Worm/wurmEen 'worm' is precies wat je denkt dat het is.Dat uitgestrekte, ongewervelde diertje dat onder de grond leeft.Een 'wurm', daarentegen, is een klein kindje.
Afhankelijk van de temperatuur en vocht duurt het 3 tot 6 maanden voordat een worm volwassen is. In potentie kunnen regenwormen 4 tot 8 jaar oud worden, maar in bouwland leven ze meestal niet langer dan een paar maanden. Bij droogte rollen regenwormen zich op in de bodem en gaan in diapauze.
met veel moeite ergens in doen of uit halen
1) Dringen 2) Kathalzen 3) Krabbelen 4) Met moeite iets gedaan krijgen 5) Morrelen 6) Peuteren 7) Ploeteren 8) Sloven 9) Tissen 10) Urmen 11) Woelen 12) Wroeten 13) Zwoeg...
Een worm is een dier zonder botten. Daarom hoort de worm bij de ongewervelde dieren ofwel orgaandieren (Eumetazoa). De bekendste worm is misschien wel de regenworm.
Humusrijke poep
Op hun tocht door de ondergrond eten ze letterlijk de bodem op. Het dode plantenmateriaal dat daarin zit, gebruiken ze om voedingsstoffen uit te halen. Wat ze niet nodig hebben, poepen ze weer uit: regenwormenpoep bestaat voor zo'n 70% uit humus.
De grootste natuurlijke vijand van de regenworm is de mol. Maar ook andere kleine zoogdieren zoals muizen, spitsmuizen, egels en dassen. En uiteraard tal van vogels zoals merels, kraaien, roodborstjes en zelfs buizerds. Ook geleedpotigen zoals de duizendpoot lusten regenwormen.
Regenwormen hebben vele vijanden, veel dieren die regenwormen eten hebben zich gespecialiseerd in het opsporen en vangen van de regenworm. De regenworm heeft met name te vrezen van kleine zoogdieren zoals muizen en mollen. Voorbeelden zijn de spitsmuis en de Europese mol, die grote hoeveelheden regenwormen eten.
Een regenworm heeft geen ogen maar kan met zijn voor– en zijn achterkant wel licht en donker onderscheiden. Een regenworm houdt niet van licht en kruipt dan weer snel de grond in.
Want het dier heeft wel degelijk één kop, compleet met bek, aan één van beide uiteinden. En daarin zit weliswaar geen brein, maar wel een knooppunt van zenuwen dat je zou kunnen vergelijken met een brein.
Een worm die tot wel 55 meter lang kan worden, herbergt stofjes die zelfs af kunnen rekenen met kakkerlakken. De snoerworm Lineus longissimus kan uitgroeien tot één van de langste organismen op aarde. In het verleden zijn wel exemplaren aangetroffen die tientallen meters lang zijn.
Je moet wel een plantje uitkiezen dat in de vochtige grond kan staan. Een cactus is een minder goede keuze. Ook moet het niet te warm zijn in je kamer, want daardoor verdampt het water uit de bodem. Als laatste is het belangrijk dat de bodem niet te zuur is, want daar kunnen regenwormen niet tegen.
Plop! Zoals je hierboven kunt horen maken de wormen een soort 'ploppend' geluid, dat je misschien wel het beste kunt vergelijken met een luide knip met de vingers. Het geluid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door hun farynx in de keelholte.
Wormen die op de toplaag leven en voornamelijk bladeren eten. Wormen die in de bovenste 60 cm van de bodem leven en zowel bladeren als grond eten. Wormen die zich verticaal tot diep in het grondwater bewegen en die voornamelijk grond eten.
De meest voorkomende regenworm, de dauwpier, paart boven de grond, andere soorten in de grond.De wormen liggen tegen elkaar aan en wisselen spermacellen uit. De paring duurt drie tot vier uur. Regenwormen kunnen zich in principe het gehele jaar door voortplanten.
Ademen zonder longen
De huid van een regenworm neemt dankzij de slijmlaag, gemakkelijk zuurstof op uit de omgeving. Zuurstof lost op in het slijmerige vocht, waardoor de worm ademt.
De regenworm, ook wel pier of aardworm genoemd. Als het regent komen ze de grond uit en kun je ze goed bekijken. De regenworm bestaat uit allemaal kleine ringetjes (=segmenten). Op elk ringetje zitten 4 paar borsteltjes.
Wist je dat regenwormen zichzelf in een knoop kunnen leggen en de vorm van blaadjes kunnen herkennen? Ze zijn echt slimmer dan wij denken | Natuur. Vraag een mens welk dier het minst intelligent is en het duurt waarschijnlijk niet lang voordat de regenworm wordt genoemd.
Het gemiddelde gewicht van een regenworm is 1 gram. In een gezonde bodem zitten 150 tot 350 gram regenwormen per m². Hoe zit een regenworm in elkaar? Zoals jullie op de tekening hebben gezien heeft een regenworm een kop en een kont.
Regenwormen die in bomen klimmen
Sommige soorten klimmen in bomen en soms vindt men ze onder schors. In India heeft men na hevige regenval regenwormen waargenomen die de heuvels en bomen opklommen, waarschijnlijk om te vermijden dat zij onder water zouden komen.
Wat we weten is dat de wormen onder de 10 graden bijna niets meer eten.Onder de 4 graden gaan ze zelfs in een soort winterslaap. Dat betekent dus dat je gedurende die echte koude vorstperiodes je wormen minder tot niets mag voeren.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
De huid is zo dun dat wormen geen longen of kieuwen nodig hebben. Ze ademen gewoon door de huid heen. Kleine wormen zijn zo doorschijnend dat je de met aarde gevulde en donker gekleurde ingewanden en de rode bloedvaten door de huid heen kunt zien schemeren.
Giftig, moeilijk te verteren en droog voedsel, evenals botten, chemicaliën, zuivelproducten, citrusvruchten en schillen, vlees, brood en graanproducten, glanzend papier, gekookt, gemarineerd en gezouten voedsel horen niet in de wormenbak thuis.
Soms ziet u dunne witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed.Vaak met jeuk rond anus (poepgat) of vagina. Dit zijn wormpjes (aarsmaden). Heel soms zit er een ander soort worm, zoals een spoelworm, zweepworm of lintworm.