Als je vlees eet, ben je gemiddeld verantwoordelijk voor het verbruik van 15.000 liter water per dag. 2. Er is het equivalent van 50 badkuipen water voor nodig om slechts één biefstuk te produceren.
Rundvlees staat bovenaan, voor een kilo is er 15.500 liter water nodig. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 4300 liter.
2. Er is ongeveer 13 kg graan en 30 kg veevoer (gras, etc.) nodig om 1 kg rundvlees te produceren terwijl 2,3 kg graan genoeg is voor 1 kg kip.
Hoeveel water kost het produceren van een product of dienst? Schrikbarend veel in sommige gevallen. Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo'n 130 liter.
Zout. Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur. Voordat de steak de pan in gaat uiteraard eerst het zout van de steak afhalen.
Knoflook is een smaakmaker die goed past bij de smaak van biefstuk, maar kijk uit dat het niet overheerst. Tijm past heerlijk bij bij rundvlees en al helemaal bij een lekkere biefstuk. Zwarte peper is absoluut onmisbaar bij biefstuk. Denk bijvoorbeeld aan pepersteak; peper en biefstuk zijn een gouden combinatie!
Kruid de biefstuk met grof zeezout en peper of maak een eigen kruidenmengsel van zout en peper en andere kruiden, zoals gedroogde oregano, tijm, paprikapoeder, en knoflook, en bestrooi het vlees daarmee. Ook lekker is deze kruidenolie met basilicum, oregano en tijm.
Een van de redenen dat vlees veel milieubelasting oplevert, is dat er voor 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig is.
“Al het veevoer wordt verbouwd met water,” weet onderzoeker Arjen Hoekstra. “In grote delen van de wereld is daarvoor irrigatie nodig, omdat er te weinig regen valt of in verkeerde periodes.” Ook de locatie van de dieren is doorslaggevend. Vee dat buiten graast, doet zich tegoed aan voedsel dat door regenwater groeit.
Een koe of kip verwerkt het voedsel tot vlees, maar heeft daarbij ook energie nodig om te leven. Daardoor levert een kilo soja geen kilo vlees op. Elke kilogram vlees vraagt gemiddeld om zo'n vijf kilo aan plantaardige producten.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Een kilo rundvlees levert een uitstoot op van 23,9kg CO2, bij een kilo kalfsvlees loopt dit zelfs op naar 27,4kg CO2. Een kalf levert relatief minder vlees, de uitstoot per kilo product valt daardoor hoger uit.
Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 70 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.300 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 20 euro).
Een koe drinkt gemiddeld 98 liter (!) per dag. Kalveren tot 5 maanden drinken gemiddeld 21 liter/dag. Jongvee (5mnd – 1 jaar) drinkt gemiddeld 35 liter per dag. Jongvee (1-2 jaar) drinkt gemiddeld 50 liter per dag.
Waterverbruik. Om een koe 1 liter melk te laten produceren is er 1050 liter water nodig.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Ter vergelijking: een blikje cola is 208 liter water, een snee brood is 44 liter en 200 gram aardappelen vragen 34 liter. Rundvlees steekt er dus met kop een schouders bovenuit. Een overzicht van de gemiddelde globale watervoetafdruk per product vind je in de tabel hieronder.
Bij kip en varkensvlees is de impact op watersystemen groter, omdat het hier meer gaat om irrigatiewater, terwijl bij rundvlees het vooral gaat om regenwater. Melk is vergelijkbaar met appel- en sinaasappelsap, maar hoger dan sojadrink. Granen en peulvruchten leveren meer eiwit per liter water dan dierlijke producten.
De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje.
Veel geraffineerde oliën kun je verhitten tot 220 à 240 °C. Denk aan zonnebloemolie, rijstolie, druivenpitolie, koolzaadolie, kokosolie, dat soort dingen. Voor bakken dus perfect, maar de botersmaak moet je later toevoegen aan je vlees als je dat lekker vindt.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.