Dankzij deze mortelverbeteraar is je mortel veel makkelijker te verwerken en krijg je een veel smeuïgere samenhang. Daarnaast vermindert deze mortelolie ontwatering en ontmenging. Je bespaart dus kostbare uren! Wist je trouwens al dat deze mortelolie er ook voor zorgt dat je mortel beter bestand is tegen vorst en dooi?
Een luchtbelvormer zoals mortelolie of mengolie zorgt er onder andere voor dat er meer lucht in de mortel komt waardoor deze makkelijker verwerkbaar wordt.
De basissamenstelling voor mortel bestaat uit 3 tot 4 delen zand, 1 deel cement en max. 1 deel water. Meng manueel met de hand of met een betonmolen. Kleine hoeveelheden kunt u ook mengen met een boormachine en mortelmenger.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Gewone mortel kan je prima maken met rijnzand. Voor gevels op te voegen maak je dan zogenaamde “voegmortel”, dat is hetzelfde mortelrecept maar met fijner zand dan rijnzand. Misschien verkies je een witte cement in plaats van de traditionele grijze en wit zand zodat je een blekere voeg bekomt.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Mortel is van nature niet waterdicht en afhankelijk van de ingrediënten en hun verhouding heeft het een bepaalde hardheid. Door de toevoeging van een additief kan mortel een bepaalde extra werking gegeven worden.
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Cement is een bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven. dat je samen met zand (en grind in het geval van beton) en water mengt om er specie mee te maken. Specie, ook wel mortel genoemd, is het mengsel waar je uiteindelijk mee gaat metselen, voegen, tegelen of iets vastzetten.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
25 kg geeft ca. 15 l specie en is ruim voldoende voor ± 0.5 m2 halfsteens metselwerk waalformaat.
De dispersie moet een uitzonderlijke flexibiliteit geven in een mortel met de volgende samenstelling: 100 g cement, 200 g zand en 100 g COMPAKTUNA® in een cementering van 2 mm dik.
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Weber Beamix Cementgebonden stucmortel DHZ
Je kunt dus met één bouwmateriaal alle muren stucen. Dat werkt makkelijk en tijdbesparend. Weber Beamix Cementgebonden stucmortel is de ideale ondergrond voor schuur-, pleister- en tegelwerk.
De toepassing van een geveldrager is kostenverhogend en vaak esthetisch minder gewenst. De vraag is dan ook of dit ook altijd noodzakelijk is. Als men afziet van een berekening dient, volgens CUR aanbeveling 71, de hoogte van het metselwerk tot de eerste horizontale dilataties beperkt te blijven tot 11 meter.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Om beton of steen waterdicht te maken, brengt u Hydrablock met een kwast, verfroller of lage drukspuit aan. Dit kan met een huis, tuin en keuken lage drukspuit, verfroller (voor grotere klussen), of een kwast (voor kleinere stukken). Maak altijd eerst een proefstukje.
Een bak van beton maakt u waterdicht met Hydrablock Pro beton impregneermiddel. Hydrablock is een milieuvriendelijk en eenvoudig toe te passen impregneer oplossing, om de capillaire werking van het beton te stoppen. Hydrablock is onschadelijk voor mens en dier, en kan gebruikt worden in vijvers en waterbekkens.