Vitamine D bij een winterdip Als je je in de wintermaanden op het noordelijk halfrond begeeft, is een gebrek aan vitamine D zo gecreëerd. Het slikken van vitamine D voordat de echte winter begint, lijkt te helpen bij een winterdepressie.
Vitamine D
Sommige mensen die een winterdepressie hebben, kunnen baat hebben bij het slikken van een vitamine D-supplement.
Een winterdepressie begint vaak al in het najaar en gaat in het voorjaar vanzelf over. U heeft ten minste 2 jaar achter elkaar depressieve klachten. Behandeling met licht van een speciale lamp kan helpen (lichttherapie). Als u 1 keer per dag in het licht van deze lamp zit, helpt dat vaak al na 1 week.
Helpt vitamine D tegen een winterdip? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat vitamine D helpt tegen een winterdip. Bovendien is het slikken van vitamine D-supplementen meestal niet nodig, mits je gezond en gevarieerd eet en dagelijks een frisse neus haalt.
Of een winterdip daadwerkelijk veroorzaakt kan worden door een vitamine D tekort, dat is niet helemaal duidelijk. Wel kun je het krijgen van een tekort voorkomen, door 10 microgram vitamine D per dag te suppleren.
Iemand met een winterdepressie voelt zich vaak iedere herfst en winter erg somber en moe. Ook zijn er andere depressieve klachten. In het voorjaar verdwijnen deze klachten weer. In de herfst en de winter is het daglicht zwakker.
Als in de herfst de blaadjes beginnen te vallen, het vaak langdurig regent en vaak ook stormachtig weer is, worden sommige mensen somber en futloos. Dit wordt een winterdip genoemd. Blijft dit aanhouden, dan kan dit uitmonden in een winterdepressie.
Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust. Pijnlijke botten en gewrichten: Vitamine D is essentieel voor gezonde botten en gewrichten.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Vitamine D bij een winterdip
Het slikken van vitamine D voordat de echte winter begint, lijkt te helpen bij een winterdepressie.
De eerste klachten van een winterdepressie ontstaan vaak al aan het begin van de herfst, bereiken in december en januari hun hoogtepunt en verdwijnen langzaam in het voorjaar. Overigens bestaan er ook zomerdepressies, al komen deze een stuk minder vaak voor.
De dagen zijn korter en je komt minder vaak buiten. Doordat je minder daglicht ziet, maken je hersenen bepaalde stoffen minder of juist meer aan. En dat maakt veel uit voor je humeur en hoe je je voelt. De winter kan dus echt voor vermoeidheid zorgen.
De behoefte aan vitamine D verschilt per persoon en per situatie, maar bij een verstoorde balans is Vitamine D3 & K2 het beste supplement. Wanneer je echter het hele jaar door voldoende buiten komt en er minimaal één keer per week vette vis op je menu staat, is een ander supplement gewenst.
Onderzoek laat zien dat het gebruik van supplementen bij een tekort gemiddeld genomen effectief is na ongeveer 2-3 maanden. Al na enkele weken stijgt de hoeveelheid vitamine D in het bloed, maar meestal er is er wat meer tijd nodig voor voldoende resultaat.
Voor de werkzaamheid maakt het niet uit welke vorm je koopt. En goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken. Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol) en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D.
Wanneer je veel binnen zit, is het verstandig om je lichaam met wat extra vitamine D een handje te helpen. Ook als je wel buiten komt, maar altijd de huid bedekt hebt, krijg je het advies om elke dag een vitamine D-supplement te nemen. En tot slot, het wordt geadviseerd om een kind tot 4 jaar extra vitamine D te geven.
Hoe voelt een winterdepressie? Je voelt je met een winterdepressie of winterdip hetzelfde als iemand met een depressie; somber, lusteloos, vermoeid, je hebt nergens zin in, je eetlust verandert en je hebt last van huilbuien en slaapproblemen.
Een winterdip is goed te behandelen met licht. Met lichttherapie ga je eenmaal per dag zo'n tien tot vijftien minuten (meestal 's ochtends) in het licht van een speciale lamp zitten. De behandeling duurt meestal enkele dagen tot een aantal weken, de meeste mensen merken na een week al verbetering.
Een herfstdip/winterdepressie is niet te vergelijken met een echte depressie. Bij een herfstdip/winterdepressie gaan de negatieve gedachten op en af, is er een verhoogde eetlust en een grotere behoefte aan slaap.
Er zijn een paar verschillen tussen een winterdip en een winterdepressie: Bij een winterdip voel je je ook somber en vermoeid, maar het lukt nog wel om activiteiten en bezigheden te doen. Bij een winterdepressie is dit niet het geval. Zelfs simpele dingen voelen dan zwaar aan.