Sterfdag herdenken
Vooral het eerste jaar na overlijden is een emotioneel moment voor de nabestaanden. Het kan een mooi gebaar zijn als u op deze dag een kaartje stuurt naar iemand die u kent die hiermee te maken heeft. Met dit kaartje laat u de nabestaande weten dat u aan hem of haar denkt en wenst ze sterkte.
Een klein berichtje waarin je aangeeft dat je aan iemand denkt, kan al veel steun geven. Daarnaast kun je een luisterend oor bieden of jouw hulp aanbieden in de vorm van een boodschap of het koken van een maaltijd. Misschien twijfel je of iemand wel op steun zit te wachten op de dag dat een overledene jarig is.
Met groot verdriet en diepe verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden. Met liefde ontvangen, met verdriet weer afgestaan. Wij willen jullie heel veel sterkte en kracht wensen met dit intense verdriet. Met oprechte/innige deelneming.
Ten eerste is het passend om simpelweg te zeggen: “Gecondoleerd” of “Veel sterkte“. Dit zijn basisuitdrukkingen die de nabestaanden laten weten dat je aan hen denkt tijdens deze moeilijke periode. Voel je vrij om jouw eigen woorden toe te voegen als je een persoonlijke band hebt met de overledene of de nabestaanden.
In een verjaardagskaart voor iemand in rouw schrijf je natuurlijk iets meer dan alleen "Van harte gefeliciteerd" en vermijd je standaardteksten zoals "Maak er een fantastische verjaardag van!" het liefst.
Zeg minder, vraag meer.
Een verlies voelt voor iedereen anders, dus er bestaan geen 'perfecte' woorden of condoleances. Een mooie manier om een gesprek over de dood te starten, is door het stellen van vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe het met de rouwende gaat, hoe hij het afscheid heeft ervaren en wat je kunt betekenen.
Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
Bijvoorbeeld met het aansteken van een kaarsje of een bezoek aan de gedenksteen. Als de herinnering aan het verlies niet te confronterend is, kun je iemand op zijn of haar sterfdag ook herdenken door de plek van het overlijden te bezoeken. Bijvoorbeeld als jouw dierbare in het verkeer is omgekomen.
Zowel ter nagedachtenis aan als ter nagedachtenis van is goed. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden beide mogelijkheden naast elkaar, zonder gebruiks- of betekenisverschil. In de negentiende eeuw lijkt ter nagedachtenis van het vaakst voor te komen, in elk geval als het om personen ging.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Kies je herinneringskaart, schrijf een mooie sterkte wens, adresseer en wij regelen de rest. Je hoeft niet de deur uit voor postzegels of de brievenbus. Ben je op zoek naar andere kaarten om iemand een steuntje in de rug te geven? Bekijk dan ook de categorieën sterkte kaarten of troostkaarten.
Met innige deelneming.Gecondoleerd met dit enorme verlies.Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
Enkele voorbeelden hiervan zijn: “Gecondoleerd met het vreselijke verlies van je relatie met de overledene“, “Sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd” of “Woorden schieten tekort, maar weet dat ik er voor je ben.” Probeer de tekst passend en oprecht te houden, zodat de ontvanger zich gesteund voelt.
De manieren om iemand te condoleren zijn:
Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.
Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand.Hierbij komt veel warmte vrij, wat niet bepaald rustgevend is. Daarnaast kan het idee van verbranding bij sommige mensen ook als beangstigend worden ervaren. Daarom wordt er bij een crematie vaak niet meer gesproken van 'rust zacht'.
Uit uw medeleven: Laat de persoon weten dat u meeleeft met zijn of haar verlies. U kunt bijvoorbeeld zeggen: "Het spijt me diep om te horen van het verlies van [naam van de overledene]."Deel uw herinneringen: Als u goede herinneringen hebt aan de overledene, kunt u die delen om troost te bieden.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.