De Annabelle kun je in maart tot op 15-30 cm van de grond terugsnoeien. De nieuw gevormde stengels zullen in de zomer grote bolvormige bloemschermen geven, die wel ondersteuning nodig hebben om niet om te vallen.
Omdat bij de Annabelle de uitgebloeide bloemen de nieuwe knoppen dus niet tijdens de winter beschermen, zoals bij de bolhortensia wel het geval is, kunt u ervoor kiezen die bloemen eventueel al in het najaar te verwijderen. Maar wie ze juist mooi vindt, kan ze gewoon laten zitten tot het voorjaar.
Snoeien van hortensia 'Annabelle'
Afbeelding: Hydrangea arborescens 'Annabelle'. Het snoeien van deze hortensia is dan ook zeer eenvoudig: wij adviseren om ALLE takken terug te knippen tot 10-20 cm boven de grond als de ergste winter voorbij is. Meestal is dit eind februari of begin maart.
Kies altijd voor de dode takken, de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant, de allerhoogste takken of de oudste twijgen. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer!
Manier 1 om Annabelle rechtop te houden is door een draad of touw rondom de border met Annabellen te spannen. Dit kan allerlei soorten draden of touwen zijn zoals een ijzerdraad, gevlochten touw of kunststof bindtouw, ook wel bindbuis genoemd.
Snij een stuk stengel vlak onder een oog af met een scherpe snoeischaar of mes. Verwijder alle bladeren door deze van de stengel te knippen of te trekken. Plaats de stekken in neutrale stekgrond of in een mengsel van turfmolm en zand. Je kunt de stekken per stuk in een pot zetten, of met meerdere bij elkaar.
De wereld beroemde Hortensia Annabelle bloeien vanaf juli tot en met september. Deze bloemen kunnen wel 40 a 50 cm in diameter worden. Eerst worden de bloem groen van kleur, waarna ze wit verkleuren. Daarnaast zijn ook de uitgebloeide bloemen van de Hortensia Annabelle prachtig om te zien.
De meeste hortensia's snoei je het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei hortensia's in ieder geval niet in het najaar of in de winter. Laat de verwelkte bloemen gewoon aan de struik zitten, want die beschermen de plant in de winter tegen de kou.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Uitgebloeide bloemen verwijderen: Zo doe je dat
Snoei net boven het eerste gezonde blad onder de uitgebloeide bloem en verwijder deze. Gebruik hiervoor een snoeischaar of een scherp mes. Wacht niet te lang, het is vaak beter om de bloem te verwijderen als deze nog niet helemaal is uitgebloeid.
Bloeit jouw hortensia niet dan is hier waarschijnlijk een reden voor. Mogelijk ligt het aan het snoeien, standplaats of heeft deze een te kort aan voeding. In principe zou een hortensia elk jaar moeten bloeien. Toch kan de hortensia het ene jaar wat meer bloeien dan het andere jaar.
Het kleurverloop van de Annabelle
Tijdens de bloeiperiode van juli tot september is de bloemkleur roomkleurig wit. Later in het bloeiseizoen verkleuren de bloemen naar lichtgroen. Als we vervolgens de bloemen niet verwijderen krijgen we in de herfst ingedroogde bloemen met een mooie paarsbruine kleur.
De 'Incrediball' wordt ook de STRONG ANNABELLE genoemd. Het is een arborescens met donkergroen blad en grote bolvormige witte bloemen. Het verschil met de 'Annabelle' is dat deze 'Incrediball' stevige en vaak kortere takken heeft en de bloem is bovendien wat opener, waardoor er minder water wordt opgenomen.
Hangend drogen
Bind een paar stengels samen met een elastiekje, doe er een touwtje rond en hang het bosje ondersteboven op een droge, warme plek in huis. Hang ze bij voorkeur op een donkere plaats, anders kunnen de bloemen verbleken. Na ongeveer twee weken zijn de bloemen helemaal droog.
De Hortensia is een plant die in principe best tegen wat vorst kan. Echter wanneer deze in een pot staat of wanneer de knoppen beginnen uit te lopen, kan deze vorstschade oplopen. Wil je in de zomer een rijk bloeiende hortensia dan is het beschermen zeker aan te raden!
De beste periode om een hortensia te verplaatsen is in het voorjaar, dus in de maanden maart of april. Echter kan je een hortensia ook verplaatsen in het najaar, in oktober of november.
De bekende Hydrangea arborescens 'Annabelle' met enorme bollen witgroene, witte bloemenheeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft geen snoei nodig. Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter.
Knip na de bloei, voor de winter en dus in het najaar, de uitgebloeide bloemen weg. Of knip de uitgebloeide bloemen weg na de winter, maar voor 1 maart, vlak boven de bovenste paar dikke gen gezonde knoppen. De struiken niet in het voorjaar snoeien, omdat ze dan nauwelijks zullen gaan bloeien.
Er zijn nieuwe hortensia's die zowel op overjarig als op eenjarig hout bloeien. Deze soorten kunt u dus gerust in het voorjaar snoeien. Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien. Dit zijn alle Forever&Ever hortensia's en de Endless Summer hortensia's.
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
Hij heeft een voorkeur voor halfschaduw en enigszins vochtige grond. Plantafstand Hydrangea arborescens 'Annabelle'. Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de planten aan.
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.