Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Omdat DIE en daarmee samenhangende verklevingen en vergroeiingen veelal in het kleine bekken, diep onderin de buik zitten, kunnen deze vrij vaak met echoscopie worden opgespoord.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Cine-MRI is een nieuwe dynamische MRI scan waarmee verklevingen kunnen worden opgespoord. Met deze scan kan in de toekomst worden onderzocht of pijnklachten daadwerkelijk door verklevingen worden veroorzaakt.
Verklevingen kunnen ontstaan door een operatie, door littekenweefsel, maar ook door een infectie (darminfectie, longontsteking) of endometriose. Soms ontstaan verklevingen door oude trauma's die we al lang zijn vergeten, bijvoorbeeld als je als kind met de fiets gevallen bent en een fietsstuur in je buik hebt gekregen.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Klachten en symptomen bij verklevingen
diarree. winderigheid. buikpijn. opgezette buik.
Ongeveer een op de vijf vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft in meer of mindere mate last van endometriose. Klachten die kunnen optreden zijn: pijn tijdens de menstruatie, pijn diep in de buik tijdens het vrijen, pijnlijke of moeizame stoelgang, diarree, pijn bij het plassen.
Deze verklevingen komen door een beschadiging van het baarmoederslijmvlies, meestal door een operatie. De verklevingen maken het erg moeilijk om zwanger te worden en kunnen bij een zwangerschap zorgen voor een miskraam of vastzittende placenta.
Knijpen van het litteken kan in kleine omschreven gedeeltes van het litteken zeer pijnlijk zijn. Ook kan er rond het litteken sprake zijn van veel pijn op een gewone pijnprikkel zoals met een naald prikken, maar ook lichte aanraking kan ook als pijnlijk worden ervaren.
Overmatig littekenweefsel wordt eerst door de plastisch chirurg verwijderd. Dit gebeurt onder lokale of algemene verdoving. Tijdens de ingreep is ook de radiotherapeut aanwezig om in het litteken een dunne katheter in te brengen. Deze katheter wordt later gebruikt voor de inwendige bestraling.
Verklevingen worden gevormd wanneer het lichaam zich probeert te herstellen. Deze normale reactie en dus verklevingen kunnen ontstaan door: Operatie zoals blindedarmoperatie en baarmoederoperatie. Darminfectie.
Littekenweefsel kan je in je hele lijf vinden. Deze verklevingen kan men vaak niet zichtbaar maken bij conventionele beeldvormingstechnieken zoals een echo. Een litteken kan ook zenuwen en lymfe- en bloeddoorstroming beïnvloeden.
Verklevingen in de buikholte zijn afwijkende verbindingen tussen het buikvlies en organen, of tussen organen onderling. Verklevingen bestaan uit bindweefsel. Ze kunnen worden gezien als littekens van letsels, na operaties of ontstekingen. De aanleg voor de vorming van verklevingen is per individu sterk verschillend.
Je kunt een verkleving herkennen door goed op je lichaam te letten. De pees, spier of het omliggende weefsel is erg gevoelig bij belasting. In rust (bijvoorbeeld na het slapen) is dit vervelende gevoel weg, maar na wat beweging komt de pijn vaak in alle hevigheid weer terug.
Verschijnselen. De meeste vrouwen met endometriose klagen over een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
Inwendig echo onderzoek
Omdat onze gynaecologen bekend zijn met endometriose herkennen ze de kenmerken op de echo. De uitslag van het echografisch onderzoek is direct beschikbaar. De gynaecoloog kan dus aan het eind van je afspraak aangeven of je of endometriose hebt en in welke mate.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Klachten en symptomen bij ileus
een opgezette buik; een pijnlijk gevoel als de arts op de buik drukt; braken, het braaksel wordt steeds donkerder van kleur en lijkt steeds meer op ontlasting; het wegblijven van winden en ontlasting.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe. Normaal gesproken is dat 6 procent. Na een curettage is dat volgens de onderzoekers 9 procent.
Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening. Bepaalde plekken op het lichaam zijn gevoeliger voor de vorming van een hypertrofisch litteken. Enkele voorbeelden zijn de oren, het borstbeen en de schouders.
In de eerste fase wordt het litteken dikker en roder en voelt harder aan. Vaak wordt het oppervlak wat oneffen. Ook de omliggende huid verstijft en wordt gevoeliger voor druk. Gedurende deze periode trekt het litteken ook samen, waardoor het af en toe een stekend gevoel kan geven.
Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen. Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn.