het gebruik van olijfolie als topping dient voor een rijkere smaak en geur, als smaakversterker.
Kneed je deeg lang genoeg
Na zo'n tien minuten kneden, zul je merken dat het deeg soepel en elastisch wordt. Het is klaar als het nog enigszins plakkerig aanvoelt (een beetje zoals een plakbriefje), maar wel makkelijk van de ondergrond loskomt én geen sporen meer achterlaat.
Voor het bereiden van een diepvriespizza zoek je een magnetron met een pizzastand. Bij een pizzastand geeft de ovenfunctie in je magnetron extra veel warmte vanaf de onderkant. De grill zorgt voor een knapperige korst. Zo is je pizza knapperig én gaar.
De bodem maken is wel een dingetje, maar ik merk dat ik er na een paar keer pizza maken al heel handig in word! Gebruik op je werkblad een bloem met een grovere structuur dan die van je pizzadeeg. Ik gebruik hiervoor meestal maismeel. Let op: gebruik GEEN deegroller! Hiermee druk je alle lucht uit je pizzadeeg!
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Een gezonde optie is dus om een goed Italiaans restaurant te kiezen of natuurlijk je eigen verse pizza te maken. Gebruik dan volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. En voor de Italiaanse touch kun je de pizza bestrooien met Oregano, wat rijk is aan antioxidanten.
Pizzadeeg bewaren: kan dat? Vers pizzadeeg of een verse pizza bewaren, dat kan! Zowel in de koelkast als in de vriezer kun je pizzadeeg bewaren. Zeker als je zelf pizzadeeg hebt gemaakt, kun je dit tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren.