De leeftijd waarop jongeren in Nederland op zichzelf gaan wonen is in coronajaar 2020 opnieuw opgelopen. In 2019 was die gemiddelde leeftijd ruim 23 jaar, in 2020 was dat 24 jaar en vier maanden. Dat ligt nog onder het Europees gemiddelde, dat op ruim 26 jaar ligt. De verschillen binnen Europa zijn groot.
Uit cijfers van het CBS blijkt (opnieuw) dat jongeren steeds later het huis uit gaan. In 2012 waren jongeren nog gemiddeld 22,8 jaar toen ze zelfstandig gingen wonen. In 2017 was dat 23,5 jaar. Een stuk later dan volgens opvoedkundige Marina van der Wal ideaal is, namelijk 18 jaar.
De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend. Vrouwen zijn minder vaak thuiswonend dan mannen.
Je kan als minderjarige niet alleen wonen. Je kan namelijk wettelijk geen contract ondertekenen. In sommige gevallen én met toestemming van je ouders kan je wél alleen wonen. Dat doe je met begeleiding van een erkende dienst.
De afgelopen vier decennia vond een verschuiving plaats in de redenen om het huis uit te gaan. Eind jaren zestig verliet tweederde van de jongeren het ouderlijk huis om samen te wonen of te trouwen. In 2000-2002 vertrokken nog maar vier van de tien jongeren om deze reden uit het ouderlijk huis.
Maar zegt ze: 'Idealiter is de gemiddelde leeftijd rond de 20 jaar.
Steeds vaker wonen mensen alleen. Inmiddels delen zo'n 3 miljoen Nederlanders, 17,4 procent van de bevolking, hun huis met niemand. De enigen die minder vaak alleen wonen zijn zeventigers en tachtigers.
Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Je leert voor jezelf koken en schoonmaken. Je leert zelf een ritme aan te nemen. Je hoeft niet meer stiekem een jongen/meisje mee naar boven te sneaken om vervolgens het hele gezin ongemakkelijk wakker te houden. Zonder jou kunnen je ouders eindelijk hun stoffige sexleven weer oppakken.
De jeugdrechter kan hulp verplichten om de situatie thuis op te lossen. Je bent 'meerderjarig'. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Utrecht had van de vier grote steden het hoogste aandeel jongeren; 32 procent van de Utrechters was begin 2019 jonger dan 25 jaar. Daarna volgden Den Haag en Rotterdam (beide 29 procent) en Amsterdam (27 procent). Uit de vier grote steden vertrokken meer jonge gezinnen dan uit kleinere gemeenten (CBS, 28 juni 2019).
Vrouwen waren gemiddeld 23,0 jaar, mannen 24,4 jaar toen ze het ouderlijk huis verlieten. In 2019 was dat 23,2 en 24,6 jaar. De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 90 procent op 1 januari 2021 nog bij een of beide ouders, van de 30-jarigen 9 procent.
Maak duidelijk dat je hém niet zat bent, maar dat je denkt dat het jullie allebei goed zal doen als hij zelfstandig gaat wonen. Laat hem vervolgens vertellen hoe hij erin staat en vraag daarbij door. Wat maakt dat hij nog niet weg wil? Luister goed naar hem, zonder meteen een weerwoord te geven.
Het gros van de jongeren woont nog thuis (77%), maar 41% daarvan wil graag uit huis. Daarbij zoekt maar liefst 88% naar zelfstandige woonruimte en slechts 2% speurt naar een kamer.
Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen. Op vlak van seks heeft de wet wel wat te zeggen.
TikTok is een 12+ app in de App Store. Zo kunnen ouders op de telefoon van hun kind instellen dat de app niet kan worden gedownload. Als drempel voor kinderen onder de 13 jaar die zich op TikTok willen registreren, hebben we een neutrale leeftijdsverificatie ingesteld volgens de industriestandaard.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'.
Er is een lichamelijke ontwikkelingsstoornis waarbij een kind veel eerder dan normaal in de puberteit komt: pubertas praecox. Een meisje ontwikkelt dan bijvoorbeeld al voor haar achtste jaar schaamhaar en borsten. Ook kan ze veel te vroeg beginnen met menstrueren. Bij jongens ligt de grens op de leeftijd van 9 jaar.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat je volwassen bent als je 20 jaar oud bent. In Nederland is het afhankelijk van het onderwerp, of je op je 18de of 21ste volwassen bent. Op de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er eigenlijk wettelijk gezien het meest.
In deze leeftijdsfase leren kinderen steeds beter zelfstandig te werken en zelf problemen op te lossen. Daarnaast wordt hun blik op de wereld steeds ruimer. Ze hebben veel interesse in en betrokkenheid bij wereldse problemen, zoals milieu, dierenleed en oorlogen.
In Nederland woont 18 procent van de inwoners alleen. Per gemeente verschilt dat percentage sterk. Omdat twintigers relatief vaak alleen wonen, tellen studentensteden veel alleenwonenden. In Groningen, Wageningen, Delft en Maastricht woont meer dan 30 procent van de inwoners alleen.
Gemiddeld verhuizen mensen 7 keer in hun leven volgens het CBS. Dit komt neer op ongeveer 1 keer per 10 keer jaar. Waar er in 2017 nog een recordaantal verhuizingen plaatsvond, verhuisden er in 2018 5% minder mensen. Zo daalde het aantal verhuizingen van 1,88 miljoen naar 1,79 miljoen mensen.
Nog nooit in de geschiedenis waren er zoveel ontheemden op de wereld als op dit moment. Maar liefst 41,3 miljoen personen hadden eind vorig jaar geen eigen huis, blijkt uit een nieuw rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Natuurrampen, conflicten en gewelddaden zijn de grootste oorzaken.