2 tot 6 maanden. Vanaf 2 tot 3 maanden maakt je kind al verschillende klanken en vanaf een maand of 4 maakt je baby allerlei geluidjes ('uh, uh') en begint te kraaien. In het begin gebeurt dit toevallig, maar al snel doen baby's dit bewuster. Ze doen dit als ze alleen zijn, maar ook steeds meer in reactie op anderen.
Eerste geluidjes
Heeft je baby lol en is hij enthousiast, dan kan hij vrolijk gaan kraaien en geluidjes maken als 'krrr'. Als je erop reageert door te zeggen: 'Dat vind je leuk hè, als ik over je buikje kriebel?! ', dan reageert je baby waarschijnlijk met een enthousiaste kraai.
Vanaf twee à drie maanden begint je baby te tateren. Je baby test alle variaties van toonhoogte en volume, zoals fluisteren en roepen. Je baby maakt alle mogelijke klanken, ook deze die niet in zijn moedertaal voorkomen. Op deze leeftijd maken alle baby's ter wereld dus dezelfde klanken!
De eerste babygeluidjes bestaan vooral uit klinkerklanken: “ah”, “eh”, “oh “, ”eu” en” uh”. Elke baby, waar ook ter wereld, maakt deze geluiden. Wat later volgen ook de medeklinkers. “Prrrt”, “gjé”, “ahhha, “ggoee”, “krrr”, “ehe” “uhuh”, het repertoire van je kleine taalgenie breidt zich uit.
De eerste klanken die je baby maakt zijn: 'Ah', 'Eh', Oh' en 'Uh'. Als je reageert op deze geluiden, krijgt je baby al snel door dat hij zo jouw aandacht kan trekken. Maar het doel van deze klanken is niet alleen communicatie; je baby traint er ook zijn lippen, tong en mondspieren mee om straks echt te kunnen praten.
Antwoord van de apotheker. Jullie dochtertje is een happy wheezer, een kindje dat lekker speelt, lacht, drinkt en groeit, maar wel altijd een wat hoorbare ademhaling heeft en soms zelfs een wat verlengde uitademing.
Als babys last hebben van hun tandvlees, amandelen en te kort aan ijzer steken ze hun tong uit. Onze kleine deed heel vaak duwen met de tong tegen de tandvlees. Rond 6 maanden krijgen de meeste babys hun eerste tandje.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.
Door te huilen kunnen ze laten merken dat zij iets nodig hebben en aandacht willen. Bijvoorbeeld omdat zij honger, een vieze luier of pijn hebben, zich niet lekker voelen, of gewoon moe zijn en willen slapen. Vanaf ongeveer tien weken kunnen baby's ook huilen uit verveling.
Soms zijn gevolgen al direct zichtbaar bij het pasgeboren kindje. Voorbeelden hiervan zijn veel en lang huilen, erg aanhankelijk zijn, eet- of slaapproblemen, problemen met slikken, darmkrampen, overstrekken, onrust en een voorkeurshouding. Maar ook op latere leeftijd kan het trauma zich nog op allerlei manieren uiten.
Taalontwikkeling tussen zes maanden en een jaar
Op de leeftijd van zeven à acht maanden begint de brabbelfase. Je baby gaat verschillende klanken achter elkaar zeggen, zoals dada, baba, gaga met ook al wisselende toonhoogte.
Temperamentvolle kinderen reageren gevoeliger op invloeden van buiten én van binnen.Ze uiten zich vaak eigenwijs, intens, opvliegend of zijn snel van hun stuk gebracht. Elk kind heeft een liefdevolle blik nodig. Begrip, verbinding met jou, voorspelbaarheid.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Je kind gaat gesprekken nadoen door klanken na te zeggen. Dit zijn vaak nog geen bestaande woorden, maar stukjes ervan, of iets wat erop lijkt. Je kind gaat steeds meer echte woorden gebruiken, tussen zijn gebrabbel door. De meeste kinderen zeggen hun eerste woorden wanneer zij één tot anderhalf jaar oud zijn.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken met babbelen en het bewust maken van geluidjes. De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden.
Wat is TOS? Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de hersenen taal minder goed verwerken. Een kind met TOS heeft daardoor bijvoorbeeld veel moeite met praten of het begrijpen van taal.
Dat kinderen vaak eerder 'papa' dan 'mama' kunnen zeggen, is namelijk makkelijk te verklaren. Het woordje 'papa' heeft - in de meeste talen - namelijk gemakkelijkere klanken en is daarom eenvoudiger uit te spreken voor een baby.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Hij wil voelen dat je onvoorwaardelijk van hem houdt en er altijd voor hem zult zijn, om wie hij is en niet om wat hij kan of doet. Bij pasgeboren baby's is dit 'voelen' nog vrij simpel. Als hij maar lichaamscontact heeft – liefst buik tegen buik – en jouw warme stem hoort, dan is het al vrij snel goed.
Twijfel niet en leg uw baby gerust te slapen. Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes heeft waarschijnlijk wel honger. Daarna zal de baby diverse voedingssignalen laten zien. Huilen is een 'laat hongersignaal', eigenlijk al een 'alarmsignaal' van stress of ongemak van de baby.
Kinderfysiotherapeut Els Geerdink van de Nijmeegse fysiotherapiepraktijk THOM komt veel baby's tegen die met de handen boven het hoofd slapen. Een medische verklaring kent ze niet, wat ze wel weet: deze baby's zijn tevreden. „Een baby die met zijn armen in de lucht ligt, is ontspannen. Die geeft zich aan je over.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.