Vooral eikenblad heeft de reputatie dat het de grond zou verzuren en tijdens de afbraak een stof zou produceren die de groei van zaailingen onderdrukt. De bladeren van deze bomen bevatten meer lignine, wat betekent dat ze langzamer afbreken en vooral door schimmels afgebroken worden.
Wat je meestal wilt als je bladeren toevoegt is een snelle compostering. Eikenbladeren in hun geheel maken een slecht mulch omdat ze samenklonteren tot een bijna ondoordringbare laag waar vaste planten en grondbedekkers moeilijk doorheen komen.
Mag je compost maken van eikenblad? Eikenblad is net als ander boomblad prima te composteren.
Het blad verteert erg langzaam en het looizuur maakt de bodem zuur. Planten die van een zure grond houden maak je wel blij met eikenblad, zoals blauwe bes, rododendron, heide of hortensia's. Ook eikenblad kun je gebruiken om te composteren. Laat de zakken dan een paar seizoenen rusten vanwege het trage verteerproces.
De meeste kruidachtige hebben bladeren die snel verteren, maar bij een aantal boomsoorten is dit niet het geval. Voorbeelden van bomen met traag verterende bladeren zijn Beuk, Amerikaanse eik, Zomereik en Wintereik. Voorbeelden van soorten met snelverterende bladeren zijn Gewone es, Zomerlinde en Winterlinde.
Niet alle bladsoorten composteren even snel. Ideaal zijn Linde, Es, Appel, Kastanje, Wilg en Populier. Bladeren van bijvoorbeeld Plataan, Beuk en Eik composteren langzamer en zijn daarom minder geschikt.
Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan. Die kun je wel weer goed gebruiken als mulchlaag in perken en rond bomen en struiken of als 'winterdek' voor vorstgevoelige vaste planten. Bladcompost maak je heel eenvoudig zelf. Begin met het verzamelen van de bladeren en versnippers ze.
Eikels (vooral groene) en groen eikenblad kunnen in dit seizoen in de wei terecht komen en daar bij schapen, geiten, varkens, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken.
Het blad dat je laat liggen, zorgt voor een compostlaagje in je tuin. Niet alle bladsoorten compesteren even snel, maar blad van een wilg, linde of populier verteerd snel. Dit geeft (gratis!) voeding aan je bodem en daar zijn je planten blij mee.
U kan ze afvoeren in de GFT-container (groente-, fruit- en tuinafval) of op de composthoop gooien, maar veel beter is om ze in uw tuin te houden. U kan ze laten liggen waar ze vallen, ze aan de kant harken of er bladcompost van maken. Bladeren zorgen vanzelf voor kostbare en gratis humus.
Vooral vers eikenblad is giftig, maar dat is alleen een risico wanneer in de lente en zomer door storm takken worden afgerukt en de groene bladeren op de grond terecht komen. Eikels zijn vooral giftig als ze nog groene kleuren hebben: dan zijn ze nog onrijp en bevatten ze meer tannine (looizuur).
En mijn tuin dan? Als je regelmatig je gras maait hebben de eikelscheuten geen kans om uit te groeien tot een boom. Staat er een eik in je tuin of die van de buren, dan hark je best af en toe de eikels bij elkaar.Nadien gooi je ze op de composthoop, zo verzamelen de vogels en eekhoorns gemakkelijk hun wintervoorraad.
Normaal zuigen bomen water op met hun wortels, dat water verdampt via de bladeren. Als in de winter de temperatuur laag is, kunnen de bomen moeilijk water opnemen.Door hun blad te laten vallen, verliezen ze geen vocht en drogen ze niet uit.
De meeste bladeren die groen blijven zijn niet geschikt voor mulch. Bijna alle afgevallen bladeren zijn geschikt om te mulchen. Ik adviseer je echter om de bladeren van de eik en beuk te laten liggen. Deze breken heel langzaam af en laten vooral schimmels dit werk doen.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Je bevordert de natuurlijke kringloop in je tuin door afgevallen blad te laten liggen. Omdat er insecten schuilen in de bladeren, zult je ook meer bezoek krijgen van vogels en zoogdieren die die beestjes eten. Als de vogels de weg hebben gevonden naar je tuin, helpen ze je in de zomer ook van plagen af.
Blad dat snel verteert: blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es, kastanje en populier. Blad dat langzaam verteert: eiken- of beukenblad, deze zijn niet zo geschikt om te composteren.
Het herfstseizoen gebruiken bomen om zich voor te bereiden op de magere wintermaanden: om te voorkomen dat kostbaar water verdampt, laten zij hun bladeren naar beneden dwarrelen. Die bladeren – tezamen met divers ander restmateriaal als bloemen, schors, zaden, takjes en twijgjes – noemen we bladafval.
Het behoort tot duurzaamheidsklasse 2 en is daarom een hoogwaardig alternatief voor hardhouten tuinschermen. De kleur en structuur van het hout zorgen voor een exclusieve en natuurlijke uitstraling van uw tuinscherm. Ook zal dit hout na verloop van tijd vergrijzen.
Eikenhout werd als onverwoestbaar beschouwd en was daarom symbool van de onvergankelijkheid. In de oudheid werd een lauwerkrans van eikenbladeren gegeven aan overwinnaars ten teken van onvergankelijk eer. Veel gebruikte symboliek op NSB-graven in de Tweede Wereldoorlog.
De zomereik kan horizontale wortels hebben tot 18 m van de stam. De populier kan tot 4 m diepte bewortelen (afhankelijk van de grondwaterstand). De wortelgroei en opbouw is ook afhankelijk van de soort grond.
Een aardappelschil niet echt. De schillen moeten versnipperd worden en goed worden vermengd met ander groente en fruit in de composthoop. De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen.Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit.
Leg geen composthoop aan, in de buurt van water, waar ratten zich uitleven.Voeg geen kippenboutjes of vettige, zoute sauzen toe aan je compost. Dit zijn 'rattenmagneten' en de aanwezigheid van dit soort etensresten bemoeilijkt het composteerproces.
Riet bevat veel zuurstof, belangrijk voor een goede compostering, dus het is zeker geschikt materiaal.