Zeef het in een Martini glas, als het goed is komt er nu een romig laagje op het oppervlak, die ontstaat door de natuurlijke oliën in de espresso. Garneer vervolgens met 3 koffiebonen (een voor de gezondheid, een voor weelde en een voor geluk) en genieten maar! Het is bitter, het is zoet, het is boozy, verukkelijk!
Een espresso Martini is heerlijk om 's avonds te drinken voor een oppepper. De espresso Martini wordt geserveerd in een Martiniglas. Met drie boontjes op de schuimlaag. Deze traditie is ontstaan doordat Italianen het een leuk spelletje vonden om op het terras koffiebonen in elkaars glas te gooien.
De espresso martini is een koude, naar koffie smakende cocktail met wodka, espresso, koffielikeur en suikersiroop. Het is geen echte martini aangezien het gin noch vermout bevat, maar is een van de vele drankjes die het begrip 'martini' in de naam dragen.
Maar het meest opvallende aan deze cocktail is misschien wel dat perfecte, schuimige laagje bovenop. Dat ontstaat door de cocktail krachtig te shaken met ijs in een cocktailshaker. Door je Espresso Martini daarna uit te schenken door het zeefje van je shaker, krijgt de cocktail een mooi, glad schuim bovenop.
Er zijn verschillende koffielikeuren die je kunt gebruiken. De bekendste zijn Kahlua en Tia Maria maar je hebt ook koffielikeur van De Kuyper, Bols en Boomsma. Altijd handig om in huis te hebben als je spontaan een Espresso Martini of bijvoorbeeld een Affogato Martini wilt maken.
Gemalen koffie moet vers zijn voor de perfect espresso. Voor 1-shot voeg je 9 gram toe en voor 2-shots 18 gram. Gebruik je vinger om de gemalen koffie over de filterhouder de verdelen en verwijder ook alle koffierestanten aan de zijkanten van de houder. Het is belangrijk dat je de koffie gelijkmatig verdeeld.
Hij heet zo omdat hij – net als zoveel cocktails in de jaren negentig – in een Martini-glas wordt geserveerd. Wat er wel in zit? Een flinke scheut wodka, een shot espresso en wat koffielikeur. Bovenop de schuimlaag liggen meestal drie koffiebonen, net als bij sambuca.
Er lijkt een zweem van Italiaanse flair te zitten achter het decadente gebruik van espresso en de chique presentatie, maar niets is minder waar: de Espresso Martini vindt zijn oorsprong diep in het bruisende en ruige Londen van de jaren 80.
De espresso martini is een koude cocktail met uiteraard een sterke koffie smaak. Door de cafeïne van de espresso krijg je een echte energie boost. Ideaal dus tijdens een after dinner dip. De cocktail is ook romig en zoet van smaak door de koffielikeur.
Traditioneel wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in het glas. Deze koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Een sambuca kan even aangestoken worden om een mooie ronde, dikke smaak te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond te krijgen.
Schenk 50 ml Martini Vermouth in een longdrink glas. Vul het glas helemaal met ijs. Knijp de limoen uit boven het glas en vul aan met 50 ml tonic. Garneer met een stukje limoen.
De cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop heeft met 'esma' zelfs een koosnaam te pakken. De Nederlandse doorbraak van het drankje, dat in de jaren 80 in Londen ontstond, liet even op zich wachten, maar inmiddels is dit vloeibare, boozy dessert populairder dan ooit.
Bij een frisse pint mag een schuimkraag niet ontbreken, en ook een cappuccino is maar niks zonder schuim. Dus waarom geen schuimpje op je cocktail? Meng daarvoor 4 eiwitten, 90 ml gezeefd citroen- of limoensap, 90 ml suikersiroop en 90 ml van je favoriete sterke drank (zoals gin of Grand Marnier).
Ze kan puur of met ijs worden gedronken, en wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails, met koffie, of in nagerechten. Tia Maria betekent in het Spaans letterlijk "tante Maria". De in de horeca-gelegenheden geschonken Spaanse koffie is koffie met Tia Maria erin.
Aantal: Aperol is een van de bekendste drankjes in Italië. Het lage alcoholgehalte laat toe om het puur en gekoeld te drinken. Daarnaast is Aperol uitstekend om te mengen in een longdrink met soda, fruitsap, andere alcoholische dranken of mousserende wijn.
Prijs € 8,90.
Koffielikeur. Koffielikeuren zijn gemaakt op basis van koffiebonen. Er zijn ook likeuren op basis van andere bonen, zoals cacaobonen. Bekende likeuren zijn Tia Maria (koffielikeur), Kahlúa (koffielikeur) en Crème de Cacao (chocoladelikeur).
Deze cocktail met espresso, wodka en koffielikeur geeft een lekkere kick. Het is krachtig en opwekkend door de koffie, maar ook romig en zoet door de likeur en de siroop. Het scheutje wodka maakt het helemaal af, waardoor je na het eten nog door kunt gaan tot in de nachtelijke uurtjes.
Aan de slag! Stap 1: Giet een laagje honing in het glas. Stap 2: Hou er een lepel boven en giet muntsiroop op de holle kant, zo dat de vloeistof eerst tegen de wand van het glas stroomt en niet mengt met de laag eronder. Stap 3: Giet op dezelfde manier een laag appelsap in het glas.
Hoe herken je een goede espresso? Een goed gezette espresso kun je herkennen aan de mooie dikke crema, de goudbruine laag die je ziet als je in je kopje kijkt. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.
Voor een espresso gebruik je 7 gram koffie. In de betere espressobars wordt tot wel 9 gram gebruikt.
De meeste barista's gebruiken rond de 7 gram koffiebonen voor een espresso. Het doel is dat je uiteindelijk 25 – 30 ml espresso hebt in 25 – 30 seconden. Zorg ervoor dat je de koffiebonen zo fijn maalt als suiker, en laat de gemalen koffie in de piston vallen.