de pelletkachel aansluiten op een bestaande schoorsteen
De afvoer mag NIET VAN ALUMINIUM zijn omdat de rookgassen aluminium weg kunnen vreten. In een gemetselde schoorsteen kan het beste een flexibele buis van RVS in om een goede trek en verbranding te krijgen.
Een pelletkachel kan op een bestaande schoorsteen aangesloten worden, deze mag geen grotere diameter hebben dan ø150mm. Wanneer de doorsnee van het ROOKKANAAL te groot is, kunnen de rookgassen te snel afkoelen. Daardoor ontstaat er een tegendruk waardoor de kachel niet goed of niet brandt.
Voor gashaarden met een gesloten verbranding komt u al snel uit bij een concentrisch afvoerkanalen met een diameter van minimaal 150mm. Pelletkachels hebben vaak voldoende aan een eenvoudiger afvoerkanaal van 80mm.
Een pelletkachel kan niet zonder meer op een bestaande schoorsteen worden aangesloten. Door de sterke condensvorming in het afvoerkanaal moet de schoorsteen van binnen altijd bekleed worden met een RVS kanaal.
In vergelijking met andere brandstoffen is de prijs van pellets lang voordeliger gebleven. Maar met de gezondheidscrisis is de prijs van klassieke brandstoffen ingestort en per kWh zijn pellets duurder geworden dan gas of stookolie. Twee ton pellets bevatten evenveel energie als ongeveer één ton stookolie of 1 m3gas.
Dat betekent dat u behoorlijk veel last kunt hebben van buren met een pelletkachel. Niet alleen de geur kan uw woongenot flink aantasten, ook de concentraties fijnstof die vrijkomen zijn van invloed. Fijnstof is namelijk niet goed voor uw gezondheid. Het kan zorgen voor serieuze gezondheidsklachten.
Vanwege brandgevaar mag een enkelwandige kachelpijp echter nooit door een verdieping of muur gaan. Ook op plekken waar mensen in aanraking kunnen komen met de pijp, is een enkelwandige buis niet handig. Op die plekken wordt daarom een dubbelwandige RVS kachelpijp gebruikt.
Tegen 2030 moet de uitstoot van fijn stof door houtkachels, pelletkachels en open haarden gehalveerd zijn.” Op korte termijn moet de Green Deal zorgen voor een sanering van de meer vervuilende toestellen, het verbeteren van het stookgedrag en een regelmatig onderhoud van kachels en rookgasafvoer.
Wanneer er geen schoorsteen aanwezig is in de woonst of indien ervoor wordt gekozen om de pelletkachel op een andere plaats te installeren, is het noodzakelijk dat schadelijke stoffen op een andere manier naar buiten kunnen. Bij dergelijke situaties raden wij aan om dubbelwandige buizen te gebruiken.
De temperatuur van de rookgassen van een pelletkachel zijn gemiddeld 100-150 graden Celsius, al onze pelletkachels zijn uitgerust met een beveiliging; indien de rookgastemperatuur een waarde > 220 graden Celsius bereikt slaat de kachel uit.
Dubbelwandige kachelpijpen hebben de functie om met behulp van aanwezige isolatie de afstand tot brandbaar materiaal te minimaliseren. Rookgassen kunnen op die manier, nadat ze het merendeel van de warmte afgegeven hebben, veilig door een uitmonding in uw huis naar buiten geleid worden.
Goed nieuws: voor het aanleggen van een rookkanaal hoef je geen vergunning aan te vragen. Het valt sinds de nieuwe Woningwet uit 1991 onder de categorie 'vergunningvrij bouwwerk'.
De gemiddelde prijs voor het aanleggen van een nieuw rookkanaal bedraagt tussen de € 500 en de € 1.000. De prijs hiervan is afhankelijk van de volgende factoren: De totale lengte van het rookkanaal. Het aantal verdiepingen waar doorheen moet worden geboord.
De subsidie op pelletkachels gaat binnenkort verdwijnen. Wie zijn woonruimte(s) wil verwarmen met een pelletkachel, dient vóór 2020 een door de overheid goedgekeurd systeem te laten installeren. Maar ook zonder subsidie loont het op de lange termijn om je huis door middel van een pelletkachel te verwarmen.
Kan de pelletkachel ook in de nacht blijven branden? U kunt de pelletkachel 's nachts laten branden, mits er voldoende pelletkorrels in het reservoir aanwezig zijn. De temperatuur kunt u voor de nacht een paar graden lager instellen, zodat de ruimte(s) op temperatuur blijven.
Een pelletkachel kan een goede optie zijn wanneer je in een buitengebied woont en je huis moeilijk te isoleren is. Denk bijvoorbeeld aan monumentale boerderijen. Vaak kunnen die niet op een warmtenet worden aangesloten omdat het veel te duur is om zo'n buis voor één huis kilometers door te trekken.
- Een houtkachel verbruikt voor 9 kW/h aan warmte geen elektriciteit. - Een pelletkachel verbruikt voor 9kW/h aan warmte 25W/h aan elektriciteit. - Een pelletketel verbruikt voor 9kW/h aan warmte +/-90w/h aan elektriciteit. Een hybride oplossing betekent dus een grote vermindering van de piekvraag.
De kachelpijpen die voor openhaarden en houtkachels worden gebruikt, moeten bestand zijn tegen hoge temperaturen. Meestal worden daarvoor gecoate stalen kachelpijpen of RVS kachelpijpen toegepast. Geblauwd staal wordt weinig toegepast omdat dat maar een stookseizoen meegaat.
Allereerst moet de kachel tenminste twintig centimeter van alle wanden af staan. Maar de ene kachel is de andere niet en de ene kachel wordt ook warmer dan de andere. Dus kijk vooral ook even de handleiding er op na wat deze zegt over de minimale afstand tot de muur.
De buitenkant van een ISODUCT dubbelwandig (DW) rookkanaal wordt bij normaal gebruik zo'n 40 tot 60 graden Celsius. Zelfs bij een schoorsteenbrand, waarbij de binnentemperatuur kan oplopen tot 1.000 graden, wordt eventueel brandbaar materiaal aan de buitenzijde van het kanaal nooit brandgevaarlijk heet.
De warmte van de pelletkachel verwarmt, afhankelijk van je woonsituatie en het gekozen vermogen, tot op enkele meters afstand nog zeer behaaglijk. Je kunt dus gerust de kachel op 2 of 3 meter afstand van een fauteuil of bankstel plaatsen, en toch kunnen genieten van het comfort van een pelletkachel.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ons heel duidelijk bevestigd (e-mail 14 november 2019) dat een geveluitmonding voor pelletkachels niet is toegestaan én ook nooit toegestaan is geweest. 2. met gas gestookte open toestellen met ventilator zijn aangesloten.
Een pelletkachel heeft in tegenstelling tot een houtkachel stroom nodig om te kunnen functioneren. Er moet bij het installeren van een pelletkachel dus altijd rekening gehouden worden met de aanwezigheid van een stopcontact in de buurt van de kachel. Want zonder stroom werkt een pelletkachel niet.