Eenmaal tot plat gegroeid hebben de paprika's doorgaans niet zoveel verzorging nodig. Het enige wat ze verlangen is een zonnige en lichte plek met voldoende water en warmte. Je kunt na enkele weken na het uitplanten best wat hooi of stro rondom de plant leggen. De grond droogt hierdoor niet zo snel uit.
Als de grond nog vochtig is, hoef je geen water te geven. Voelt de grond echter droog aan, dan kan je terug begieten. In de zomer kan het nodig zijn om je paprikaplant dagelijks water te geven.
Paprika planten blijven nogal klein en hoeven daarom niet te worden gesnoeid. Na het overwinteren is het raadzaam de paprika te snoeien. Alle planten tot op het eerste oog na een vertakking terugsnoeien en verrotte en gele bladeren verwijderen. De planten kunnen dan in het voorjaar weer goed groeien en gedijen.
Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant. Maar je kan ze ook laten overwinteren. De soort annuum is de grootste groep van het capsicum geslacht.
Paprika groeit het best bij een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C. 's Nachts mag de temperatuur niet onder de 16°C komen. De paprika heeft tussen de veertien en zestien uur licht per dag nodig. De plant groeit het best bij een relatieve vochtigheid (RV) van 70%. In een kweektent ligt de RV meestal tussen de 40 en 50%.
Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden. Soms is het wel handig om de planten van een centrale steunstok te voorzien, zeker wanneer ze zwaar beladen zijn met vruchten.
Het is zeker niet verplicht maar om mooie en grote vruchten te verkrijgen, ga je best als volgt te werk: Verwijder de eerste bloemetjes zodat de plant eerst goed kan groeien vooraleer zijn energie in de vruchtontwikkeling te steken. Als de paprika zich boven in de top splitst, mag deze getopt of gediefd worden.
In de volle grond doen paprikaplanten het meestal niet zo heel goed. Paprika kweken in pot of in een kas is het beste. Binnen op de vensterbank kan ook als je tuin of balkon niet zonnig genoeg is.
De oogst vindt bij een buitenteelt plaats in september en oktober. In de (ongestookte) kas kun je de eerste vruchten in de meeste gevallen vanaf halverwege juli oogsten. Oogst paprika's door ze voorzichtig van de plant te breken en de vrucht omhoog langs de stengel te buigen.
De paprikaplant is eigenlijk struikachtige plant die houdt van ongeveer 25 graden. Aangezien in ons klimaat de teelt ongeschikt is voor buitenteelt, vindt de productie plaats in kassen. In de volle grond wordt de plant circa 1 meter hoog, in de kassen tot 4,5 meter.
Capsicum cultivars zijn een groep planten die iedereen kent als peper- en paprikaplanten (paprika's worden ook bell peppers genoemd). Wat niet iedereen weet is dat deze groep eigenlijk vaste planten zijn. Je hoeft ze niet jaarlijks terug te zaaien.
Paprikaplanten die in de volle grond of kas groeien hebben tijdens hun groei geen verdere bemesting nodig maar bij de paprika's die in potten worden gekweekt is het aan te bevelen om na acht weken wat osmocote (kuipplant mest) door de grond te mengen.
Het duurt ongeveer 10 tot 12 weken voordat een groene paprika rood wordt. Paprika's groeien het best in een warm, vochtig klimaat met veel zonlicht. Als de paprika's rijp zijn, worden ze rood.
Paprika kun je gemakkelijk zelf kweken. Het is een heerlijke vruchtgroente die je al in het vroege voorjaar kunt voorzaaien in huis of in een kas. Als het in mei warmer wordt buiten kunnen de stekken naar buiten en in de volle grond. Zo geniet je in de zomer al van zelf gekweekte paprika's.
Paprika's zijn klaar wanneer ze rood, geel, oranje of groen kleuren. De kleur van paprika's varieert afhankelijk van de variëteit. Sommige variëteiten zullen zoet zijn, terwijl andere heet zullen zijn. Paprika's worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn.
De groene paprika is de minst rijpe variant. Wanneer een paprika rijper wordt, verandert deze naar geel, oranje en rood. Dit zorgt ervoor dat de smaken veranderen.
Peper- en paprikaplanten zijn eigenlijk heesters die niet winterhard zijn. Je zou ze daarom zelfs in huis kunnen laten overwinteren. Dat is niet gemakkelijk want ze zijn gevoelig voor diverse soorten luis en schimmels.
De zaden van een paprika hebben weinig smaak en zijn zelden of nooit van nut voor de structuur van een bereiding. Daarom worden ze meestal verwijderd. De zaden van een hete peper, zoals de chilipeper, bepalen mee hoe 'heet' een bereiding smaakt.
Paprika- en peperplanten toppen
Je knijpt of knipt de top eruit. Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst. Paprika's en pepers groeien bij mij in de open lucht en dat gaat prima.
De paprika groeit niet wanneer het niet tussen de 22 en 25 graden is. Zorg dus dat het altijd warm genoeg is. Als de plantjes eenmaal omhoog komen, is de temperatuur nog steeds heel belangrijk. Geef de planten ook regelmatig water, maar let er goed op dat de grond niet te vochtig wordt.
2. Peperplant toppen. Zodra de zaailingen groeien, nijp je de top eruit om de groei van zijscheuten te stimuleren. Laat je peperplanten vier zijtakken ontwikkelen en nijp ook hier de top uit als ze groter worden.
Paprika zaaien doe je naast Afrikaantjes, basilicum of bieslook. Pompoen doet het goed naast sla, radijsjes en zonnebloemen.
Mocht je zelf zaden willen oogsten van je zelf geteelde paprika's zorg dan dat je een goede afstand aanhoudt tussen je paprikaplant en peperplant – in principe zullen gekruiste nakomelingen altijd pittig zijn (omdat heet 'dominant' is over niet heet).
Het antwoord op onze vraag is zeer kort. Groene paprika's zijn eigenlijk onrijpe paprika's. Afhankelijk van de variëteit kunnen ze in een later stadium allerlei kleuren aannemen: rood, oranje, geel, …